Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδης»: «Δεν υποχωρούμε - Διεκδικούμε τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας μας»

Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδης»: «Δεν υποχωρούμε - Διεκδικούμε τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας μας»Κλιμακώνονται οι πιέσεις που στόχο έχουν να κάμψουν τον ανυποχώρητο αγώνα της πλειοψηφίας των εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδης» που παλεύουν για πληρωμή των δεδουλευμένων τους και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, κόντρα στα σχέδια της εργοδοσίας να τσακίσει τα δικαιώματά τους.


Στο πλαίσιο αυτό, εμφανίσθηκε να διακινείται μια επιστολή κάποιων «ανεξάρτητων εργαζομένων» που επιτίθενται στο Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδης» (πρώην Αρβανιτίδης) επειδή «αδιάλλακτα χωρίς να προτείνει μια άλλη λύση απέρριψε κάθετα την πρόταση του νέου επενδυτή».

Μάλιστα συστήνουν στα διάφορα σωματεία «να διακόψουν τους κομματικούς σωλήνες» και να «αναλογιστούν και τις δικές τους ευθύνες, με την δογματική τους στάση, την αδιαλλαξία και την έλλειψη οποιασδήποτε συγκλίνουσας πρότασης».

Επίσης καλούν το υπουργείο Εργασίας, «να βοηθήσει σε αμέριστο βαθμό την υγιή επιχειρηματική πρωτοβουλία του νέου επενδυτή (...) υιοθετώντας και εποπτεύοντας μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα ζημιώνει το λιγότερο δυνατόν όλους».

Θυμίζουμε ότι η πρόταση του νέου επενδυτή αφορά: 50% κούρεμα των οφειλομένων δεδουλευμένων και καταβολή του υπόλοιπου 50% έως και τον Ιούνη του 2017 και υπογραφή νέων συμβάσεων με μείωση των μισθών κατά 20%, ενώ δεν δεσμεύεται για διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας (1.400).

Απάντηση στη νέα εργοδοτική παρέμβαση που εμφανίζεται με το φερετζέ μερίδας εργαζομένων, δίνει το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδης» (πρώην Αρβανιτίδης). Καταρχήν τονίζει ότι ακόμα και μέσα στις γιορτές συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις, με νέα προγραμματισμένη συγκέντρωση την Τρίτη 3 Γενάρη στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, για λύσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες των οικογενειών, για να μην μετατραπούν οι εργαζόμενοι σε δούλοι.

Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει: «Σε όλο αυτό το διάστημα με διαφορετικούς εργοδότες και διαφορετικές κυβερνήσεις, με τα προβλήματα ολοένα να οξύνονται, με στελέχη της επιχείρησης άλλοτε με το “μαστίγιο” της ανεργίας και της απληρωσιάς και άλλοτε με το "καρότο" της νέας ανάπτυξης, του “σωστού” επιχειρηματία, να προωθούν τις απαιτήσεις της εργοδοσίας σε εμάς τους εργαζόμενους, το Πανελλαδικό Σωματείο κράτησε σταθερό τιμόνι υπερασπίζοντας τα δικαιώματα μας, ξεσκεπάζοντας τα σχέδια της εργοδοσίας, αντιδρώντας στην αντεργατική πολιτική της όποιας κυβέρνησης, γκρεμίζοντας αυταπάτες για “καλούς” εργοδότες, ή για “φιλολαϊκές” κυβερνήσεις.

Γι' αυτό ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι συνεχίζουμε συσπειρωμένοι στο σωματείο μας που όλο το προηγούμενο διάστημα με συλλογικές αποφάσεις, υπερασπίζει το δικαίωμά μας στη δουλειά με δικαιώματα και κατακτά την εμπιστοσύνη των συναδέλφων».

Όσο για τους «ανεξάρτητους εργαζόμενους» σημειώνει ότι «έχουν μία μοναδική εξάρτηση από την εργοδοσία, αφού:

Υπερασπίστηκαν τον ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ με “διάφορους τρόπους”,

Πανηγύριζαν για την συμφωνία με τον ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ,

Διακήρυσσαν την υπομονή για την καθυστέρηση των δεδουλευμένων και από τον ΚΑΡΥΠΙΔΗ,

(...) μέχρι χτες υπερασπίζονταν τον ΚΑΡΥΠΙΔΗ και σήμερα θέλουν να παρακαλέσουμε τον νέο επενδυτή να κάνει την επένδυση, ή την κυβέρνηση να “στηρίξει” την επένδυση.

(...) μέχρι χτες έλεγαν θα έρθει ο νέος εργοδότης θα πληρωθούμε κανονικά, σήμερα λένε πως αν δεν δεχτούμε τις μειώσεις δεν θα έρθει ο νέος επενδυτής. Κρύβουν ότι ο νέος επενδυτής έχει κάνει συμφωνίες, χρεώνει εμπόρευμα, μαζεύει τις εισπράξεις στο τραπεζικό του λογαριασμό, και το μόνο που μένει είναι να εξασφαλίσει πάμφθηνους εργαζόμενους».
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση

πηγή  902