Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

ΜΕΤΑ ν. Αχαΐας: Για την 26η επέτειο της δολοφονίας του Νίκου Τεμπονέρα

temponeras-afisa25bΤο όνομα του Νίκου Τεμπονέρα δονεί τα τελευταία 26 χρόνια όλες τις κινητοποιήσεις της νεολαίας, όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Ο λαός μας, με το αλάνθαστο πάντοτε κριτήριο του, τον τοποθέτησε στην κορυφή της λίστας των ανθρώπων που με τη θυσία τους, σημάδεψαν ανεξίτηλα την εποχή τους, τροφοδότησαν τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, «χρωμάτισαν» το κίνημα και τους στόχους του, έδωσαν την τεράστια ηθική υπεροπλία, που είναι πάντα απαραίτητη, γιατί εμπνέει, γιατί καθοδηγεί τα ιδανικά και τους στόχους, γιατί μεταδίδει τα μηνύματα από γενιά σε γενιά.

Τότε, στις αρχές της δεκαετίας του 90, το σύστημα εξουσίας και των συμφερόντων που υπηρετούσε σχεδίαζε μια συνολική αντεπίθεση, μια αντιδραστική μεταρρύθμιση σε βάρος της εργατικής τάξης και ολόκληρου του λαού, άρα πρωτίστως και σε βάρος της νεολαίας και των μαθητών.
Στην μάχη αυτή, με τη θυσία του Τεμπονέρα, το κίνημα βγήκε προσωρινά νικητής. Δεν νίκησε όμως οριστικά. Και δεν ήταν δυνατόν να συμβεί αυτό. Κυρίως από ανεπάρκεια και πολιτικές ελλείψεις κορυφής. Το ιμπεριαλιστικό σύστημα και η άρχουσα τάξη της χώρας φρόντισαν να αλυσοδέσουν το λαό και τη χώρα, να συντρίψουν όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του, κυρίως να πλήξουν το ηθικό και την πίστη του στη νίκη.
Τα κόμματα εξουσίας, μαζί με αυτά και η «Κυβερνώσα Αριστερά», προσχώρησαν στους μονόδρομους των δανειστών και της εξάρτησης, στη θυσία, όχι μόνο της ευημερίας αλλά της επιβίωσης του λαού, δημιουργώντας εκατομμύρια φτωχών και απελπισμένων πολιτών. Η χώρα βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της ιστορίας της, αν εξαιρέσει κανείς τις ξένες κατοχές, που υπήρξαν όμως -σε σχέση με την σημερινή κατάσταση- προσωρινές.
Η αδήριτη πραγματικότητα για την έξοδο από την κατάσταση αυτή και την εξαρχής ανοικοδόμηση της χώρας προϋποθέτει την ανασύνταξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος, την ενότητα του λαού και της Αριστεράς, ενάντια στις δυνάμεις του κεφαλαίου και την εξάρτηση της χώρας από τα ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Καλούμε όλους τους εργαζομένους, τους άνεργους και τη νεολαία, όλο το λαό, με αυτούς τους στόχους, να τιμήσουμε τη θυσία και τις αγωνιστικές παρακαταθήκες του Νίκου Τεμπονέρα, στις 9 Γενάρη 2017.
Πάτρα, 04-01-17