Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

ΠΝ Λάρισας: Σωρεία δηλητηριάσεων από βουτάνιο


Σύστημα κατενάτσιο παίζει η διοίκηση
Επανειλημμένα κρούσματα διαρροών βουτανίου, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την υγεία εργαζομένων και ασθενών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, έφερε στην επιφάνεια ανακοίνωση-καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ.










Οι πρώτες διαρροές παρατηρήθηκαν αρχές Νοέμβρη στο ανοσολογικό εργαστήριο. Σε διαφορετικά περιστατικά, εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στα επείγοντα και δύο από αυτούς εισήχθησαν για νοσηλεία στην παθολογική κλινική. Δύο ακόμη έλαβαν σύντομη αναρρωτική άδεια.
Μετά τα μέσα Νοέμβρη, τα συμπτώματα άρχισαν να επεκτείνονται σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Στο νέο αξονικό τομογράφο, προσωπικό και ασθενείς παρουσίασαν συχνές δυσφορίες και τάση για έμετο. Παρόμοια κρούσματα εμφανίστηκαν στο εργαστήριο φαρμακολογίας, τον παλαιό αξονικό, την αιμοδοσία, το ακτινοδιαγνωστικό και το βιοχημικό!

Το (κανονικό) βουτάνιο είναι οργανική χημική ένωση, που περιέχει άνθρακα και υδρογόνο, με χημικό τύπο C4H10 και συντακτικό τύπο CH3CH2CH2CH3. Το χημικά καθαρό βουτάνιο, στις «συνηθισμένες συνθήκες», δηλαδή σε θερμοκρασία 25 °C και υπό πίεση 1 atm, είναι πολύ εύφλεκτο άχρωμο και άοσμο αέριο (…) Η εισπνοή βουτανίου μπορεί να προκαλέσει ευφορία, υπνηλία, νάρκωση, ασφυξία, καρδιακή αρρυθμία, διακυμάνσεις στην πίεση του αίματος, προσωρινή απώλεια μνήμης και κρυοπαγήματα, φθάνοντας να προκαλέσει ως αποτέλεσμα ακόμη και το θάνατο από ασφυξία και κοιλιακή μαρμαρυγή. Πηγή: wikipedia

Η γιατρός εργασίας του νοσοκομείου διέγνωσε ήπια δηλητηρίαση και συνέστησε στους εργαζομένους να φορούν ειδικές μάσκες (τις οποίες ακόμα η διοίκηση δεν έχει χορηγήσει!) και γυαλιά, καθώς και να δουλεύουν με τα παράθυρα ανοιχτά.
Παράλληλα, η διοίκηση κάλεσε δύο φορές εξωτερικό συνεργείο που έλαβε δείγματα του αέρα και τα έστειλε σε εξειδικευμένο εργαστήριο της Γερμανίας. Ενώ όμως η ανάλυση του πρώτου χρονικά δείγματος έχει ολοκληρωθεί, διοίκηση και ΥΠΕ αρνούνται να κοινοποιήσουν τα ευρήματα στους εργαζομένους.
Μόνο μετά τις έντονες πιέσεις του σωματείου, η διοίκηση παραδέχτηκε ότι υπάρχει συνεχιζόμενη διαρροή αερίων, αλλά στα «ανώτερα φυσιολογικά επίπεδα» – και αυτό μόνο προφορικά. Εν τω μεταξύ, αναμένονται τα αποτελέσματα του β΄ δείγματος που πάρθηκε μετά τη γενίκευση των κρουσμάτων.
Η στάση αυτή των διοικούντων προκαλεί εύλογα ερωτήματα, τόσο ως προς τη μυστικοπάθεια (τι άραγε δείχνουν τα αποτελέσματα του πρώτου, πιο «λάιτ», δείγματος;) όσο και για το μέλλον των πληγέντων εργαστηρίων του νοσοκομείου – ήδη έχει κλείσει το ανοσολογικό και παίρνει σειρά η αιμοδοσία. Ζήτημα τίθεται επίσης για την ασφάλεια των ασθενών που, φυσικά, δε θα μπορούν να προσέρχονται με ειδικό εξοπλισμό, ούτε θα μπορούν να εξετάζονται με ανοιχτά παράθυρα όταν έξω επικρατεί παγωνιά.