Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΑΡΥΠΙΔΗ»: ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΠΩΣ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ «ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΙ…ΙΑ ΤΟΥΣ» !!

«Η «σύμβαση» που μας προσκόμισαν είναι κατάπτυστη. Η αλλαγή των όρων εργασίας…απόλυτη. Καταστροφή.
Είμαστε από τους λίγους στον χώρο, ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη, που προστατευόμαστε ακόμη από την «ομπρέλα» της κλαδικής σύμβασης, και τώρα με αυτό το… «χαρτί», ζητούν να υπογράψουμε την καταδίκη μας. Η «σύμβαση» περιέχει πλήθος ασαφειών. Δεν αναφέρεται καν ο εργοδότης. Ποιος θα είναι ο εργοδότης μας; Αναφέρει βεβαίως την μείωση των δεδουλευμένων μας κατά 50% και το «ψαλίδισμα» των μισθών κατά 20%. Αυτά δεν ξεχνά να τα αναφέρει! Αναγράφει επίσης, πως μετά την υπογραφή της «σύμβασης», δεν θα μπορούμε να αξιώσουμε καμιά διεκδίκηση, ακόμη και μέσω της δικαστικής οδού. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματα μας. Η υπογραφή αυτού του «χαρτιού» σηματοδοτεί ουσιαστικά τον «εγκλωβισμό» μας στην Εθνική Σύμβαση. Μηδενίζουμε το «κοντέρ» μας ως εργαζόμενοι λαμβάνοντας τους αντίστοιχους μισθούς. Τους μισθούς που αυτοί θέλουν. Η πλειοψηφία του προσωπικού όμως μετρά πολλά χρόνια εργασίας στα σούπερ μάρκετ και έτσι δεν συμφέρει κανέναν, σε τελική ανάλυση, να υπογράψει αυτό το «χαρτί». Έτσι και αλλιώς, οι αποδοχές μας έχουν υποστεί δραματικές περικοπές στα χρόνια της κρίσης. Όλα τα επιδόματα «εξαφανίστηκαν». Την προηγούμενη εβδομάδα σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους, οι οποίοι όμως δεν μας ενημέρωσαν ποια επιχείρηση…εκπροσωπούσαν. Δεν δήλωσαν ιδιότητα. Μαζί τους ήταν και δύο δικηγόροι, από Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα. Μας είπαν πως αν θέλουμε να συνεχίσει την λειτουργία της η επιχείρηση θα πρέπει να βάλουμε «πλάτη» και να υπογράψουμε τις «συμβάσεις». Ένα μέρος των εργαζόμενων αποχώρησε από την συνάντηση. Τους γυρίσαμε την…πλάτη, φωνάζοντας ένα ηχηρό «όχι». Μια μερίδα συναδέλφων παρέμεινε όμως για να ακούσει, περισσότερο από περιέργεια…Η επιχείρηση του κ. Καρυπίδη πρέπει να σταματήσει να διαδίδει ψέματα αναφορικά με την υπογραφή του περίφημου αυτού «χαρτιού», όπως ό,τι το υπέγραψαν οι εργαζόμενοι από τα Γιάννενα και πληρώθηκαν. Η αλήθεια είναι πως πληρώθηκαν χωρίς να υπογράψουν τίποτα. Το ίδιο ισχύει και στην δική μας περίπτωση. Δεν έχουμε υπογράψει τίποτα παραμένοντας απλήρωτοι εδώ και 10 μήνες…» δηλώνει στο bangladeshnews.gr, η Έρη Μαράγκη, εργαζόμενη στα σούπερ μάρκετ «ΚΑΡΥΠΙΔΗ».
20161212_114439
20161212_114344
Πόλεμο νεύρων, bullying και συμπεριφορές που παραπέμπουν σε εργασιακούς χώρους…τριτοκοσμικών χωρών και αλήστου μνήμης…εποχών, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ «ΚΑΡΥΠΙΔΗ». Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι του καταστήματος στο γήπεδο του ΠΑΟΚ ισχυρίζονται πως έχουν δεχτεί επανειλημμένα, μεταξύ άλλων, αήθεις επιθέσεις…συνοδεύομενες από εκφράσεις «πεζοδρομίου». Οι απειλές και ο εκφοβισμός αποτελούν τις συνήθεις τακτικές των εκπροσώπων της επιχείρησης όταν επισκέπτονται κάποιο κατάστημα, στην προσπάθεια τους να πείσουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν την επίμαχη σύμβαση, που όπως υποστηρίζουν, θα διασφαλίσει την επιβίωση των σούπερ μάρκετ και των θέσεων εργασίας. Στόχος των καταγγελιών των εργαζομένων, στενός συνεργάτης του επιχειρηματία Καρυπίδη, ονόματι Αθανάσιος Αγγελίδης, ο οποίος κατέχει και την θέση του αντιπροέδρου στην ποδοσφαιρική ομάδα του Αρη! Πως περιέγραψαν οι εργαζόμενοι στο bangladeshnews.gr τις… παραινέσεις του κ. Αγγελίδη; Απειλεί πως αν δεν υπογράψουν «θα πάρουν τον πούτ…ο του», «στο τέλος θα πάρετε τα αρχίδ…α μου» και λοιπές σωματικές περιοχές και κοιλότητες οι οποίες περιγράφονται γλαφυρότατα από το εν λόγω κύριο, αποδεικνύοντας πως οι σύγχρονοι μέθοδοι marketing και αξιοποίησης  ανθρώπινου δυναμικού συνεχίζουν να ωχριούν μπροστά στις παλιές, καλές τακτικές που προξενεί ο τεχνητά διογκωμένος φόβος ενός αβέβαιου μέλλοντος, όπως τουλάχιστον τον πλασάρουν οι επιχειρηματίες και οι εκπρόσωποι τους στους εξαντλημένους εργαζόμενους. Κατά τα άλλα, σήμερα στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, πραγματοποιήθηκε δεκάλεπτη συνάντηση με την Υπουργό Έφη Αχτσιόγλου. Παρόντες ήταν ο Ανδρέας Νεφελούδης, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ, ο Διευθυντής του ΣΕΠΕ Μακεδονίας Β. Τραιανόπουλος, μέλη της διοίκησης του Πανελλαδικού Σωματείου και εργαζόμενοι. Η κα. Αχτσιόγλου ενημερώθηκε συνοπτικά για την ιστορία της υπόθεσης και τα τρέχοντα γεγονότα. Τόνισε ότι πρέπει άμεσα να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο με τον επιχειρηματία Καρυπίδη, τα «Market Ιnn», εκπροσώπους εργαζομένων, σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδία. Το ραντεβού ανανεώθηκε για αύριο στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας για συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.
20161212_114459
20161212_1146320
20161212_114655
20161212_121324
20161212_121344
ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ…
«Ενώ η επιχείρηση δεν προβαίνει σε καμιά ενημέρωση για τους όρους συμφωνίας με τα «Market In» κρατώντας επίτηδες τους εργαζόμενους στο «σκοτάδι», φέρνει μια νέα σύμβαση και τους καλεί να την δεχθούν και να την υπογράψουν. Να δεχθούν δηλαδή την μείωση των δεδουλευμένων και των μισθών τους. Το σχέδιο τους είναι να γυρίσουν οι εργαζόμενοι πίσω στα μαγαζιά με σκυμμένο κεφάλι, ξεχνώντας τον πολύμηνο αγώνα που έδωσαν. Η σύμβαση αυτή «πατά» σε όλα τα αντεργατικά μέτρα που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις, τα οποία τυπικά και ουσιαστικά ανάβουν το «πράσινο φως» για καταπάτηση όλων των εργατικών δικαιωμάτων. Παρέχοντας βεβαίως και το απαραίτητο «συγχωροχάρτι» στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες» υποστηρίζει η Καλαμαρά Γαρυφαλλιά, πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ