Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Συνεχίζεται η φορολαίλαπα και το 2017 που ξεκινά με αυξήσεις φωτιά !!!

Συνεχίζεται η φορολαίλαπα και το 2017 που ξεκινά με αυξήσεις φωτιά !!!
Με μεγάλή επιβάρυνση ξεκινά το 2017 για τους ήδη επιβαρυμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από τη μνημονιακή φορολαίλαπα:

H σημαντική αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα θα συμπαρασύρει και άλλα προιόντα και θα δυσκολέψει πολύ τον οικογενειακό και επαγγελματικό προυπολογισμό 

Αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη βενζίνη κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο.

Στο πετρέλαιο κίνησης ο ΕΦΚ αυξάνεται κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο.

Στο υγραέριο κίνησης η αύξηση φτάνει τα 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.


Αυξάνονται οι ΕΦΚ στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. 
Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό.
Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης.

Από χθες ήδη 1η Ιανουρίου θα επιβληθεί ΕΦΚ στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ.
Ειδικότερα θα επιβληθεί ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

Επίσης  από την 1/6 /2017 επιβάλλεται τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας, στην σταθερή τηλεφωνία και τις υπηρεσίες Internet. 
Το τέλος θα υπολογίζεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού.

Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%.

Αυξάνονται οι φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων:
Λόγω μειώσεων στα αφορολόγητα όρια και του περιορισμού της έκπτωσης φόρου αναλόγως της ατομικής η οικογενειακής κατάστασης των μισθωτών, συνταξιούχων και κατ επάγγελμα αγροτών(έκπτωση 2100-1900 ευρώ),αλλά και λόγω αλλαγών στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Μάλιστα οι όποιες πρόσθετες επιβαρύνσεις προκύψουν θα γίνουν αντιληπτές από μισθωτούς και συνταξιούχους την ερχόμενη Άνοιξη με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης εισοδήματος και τα εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας .

Κι αυτό γιατί τότε θα γίνει η τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος μιας και η μηνιαία παρακράτηση φόρου με τα νέα αφορολόγητα όρια και τους νέους συντελεστές φόρου εισοδήματος υπολογίστηκαν το2016 μόνον για 7 μήνες( από τον περασμένο Ιούνιο και έως το τέλος του 2016 ) και έμειναν  εκτός 5 μήνες από τις αρχές του 2016 κατά τους οποίους ίσχυσαν  τα παλαιά ευνοϊκά όρια φορολόγησης.

Επίσης, αυξάνουν από13% σε 22%-45% οι συντελεστές φορολόγησης για περίπου 500.000 ετεροαπασχολούμενους αγρότες για τα εισοδήματα που αποκτούν από γεωργικές δραστηριότητες, και  δεν έχουν την γεωργική ως κύρια επαγγελματική απασχόληση.

Αυξάνουν από 11%σε 15% οι συντελεστές φορολόγησης για ετήσια εισοδήματα που προέρχονται από εκμισθώσεις ακινήτων εφόσον αυτά δεν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% εφόσον είναι πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο.

  • Αυξάνεται ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδημάτων ατομικών επιχειρήσεων και αγροτών από το 75% στο 100%..
  • Αυξάνεται ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 15%..
  • Αύξηση στους έμμεσους φόρους
  • ΠΗΓΗ