Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Γιορτές…ΕΚΤΟΣ ΠΛΑΝΟΥ!


santa-claus-arrested
Ας γυρίσουμε λίγο στα μαθητικά χρόνια και συγκεκριμένα στην Τρίτη λυκείου και στις πανελλήνιες. Ως αντικαπιταλιστική κίνηση ΕΚΤΟΣ ΠΛΑΝΟΥ, βάλαμε τους εαυτούς μας στο μάθημα της έκθεσης και γράψαμε συλλογικά στο παρακάτω υποθετικό θέμα :
Πόσο πραγματική και πόσο επιτηδευμένη είναι η ευδαιμονία των γιορτών
και αντίστοιχα πόσο γνήσιο είναι το πνεύμα της προσφοράς αυτές τις μέρες;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο διάστημα των γιορτών συνυπάρχουν η διαφήμιση, ο προβεβλημένος καταναλωτισμός με τις διακοπές και τον ελεύθερο χρόνο. Η ανάγκη να ξεσκάσεις, να κάνεις κάτι διαφορετικό από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, να βρεθείς με αγαπημένους ανθρώπους είναι πάνω από όλα ανάγκη της εργατικής-λαϊκής  οικογένειας. Είναι ανάγκη των ανθρώπων που τα δίνουν όλα για το μεροκάματο, που αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωση, που δοκιμάζονται από τη φτώχεια και τις στερήσεις. Πάνω σε αυτή την ανάγκη πατάει και όλο το εμπόριο της πλασματικής ευτυχίας που συνδέεται μόνο με την αγορά και την κατανάλωση. Όλη η εκμετάλλευση και η αποθέωση του marketing είναι συνυφασμένη με τα Χριστούγεννα.
Αντίστοιχα βλέπουμε αυτές τις μέρες να πλασάρετε έντεχνα όλο το πλέγμα της φιλανθρωπίας. Χωρίς αμφιβολία είναι συγκινητική η διάθεση απλών ανθρώπων να προσφέρουν από το υστέρημά τους, να βοηθήσουν, να σταθούν με πνεύμα αλληλεγγύης. Ακριβώς για αυτό είναι εξοργιστική η κοροϊδία των ΜΚΟ, της εκκλησίας, των διεθνών οργανισμών, των θεσμών του κεντρικού και τοπικού κράτους. Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι θα ξεπλένουν με αυτό τον τρόπο τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού,τους πολέμους και τις επεμβλασεις, τις πολιτικές που δημιουργούν φτώχια, ανεργία, εξαθλίωση,αυτοκτονίες και προσφυγιά. Οι «από κάτω» βρίσκουν τρόπους να δείξουν αλληλεγγύη χωρίς διαμεσολάβηση, παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους για να αλλάξουν το μέλλον τους.         
                  
Υπάρχει μια κυρίαρχη αφήγηση που προσπαθεί να ταυτίσει τον κόσμο του αγώνα και των κινημάτων, τον κόσμο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς με τη μιζέρια, τη γκρίνια και την απαισιοδοξία. Τι θέλουν πάλι αυτοί, όλο γκρινιάζουν, με τίποτα δεν είναι ευχαριστημένοι; Λένε συνειδητά ψέματα. Είμαστε κομμάτι του λαού, των παραδόσεων και των εθίμων του.
Είμαστε φυσικά και φορείς του νέου, κομμάτι όλων των διεργασιών που συμβαίνουν στον πολιτισμό, στις τέχνες και στην επιστήμη. Δεν είδαμε ποτέ τους εαυτούς μας ως δημοσιογράφους της κλάψας (βλ. Αυτιάς). Ο καθένας γνωρίζει το Γολγοθά που τραβάει. Γνωρίζουν από μόνοι τους οι 300 000 που έχουν φύγει στο εξωτερικό ή οι 350 000 οικογένειες που δεν έχουν εργαζόμενο μέλος.
Αλήθεια με τι θράσος θα φορέσουν χαμόγελα και θα μας γεμίσουν αισιόδοξες ευχές οι θιασώτες του «δεν υπάρχει εναλλακτική». Κυβέρνηση ΕΕ αλλά συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα υπόσχεται μόνο χειρότερες μέρες. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι το καλύτερο σενάριο για το μέλλον μας αλλά όλοι ξέρουμε ότι θα περισσέψει η υποκρισία. Με την ίδια υποκρισία θα μας γεμίσουν οι τοπικοί άρχοντες που δύο χρόνια τώρα αποδεικνύουν κάθε μέρα πόσο συμπληρώνουν τις αντεργατικές και αυταρχικές πολιτικές κυβέρνησης και μνημονίων.
Όσο κι αν μας συκοφαντούν εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε στις δυνατότητες της εποχής σε όλα τα επίπεδα,(επιστήμη, τεχνολογία, πολιτισμός). Ξέρουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς, με παραγωγή, παιδεία, υγεία, αθλητισμό και τέχνη στην υπηρεσία του ανθρώπου. Ξέρουμε ότι θα τους ανατρέψουμε γιατί το μέλλον μας δε χτίζεται με ευχές και παρακάλια αλλά με αγώνες και εξεγέρσεις.
red-christmas
Η πιο όμορφη θάλασσα
είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει
Τα πιο όμορφα παιδιά δεν έχουν μεγαλώσει ακόμα
Τις πιο όμορφες μέρες μας
δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα
Κι αυτό που θέλω να σου πω
το πιο όμορφο απ’ όλα,
δε στο `χω πει ακόμα.
 από
ektos.planou.ellargy@gmail.com  ektosplanou.wordpress.com