Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Τουρκία: αστυνομική έρευνα για 433 κινηματογραφιστές, επειδή είχαν συνυπογράψει έκκληση για ειρήνη

Η Τουρκία ξεκίνησε έρευνα σε σχέση με 433 κινηματογραφιστές, επειδή είχαν προβεί σε δήλωση υποστήριξης της ειρήνης και της επιστροφής της τουρκικής κυβέρνησης και του κουρδικού κινήματος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι Ακαδημαϊκοί για την Ειρήνη είχαν εκδώσει μια δήλωση, η οποία είχε υπογραφεί από χιλιάδες ακαδημαϊκούς σε όλο τον κόσμο, με τίτλο «Δε θα γίνουμε μέρος αυτού του εγκλήματος» τον Ιανουάριο του 2016. Η δήλωση έκανε έκκληση για τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων, της απαγόρευσης κυκλοφορίας και τις καταστροφές από τουρκικές δυνάμεις στις κουρδικές περιοχές στα νοτιοανατολικά της χώρας, και την επιστροφή στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Η υποστήριξη προς τη δήλωση αυξήθηκε, με 11.328 ακαδημαϊκούς να προσθέτουν την υπογραφή τους στην έκκληση. Συγγραφείς, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και κινηματογραφιστές διακήρυξαν, επίσης, την υποστήριξή τους, καθώς η κυβέρνηση άρχισε να στοχοποιεί ακαδημαϊκούς σε κατασταλτικές επιχειρήσεις πανεθνικού επιπέδου. Οι ακαδημαϊκοί που υπέγραψαν κατηγορήθηκαν για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και «εγκωμιασμό της τρομοκρατίας», ενώ πολλοί συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν και δεκάδες απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους.
Σύμφωνα με την ημερήσια Evrensel, το Αστυνομικό Τμήμα της Ισταμπούλ εγκαινίασε έρευνα σε σχέση με τη δήλωση, υπογεγραμμένη από 433 κινηματογραφιστές σε υποστήριξη προς τη διακήρυξη των ακαδημαϊκών, με την αιτιολογία του «εγκωμιασμού εγκληματιών και εγκλήματος».
Η δήλωση που είχε εκδοθεί από τους κινηματογραφιστές είχε ως εξής:«Ως οι κινηματογραφιστές της Τουρκίας, υποστηρίζουμε την έκκληση, η οποία έγινε από τους Ακαδημαϊκούς για την Ειρήνη στις 11 Ιανουαρίου του 2016, που προτρέπει την κυβέρνηση να επιστρέψει στην ειρήνη και τις διαπραγματεύσεις. Απορρίπτουμε την παρεμπόδιση τηςελευθερίας του λόγουΥποστηρίζουμε την ισότητα και την ειρήνηΥποστηρίζουμε τοδικαίωμα στη ζωήΕίμαστε στην πλευρά της σκέψης και της τέχνηςΧωρίς κανένα “ίσως” ή “αλλά”: “Δε θα γίνουμε μέρος αυτού του εγκλήματος!”»
Η διακήρυξη των ακαδημαϊκών ήρθε στη δημοσιότητα στο αποκορύφωμα των συγκρούσεων στις κουρδικές περιοχές, κυρίως στο Σουρ, το Τζίζρε και το Νουσαϊμπίν νωρίς το 2016. Εκατοντάδες πολίτες είχαν σκοτωθεί από τουρκικές δυνάμεις, ενώ μια ντουζίνα πόλεις είχαν καταστραφεί στη διάρκεια συγκρούσεων με Κούρδους νεολαίους και μαχητές του ΡΚΚ.
Μετάφραση-απόδοση: Γιάννης Κοντός