Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Πρόσφυγες: «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη»


Πού πήγαν τα 14 εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν ειδικά για να προετοιμαστούν οι καταυλισμοί για το χειμώνα στην Ελλάδα; Ιδου η απορία.


Και δεν είναι μόνο τα συγκεκριμένα 14, άλλά και τα άλλα 50 (ίσως και παραπάνω) που διατέθηκαν «γενικώς και αορίστως» ταυτόχρονα με αυτά το φθινοπωρο.

Και δεν είναι ούτε μόνον τα 50, αλλά τα 800 που υποστηρίζει η ΕΕ ότι διέθεσε μέσω του Echo για τους πρόσφυγες.

ΟΗΕ, ελληνικό κράτος και αναρίθμητες ΜΚΟ που εισπράττουν χρήμα με τον ιερό σκοπό να προφυλάξουν τους απροστάτευτους πρόσφυγες  και μετανάστες, εγκύους και μικρά παιδιά ή και άντρες που δεινοπάθησαν να φτάσουν στην Ελλάδα, κάνουν μπαλάκι τις ευθύνες. Όμως αν η ΕΕ εξαρχής δεν είχε πάρει την «νεοφιλελεύθερη» απόφαση  να μοιράζει χρήμα κυριως σε ΜΚΟ και όχι στην πολιτεία, η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο ελέγξιμη και πάντως θα υπήρχε κάποιος να λογοδοτήσει.

Τώρα δικαίως (ακόμα κι εκείνοι που κακοδιαχειρίστηκαν ποσά) καλύπτονται πισω από το «έλα να δεις» (ή μάλλον έλα να «φας») που κυριαρχεί περί τα κονδύλια για τους ταλαίπωρους πρόσφυγες.

Και φυσικά η μεγάλη μομφή σέρνεται πάνω από το ελληνικό κράτος το οποιο στην προκειμένη περίπτωση μάλλον είναι το πλέον αθώο, αφού ούτε συγκεντρωτική εικόνα για τα κονδύλια διαθέτει, ούτε απολογισμό για το τι κάνει τα λεφτά κάθε ΜΚΟ λαμβάνει, παρά κοιτά να κάνει το ίδιο ο,τι προλαβαίνει και μπορεί, με αποκορύφωμα στην ταλαπωρη Χίο να ζητάνε απο το δήμο (δηλαδή τους Έλληνες φορολογουμενους) να πληρώνουν 10 χιλιάδες ευρώ το μήνα για τη θέρμανση των καταυλισμων, ενώ το ποσό για τη θέρμανση έχει ήδη εισπραχθεί από την Αρμοστεία του ΟΗΕ και ποικίλες ΜΚΟ.

Ανέλαβαν να προετοιμάσουν τους καταυλισμούς για το χειμωνα, αλλά ο ΟΗΕ ομολογεί ότι εχει ασχοληθεί μόλις με 4  από τους 45 καταυλισμούς που είχε χρεωθεί  να προστατέψει από το κρύο.

Το χρήμα που ρέει (και όλοι στην Ευρώπη κουνανε και το δάχτυλο ότι στέλνουν τόσα λεφτά στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες αλλά η Ελλάδα τα καταπίνει σαν μαύρη τρύπα) κανονικά θα πήγαινε σε κοντέινερ, σε θέρμανση, σε παροχές ζεστού νερου και σε χώρους με μονωμένα δάπεδα (για προστασία από κρύο, αλλά και τις βροχές).

Ομως και η υπό διερεύνηση αθωότητα του ελληνικού κράτους τίθεται επί τάπητος, γιατί ακόμα κι αν όντως δεν έχουν κακοδιαχειριστεί λεφτά στο υπουργειο Μετανάστευσης, όφειλε το κράτος να απαιτήσει να έχει την επίβλεψη ή πάντως πλήρη ενημέρωση για το τι εισπράττει ποιος και πώς στην ευχή το ξοδεύει -δεν μπορούσε να πάρει το χρήμα, αλλα σίγουρα μπορούσε να απαιτήσει πλήρη ενημέρωση για ό,τι συμβαίνει στην ελληνική επικράτεια σχετικά με τον τομέα του, το προσφυγικό.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα δηλώνει στην εφημερίδα ότι οι διεθνείς αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αποτύχει, εκφράζοντας οργή από τις ανακοινώσεις περί του αντιθέτου από τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ. «Στα νησιά δεν έχουμε καν ακόμα αρχίσει να προσαρμόζουμε τους καταυλισμούς για τον χειμώνα. Σε κάποιες περιοχές λειτουργεί καλά, αλλά στη βόρεια Ελλάδα έχουμε ακόμα κόσμο που κοιμάται σε σκηνές μέσα στο χιόνι», δηλώνει ο Λόικ Γιάγκερ.

Ο ίδιος διατυπώνει ερωτήματα για το πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει διαφάνεια.

Ο Guardian επισκέφθηκε καταυλισμούς όπου είδε νεογέννητα να έχουν αφεθεί να ζουν σε συνθήκες ψύχους.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αξιωματούχοι των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ κατηγόρησαν εν μέρει την ελληνική κυβέρνηση για την αποτυχία στην κατάλληλη στέγαση όλων των προσφύγων.

Απαντώντας σε αυτές τις κατηγορίες το αρμόδιο ελληνικό υπουργείο ανέφερε ότι ενώ έχει την τελική ευθύνη για τους καταυλισμούς, περιορίζεται από την έλλειψη ανεξάρτητης χρηματοδότησης. Όπως σημειώθηκε, τα ευρωπαϊκά κονδύλια δίνονται στον ελληνικό στρατό και άλλους ελληνικούς θεσμούς, στην Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και σε ακόμα 13 μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, αλλά όχι στην κυβερνητική αρχή αρμόδια για τη μεταναστευτική πολιτική.

Εκπρόσωπος του τμήματος Echo της ΕΕ απάντησε ότι η Ένωση έχει δώσει συνολικά περίπου 800 εκ. ευρώ απευθείας στους ελληνικούς θεσμούς για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ο δημοσιογράφος του Guardian αναφέρει ότι 90 εκ. ευρώ εξ αυτών προορίζονταν για τη βελτίωση των συνθηκών στους καταυλισμούς, έστω και αν όχι συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση του χειμώνα, όπως τα χρήματα που δόθηκαν στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών τονίζει ότι επίπεδο της έλλειψης οργάνωσης στην απάντηση στην ελληνική προσφυγική κρίση.

Παράλληλα η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η ΕΕ μέσω του τμήματος Echo έδωσε σχεδόν 190 εκ. ευρώ σε υπηρεσίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις αρωγής που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα χωρίς να διασφαλίσει την ισότιμη κατανομή των χρημάτων ανά καταυλισμό.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες δήλωσε στην εφημερίδα ότι όντως υπάρχουν κενά στη διαδικασία προσαρμογής των καταυλισμών για το χειμώνα, κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις

Post Scriptum

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΑΡΗ

Για όσους δεν θυμώνται ή δεν ξέρουν την φράση, «είναι πολλά τα λεφτά Αρη»: