Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

«Περιμένω να Πεθάνω» - Σύροι στο Χαλέπι Αποχαιρετούν τον Κόσμο Mέσω Internet

Φωτογραφία REUTERS/Ammar Abdullah
Φωτογραφία REUTERS/Ammar Abdullah
Κείμενο: Erica K. Landau
Καθώς οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης προσεγγίζουν το έδαφος των ανταρτών στο Χαλέπι, οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι περιμένουν τα χειρότερα. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, έχουν χάσει πλέον το 90% των εδαφών που είχαν υπό τον έλεγχο τους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Δεν ήταν λίγοι αυτοί που πόσταραν τα τελευταία τους μηνύματα online, απευθύνοντας τους πιθανούς τελευταίους τους αποχαιρετισμούς, με ηχητική υπόκρουση την βουή των αεροπορικών επιδρομών— ο ήχος του καθεστώτος του Bashar al-Assad που ανακαταλαμβάνει την περιοχή.

«Περιμένω να πεθάνω ή να συλληφθώ από το καθεστώς του Άσαντ... Προσευχηθείτε για εμάς και να μας θυμάστε για πάντα» έγραψε ο φωτογράφος Ameen al-Halabi στο Facebook.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Bilal Abdul Kareem, ένας από τους λίγους που κάνουν ακόμα ρεπορτάζ στο ανατολικό Χαλέπι, τράβηξε ένα βίντεο και απευθυνόμενος στις μουσουλμανικές χώρες που δεν προσέφεραν επαρκή βοήθεια στο Χαλέπι, λέει «Τα καταστρέψατε όλα».

«Η μάχη στο ανατολικό Χαλέπι πρέπει να τελειώσει σύντομα. Εκείνοι (οι αντάρτες) δεν έχουν πολύ χρόνο ακόμα. Ή θα παραδοθούν ή θα πεθάνουν» είπε ο Αντιστράτηγος Zaid al-Saleh, επικεφαλής της επιτροπής ασφαλείας της κυβέρνησης στην περιοχή, σύμφωνα με το Reuters.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία από την αρχή του εμφυλίου πολέμου, πλημμυρίζοντας την Ευρώπη και τις γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής. Περισσότεροι από 10.000 έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες. Και, τουλάχιστον 100.000 έχουν παραμείνει, όπως λένε αξιωματικοί της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal.