Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Σκουριές: Για ποιόν χτυπάει το καμπανάκι (του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης);

raw

 
marianna_resized-jpg
Του Νίκου Αναστασιάδη
 
Μερικές φορές δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να περιγράψεις κάτι. Η καναδική Ελντοράντο λοιπόν δημοσιεύει μια φωτογραφία στις 13 Δεκέμβρη. Εικονιζόμενοι ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης μαζί με εκπροσώπους μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων.

Η λεζάντα της Ελντοράντο γράφει:
«Μας τιμάει να είμαστε παρόντες μαζί με τον Γ. Σταθάκη στο άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Ν. Υόρκης»
Το μήνυμα καθαρό, και από τις δύο πλευρές. Η Ελντοράντο λέει: «τον έχουμε, μας στηρίζει». Ο Σταθάκης λέει: «παιδιά δικός σας είμαι, θα τα βρούμε». Οι αποδέκτες: Από τη μια το «επενδυτικό κοινό», που πρέπει να καθησυχαστεί για τα νομικά και κινηματικά εμπόδια που αντιμετωπίζει η εταιρία. Από την άλλη ο κόσμος του αγώνα, που πρέπει να χωνέψει ότι από τη μεριά της κυβέρνησης υπάρχει η «πολιτική βούληση» για να λυθούν οι «διαφορές» μεταξύ κυβέρνησης και εταιρίας ώστε να προχωρήσει η «επένδυση».

Δεν είναι αυτό που νομίζετε…

Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ιγγλέζη, σε ανακοίνωση της φαίνεται να λέει: δεν είναι αυτό που νομίζετε. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία, λέει, δεν είναι μόνο εκπρόσωποι της Ελντοράντο αλλά και άλλων εταιριών… Η εκδήλωση δεν έγινε, λέει, για την Ελντοράντο αλλά ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό… Εντάξει, δικαιολογίες μπορούν να βρεθούν για τα πάντα. Το θέμα είναι τι συμβολίζει η κάθε κίνηση, και τι κρύβει από πίσω.
Όταν…
  • το «γεράκι» που έβαλαν οι ΗΠΑ σαν νέο πρεσβευτή τους στην Αθήνα δηλώνει ότι βρίσκει θετική τη στάση του Σταθάκη απέναντι στην Ελντοράντο ,
  • τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ «διαρρέουν» στη Χαλκιδική ότι ο Σταθάκης είναι «επιφυλακτικός» στα επιχειρήματα του κινήματος,
  • η κυβέρνηση έχει αθετήσει βασικά όλες της τις δεσμεύσεις και προσπαθεί με κάθε τρόπο να προσελκύσει «επενδυτές»
…δεν χρειάζεται να είναι κανείς λαγωνικό για να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από τέτοιες κινήσεις!

Όπου ακούς πολλές διαπραγματεύσεις, δεν αργεί να ξημερώσει συμβιβασμός

Όπως έγραψε αναλυτικά ο καθηγητής γεωλογίας Σαράντης Δημητριάδης στο Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ένας «τεχνικός διάλογος» της εταιρίας με το υπουργείο.
Το θέμα;
Να βρούνε μια συμβιβαστική λύση που να επιτρέψει στην Ελντοράντο να ξεπεράσει τους νομικούς κάβους που υπάρχουν, και παράλληλα να μπορεί να παρουσιαστεί στο κίνημα σαν «έντιμος συμβιβασμός», με την ελπίδα να το χάψουμε και να σταματήσουμε «τις φασαρίες».
Θα τα καταφέρουν; Το θέμα είναι ακόμα ανοιχτό. Δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι νομικές, τεχνικές και οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν για να μπορέσει η κυβέρνηση και η εταιρεία να τα βρούνε χωρίς να γελοιοποιηθεί η πρώτη και με τρόπο που να ικανοποιεί τη δεύτερη.
Οι δυσκολίες αυτές δεν έχουν να κάνουν με την στάση της κυβέρνησης ούτε έχουν πέσει από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα των μακροχρόνιων πιέσεων του κινήματος που αναδείκνυε ζητήματα και ανάγκαζε τους αρμόδιους να τα ανοίξουν.
Για να αναφέρουμε μόνο δύο παραδείγματα σημαντικών προβλημάτων που πρέπει να βρει λύση η εταιρία:
  • Δεν είναι καθόλου εύκολη μια ντρίπλα της Ελντοράντο για το θέμα της μεταλλουργικής μεθόδου της ακαριαίας τήξης (flash smelting). Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι απαράβατος όρος στην σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο άρα το γεγονός ότι έχει απορριφθεί τελεσίδικα σημαίνει ότι η σύμβαση πρέπει να καταγγελθεί.
  • Η αποκάλυψη της ύπαρξης αμιάντου στα πετρώματα των Σκουριών κανονικά πρέπει να οδηγήσει σε πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας σε όλες τις ξενοδοχιακές μονάδες της Χαλκιδικής Τα ζητήματα αυτά πρέπει να αναδειχτούν και να αξιοποιηθούν από το κίνημα προκειμένου να αποτελέσουν αγκάθια πρόκλησης ανήκεστου βλάβης στην επένδυση.
Αν η διαχείριση αυτών των θεμάτων αφεθεί στην κυβέρνηση και τους κυβερνητικούς το σίγουρο είναι ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρουν κάποια «λύση» που να επιτρέπει στην εταιρία να συνεχίσει την καταστροφή.

Τα βρώμικα χρήματα της Ελντοράντο

Η Ελντοράντο ξέρει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει την επένδυση όσο ο κόσμος σε όλη την Ελλάδα, και κυρίως στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, είναι εναντίον της.
Ακόμα και την τελική άδεια να πάρει, τα έργα που θέλει να φτιάξει έχουν μεγάλο δρόμο μπροστά τους, καθώς αφορούν το ξεζούμισμα του εδάφους και του υπεδάφους για δεκαετίες. Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα θα αρχίζουν να εμφανίζονται οι συνέπειες της εξόρυξης στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων.
Η εταιρία επίσης θέλει να επεκταθεί σε περιοχές σε όλη τη Β. Ελλάδα. Πως θα τα κάνει όλα αυτά αν υπάρχουν συνεχώς αντιδράσεις; Έτσι βασικά δίνει τα βρώμικα λεφτά της σε όποιον είναι διατεθειμένος να τα πάρει, εξαγοράζοντας έτσι συνειδήσεις.
Το τελευταίο επεισόδιο αφορά τα λεφτά με τα οποία μπούκωσε τον Μπουτάρη η Ελντοράντο για να στολίσει την πόλη στα γιορτινά. Ο «οικολόγος», «προοδευτικός», «εναλλακτικός» Μπουτάρης λοιπόν δείχνει πόσο φίδι κολοβό και εξαγοράσιμος είναι.
Δεν θα τους περάσει όμως! Αυτή η πόλη έχει στηρίξει τον αγώνα με όλες της τις δυνάμεις, έχει κατεβάσει χιλιάδες κόσμο στο δρόμο, έχει κάνει άπειρες εκδηλώσεις! Και έτσι θα συνεχίσουμε μέχρι να απαλλαγούμε από το καρκίνωμα που λέγεται εξορύξεις χρυσού!




Σχετικά άρθρα