Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Σκαλίζοντας τα γεγονότα Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

17-december-01

Επιμέλεια: Σταύρος Χρονόπουλος
Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…


17 Δεκεμβρίου 497 π.Χ.: Εορτάζονται στην αρχαία Ρώμη τα πρώτα Σατουρνάλια. Τα Σατουρνάλια ήταν γιορτή των Ρωμαίων αφιερωμένη στο θεό Σατούρνους, ο οποίος αντιστοιχεί στον ελληνικό θεό Κρόνο. Πραγματοποιούταν κατά τους χειμερινούς μήνες κατά την περίοδο του χειμερινού ηλιοστασίου, συνήθως στις 17 Δεκεμβρίου, αλλά αργότερα η γιορτή κρατούσε έως και μια βδομάδα, μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου. Τα Σατουρνάλια ήταν μεγάλη και σημαντική γιορτή για τους Ρωμαίους, οι οποίοι τα ταύτιζαν με τα αρχαία Κρόνια. Εκτός από τις τυπικές θυσίες, η γιορτή περιλάμβανε δημόσια αργία, καθώς και διάφορα έθιμα, όπως την ανταλλαγή μικρών δώρων ή υπαίθριες αγορές. Επιτρέπονταν τα τυχερά παιχνίδια ακόμα και για τους δούλους. Επίσημα ενδύματα δε φοριούνταν, ενώ οι δούλοι δεν μπορούσαν να τιμωρηθούν κι αντιμετώπιζαν με χλευασμό τους κυρίους τους.
 17-december-01
17 Δεκεμβρίου 942: Δολοφονείται ο Γουλιέλμος Α΄ της Νορμανδίας.Ο Γουλιέλμος Α΄ ο μακρόξιφος ( ; – 942) ήταν δούκας της Νορμανδίας (927 – 942). Θεωρήθηκε ο δεύτερος δούκας της Νορμανδίας, αν και ο τίτλος δεν υπήρχε στις μέρες του. Ήταν γιος του Ρόλλο και της Πόππα, χριστιανής και κόρης του Βερεγγάριου της Ρεν. Λίγα είναι γνωστά σχετικά με τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Βαπτίστηκε χριστιανός, θρησκεία που είχε ασπαστεί και ο πατέρας του. Αντιμετώπισε επανάσταση τα πρώτα χρόνια και άρχισε να προσεγγίζει τα Φραγκικά έθιμα. Περιπλέχθηκε σε πολλές συγκρούσεις κατά την διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου Δ΄ στην Γαλλία, η σπουδαιότερη εκ των οποίων με τον κόμη της Φλάνδρας Αρνούλφο Α΄. Κατά την διάρκεια μιας συνάντησης μαζί του, δολοφονήθηκε από τους ακολούθους του και τον διαδέχθηκε ο γιος του, Ριχάρδος Α΄ της Νορμανδίας.
 thumbnail_17-december-02
17 Δεκεμβρίου 1538: Ο Πάπας Παύλος Γ’ αφορίζει τον Ερρίκο Η΄της Αγγλίας. Ο Ερρίκος Η΄ της Αγγλίας (1491 – 1547) ήταν βασιλιάς της Αγγλίας από τις 21 Απριλίου του 1509 έως το θάνατό του. Επίσης, ήταν λόρδος και αργότερα βασιλιάς της Ιρλανδίας και διεκδικητής του θρόνου της Γαλλίας. Ο Ερρίκος διαδέχτηκε τον πατέρα του Ερρίκο Ζ΄ και ήταν ο δεύτερος μονάρχης της Δυναστείας των Τυδώρ. Ήταν ο μόνος επιζών γιος του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Ζ΄ και της Ελισάβετ της Υόρκης. Ο Ερρίκος Η΄ είναι σημαντική φυσιογνωμία της ιστορίας της αγγλικής μοναρχίας. Αν και στις αρχές της βασιλείας του καταπίεσε ενεργά την μεταρρύθμιση της Αγγλικανικής Εκκλησίας που είχε ξεκινήσει από τον 14ο αιώνα, είναι πιο γνωστός για τις εκκλησιαστικές διαμάχες του με τη Ρώμη. Οι διαμάχες αυτές τελικά τον οδήγησαν στο διαχωρισμό της Αγγλικανικής Εκκλησίας από την εξουσία της Ρώμης, τη διάλυση των μοναστηριών και την εγκαθίδρυση της αγγλικής μοναρχίας ως ύπατης αρχής της Εκκλησίας της Αγγλίας. Αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι ασπάστηκε τον Προτεσταντισμό λίγο πριν πεθάνει, υποστήριξε την Καθολική ιεροτελεστία και πρακτική στη διάρκεια της ζωής του. Η βασιλική υποστήριξη της αγγλικής μεταρρύθμισης συνεχίστηκε από τους διαδόχους του, Εδουάρδο ΣΤ΄ και Ελισάβετ Α΄, ενώ η κόρη του, Μαρία Α΄, πολέμησε για την επιστροφή της αγγλικής εκκλησίας στην εξουσία του Πάπα. Ο Ερρίκος Η΄ επίσης προώθησε την νομική ένωση της Αγγλίας και της Ουαλίας (1535-1542). Είναι διάσημος για τους έξι γάμους του. Ο Πάπας Παύλος Γ΄ (1468 – 1549), γεννημένος ως Αλέξανδρος Φαρνέζε, ήταν Πάπας από τις 13 Οκτωβρίου του 1534 έως το θάνατό του το 1549. Ανήλθε στον παπικό θρόνο σε μία εποχή που ακολούθησε τη λεηλασία της Ρώμης το 1527, διάχυτη από αβεβαιότητες στην Καθολική Εκκλησία μετά την Μεταρρύθμιση. Κατά τη διάρκεια της αρχιερωσύνης του, και σύμφωνα με το πνεύμα της Αντιμεταρρύθμισης, νέα καθολικά θρησκευτικά τάγματα και κοινωνίες, όπως η Εταιρία του Ιησού, οι Βαρναβίτες κ.ά. προσέλκυαν πλήθος πιστών. Συγκάλεσε τη Σύνοδο του Τρέντου το 1545. Ήταν σημαντικός προστάτης των τεχνών και χρησιμοποίησε τον νεποτισμό για να αυξήσει τη δύναμη και την περιουσία της οικογένειάς του. Στον Πάπα Παύλο Γ’ αφιέρωσε ο Νικόλαος Κοπέρνικος το De Revolutionibus Orbium Coelestium (Περί των Περιστροφών των Ουρανίων Σφαιρών).

thumbnail_17-december-03 


17 Δεκεμβρίου 1777: Αμερικανική Επανάσταση: Η Γαλλία αναγνωρίζει επίσημα τις Η.Π.Α.
 17-december-04
17 Δεκεμβρίου 1892: Εκδίδεται το πρώτο τεύχος του περιοδικού Vogue. Το Vogue είναι γυναικείο περιοδικό που πρωτοεκδόθηκε στην Αμερική το 1892 ως εβδομαδιαίο. Το 1909 πουλήθηκε στον Condé Nast και άρχισε να εκδίδεται κάθε δεκαπενθήμερο το 1910. Η Βρετανική Vogue προστέθηκε το 1916 και ακολούθησαν η γαλλική, αυστραλιανή, ισπανική και γερμανική. Ο Nast μετέτρεψε το Vogue από ένα μικρό εβδομαδιαίο περιοδικό σε ένα μοντέρνο περιοδικό μόδας που ανταποκρινόταν στις ανάγκες του εικοστού αιώνα.

 thumbnail_17-december-05

17 Δεκεμβρίου 1903: Οι αδελφοί Ράιτ πραγματοποιούν με το Φλάιερ την πρώτη ελεγχόμενη, μηχανοκίνητη και βαρύτερη από τον αέρα πτήση, στο Κίτυ Χωκ της Βόρειας Καρολίνας.

 thumbnail_17-december-06


17 Δεκεμβρίου 1938: Ο Ότο Χαν ανακαλύπτει την πυρηνική σχάση των βαρέων στοιχείων του ουρανίου, που είναι η επιστημονική και τεχνολογική βάση της πυρηνικής ενέργειας. Ο Ότο Χαν (1879 – 1968) ήταν Γερμανός πυρηνικός χημικός, πρωτοπόρος της ραδιοχημείας, βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας(1944), για τη σχάση βαρέων πυρήνων. Θεωρείται «πατέρας της πυρηνικής χημείας». Υπήρξε ενάντιος των εβραϊκών διώξεων του Γ’ Ράιχ και μετά τον Β’ Π.Π. αναδείχθηκε σπουδαίος ακτιβιστής κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Ήταν ένας από τους δέκα πυρηνικούς επιστήμονες που συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό επιτήρηση από τους συμμάχους κατά την επιχείρηση Έψιλον.
 17-december-07
17 Δεκεμβρίου 1939: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ναυμαχία του Ρίβερ Πλέιτ. Το γερμανικό θωρηκτό Άντμιραλ Γκραφ Σπέε αυτοβυθίζεται από τον πλοίαρχο Χανς Λάνγκσντορφ έξω από το Μοντεβιδέο.

 thumbnail_17-december-08

17 Δεκεμβρίου 1944: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη των Αρδεννών. Σφαγή στο Μαλμεντύ. Αμερικανοί αιχμάλωτοι πολέμου εκτελούνται από τα Waffen-SS του Γιόαχιμ Πάιπερ.
 thumbnail_17-december-09