Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Διαδηλώσεις εναντίον του Τραμπ σε αμερικανικά αεροδρόμια: Απίστευτα περιστατικά και συλλήψεις - δικαστής στάθηκε μπροστά στον Ντ. Τράμπ: Στον αέρα οι απελάσεις


 People gather for a protest at Terminal 4 of the John F. Kennedy (JFK) International Airport after people arriving from Muslim countries were held at the border control as a result of the new immigration policies enacted by US President Donald Trump in New York, New York, USA, 28 January 2017. According to reports, thousands of people took part in the demonstration as 11 people from countries on the suspension list were reportedly held at the airport. EPA, JUSTIN LANE
Απίστευτα περιστατικά καταγράφονται τις τελευταίες ώρες σε αμερικανικά αεροδρόμια και πτήσεις προς τις ΗΠΑ, πριν ακόμη στεγνώσει καλά καλά το μελάνι της υπογραφής Τραμπ στο προεδρικό διάταγμα με το οποίο οι ΗΠΑ κλείνουν ουσιαστικά τα σύνορά τους για διάστημα τριών μηνών απαγορεύοντας την είσοδο πολιτών από Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία (πλην των Χριστιανών) και Υεμένης. 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ δυο Ιρακινοί πολίτες κρατούνται ενώ άλλοι έξι «σταμάτησαν» το ταξίδι τους στο αεροδρόμιο του Καΐρου. Την ίδια στιγμή ξέσπασαν διαδηλώσεις στα μεγάλα αμερικανικά αεροδρόμια των Ηνωμένων Πολιτειών. 

 Εκατοντάδες συνέρρευσαν αυθόρμητα στο Κένεντι και άλλα αεροδρόμια ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι μουσουλμάνοι που κρατούνται από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Οπως έγινε γνωστό, σε πτήση της EgyptAir που αναχωρούσε από το Κάιρο με προορισμό τη Νέα Υόρκη απαγορεύτηκε η επιβίβαση σε πέντε πολίτες από το Ιράκ και σε έναν από την Υεμένη. 

 Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές του αεροδρομίου του Καΐρου, οι αρχές σταμάτησαν τους επιβάτες, που είχαν φθάσει τράνζιτ στο αεροδρόμιο και τους ανακατεύθυναν σε πτήσεις με προορισμό τις χώρες καταγωγής τους παρότι κατείχαν άδειες εισόδου που ήταν σε ισχύ. Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ, οι New York Times γνωστοποίησαν την περιπέτεια δύο Ιρακινών που έφτασαν στη χώρα την ώρα που υπεγράφη το διάταγμα. Οι δυο Ιρακινοί έφτασαν στο αεροδρόμιο JFK αλλά οι αμερικανικές αρχές του έθεσαν υπό κράτηση. 

 Ο ένας, ο Hameed Khalid Darweesh, εργαζόταν τα τελευταία 10 χρόνια στο Ιράκ για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο δεύτερος, ο Haider Sameer Abdulkhaleq Alshawi, ταξίδευε στις ΗΠΑ για να βρει τη γυναίκα του και τον γιο του. 

 Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, όταν ο δικηγόρος του ενός, Mark Doss, ο οποίος εργάζεται για το Διεθνές Πρόγραμμα Βοήθειας σε πρόσφυγες ρώτησε με ποιον έπρεπε να μιλήσει, ο υπάλληλος της υπηρεσίας Φύλαξης Συνόρων τον ειρωνεύτηκε απαντώντας του: «Με τον πρόεδρο. Τηλεφωνήστε στον κ. Τραμπ»! 
 
 Οι δικηγόροι των δυο Ιρακινών καταγγέλλουν πως δεν τους έχουν επιτρέψει να δουν τους πελάτες τους και πως υπήρξε ένταση όταν προσπάθησαν να τους, ενώ έκαναν μήνυση στον Ντόναλντ Τραμπ και στο αμερικανικό κράτος. «Το να βλέπεις ανθρώπους να κρατούνται επ’ αόριστον στη χώρα που υποτίθεται ότι θα τους καλωσόριζε είναι το απόλυτο σοκ. Είναι άνθρωποι που έχουν βίζα, που έχουν νόμιμες αξιώσεις ως πρόσφυγες, οι οποίες έχουν ήδη καθοριστεί από το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας για να τους επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ και τώρα κρατούνται παράνομα», δήλωσε ο Μαρκ Ντος. 

 Η ειρωνία στην περίπτωση του Hameed Khalid Darweesh είναι ότι η βίζα του εγκρίθηκε στος 20 Ιανουαρίου, την ημέρα δηλαδή που ορκίστηκε πρόεδρος ο Τραμπ, ενώ ο ίδιος εργαζόταν ως μεταφραστής στην 101 Αμερομεταφερόμενη Μεραρχία στη Βαγδάτη και τη Μοσούλη και μάλιστα από την 1η Απριλίου του 2003, σχεδόν από την έναρξη της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ. 
 Αποφάσισε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ γιατί είχε δεχτεί απειλές δυο φορές επειδή συνεργαζόταν με τους Αμερικανούς. 

 Έφτασε το JFK μαζί με την οικογένειά του, τα τρία του παιδιά και τη σύζυγό του. Και παρά το γεγονός πως τα παιδιά και η γυναίκα του πέρασαν από τον έλεγχο διαβατηρίων, εκείνον τον σταμάτησαν και τον κράτησαν. Ο δεύτερος μετανάστης που κρατείται ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να βρει τη γυναίκα του, που μένει στο Τέξας. Η 32χρονη γυναίκα που ζήτησε να μην κατονομαστεί και αν γίνει αναφορά μόνο στο πρώτο γράμμα του ονόματός της, D., γνωρίστηκε με το σύζυγό της όταν και οι δυο σπούδαζαν στη Βαγδάτη. 
 Το ζευγάρι έχει ένα 7χρονο γιο. Η μητέρα του έδειξε στους δημοσιογράφους το γράμμα που είχε στείλει στον Άγιο Βασίλη: «Μπορείς να φέρεις τον μπαμπά από τη Σουηδία σε παρακαλώ;», είχε ζητήσει.
  Όταν η 32χρονη έμαθε ότι ο σύζυγός της έφτασε στις ΗΠΑ αλλά κρατούνταν, ο μικρός κοιμόταν. Και δεν ήξερε ότι ο μπαμπάς του ήταν στις ΗΠΑ αλλά κρατούνταν και απειλείται με απέλαση.
  «Έδωσε το διαβατήριό του σε έναν αξιωματούχο του αεροδρομίου αλλά δεν του μίλησαν. Απλά τον οδήγησαν σε ένα δωμάτιο. Μου είπε ότι τον απείλησαν να τον στείλουν πίσω στο Ιράκ. Όταν τους ζήτησε δικηγόρο και να κάνει αίτηση ασύλου, του είπαν ότι δεν γίνεται και πρέπει να επιστρέψει στην πατρίδα του», είπε η 32χρονη.
 Τόνισε δε ότι του είπαν ότι ο λόγος είναι το διάταγμα που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος πέρασε από την πλευρά του στην αντεπίθεση μέσω Twitter, κατακερραυνώνοντας για ακόμη μια φορά τους New York Times και γενικά τα ΜΜΕ ως «ανειλικρινή».

Πηγή:  /mignatiou.com

Δικαστής στάθηκε μπροστά στον Ντ. Τράμπ: Στον αέρα οι απελάσεις, διαδηλώσεις παντού

.Ανατροπή στην πολιτική των απελάσεων και της άρνησης εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι, η πολιτική που εισήγαγε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ είναι στον αέρα αυτή τη στιγμή. Συγκεκριμένα: Μία ομοσπονδιακή δικαστής «φρέναρε» τις απελάσεις όσων έφτασαν στις ΗΠΑ με έγκυρη βίζα, αλλά κρατήθηκαν κατά την είσοδό τους στη χώρα, μετά από το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε εντολή να σταματήσει η υποδοχή ταξιδιωτών από επτά χώρες που είναι κατά κύριο λόγο μουσουλμανικές. Η δικαστική αναστολή μπλοκάρει μόνο εν μέρει το διάταγμα στο σύνολό του, καθώς η δικαστής δεν έβγαλε ετυμηγορία για τη συνταγματικότητά του. Παρόλα αυτά, πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα για τη νέα διοίκηση στις ΗΠΑ, όπως επισημαίνουν τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

 Διαδηλώσεις ξέσπασαν στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης, στο Ο’Χάρε του Σικάγου, στο Ντάλας και σε άλλες μεγαλουπόλεις, μόλις έγινε γνωστό ότι οι υπάλληλοι της μεταναστευτικής υπηρεσίας απαγόρεψαν την είσοδο σε πολλούς πολίτες αυτών των χωρών, μόλις αποβιβάστηκαν από τις πτήσεις τους, θέτοντάς τους υπό κράτηση. 

Οι χώρες που κατονομάζονται στο προεδρικό διάταγμα είναι το Ιράκ, η Συρία, το Ιράν, το Σουδάν, η Λιβύη, η Σομαλία και η Υεμένη. Η μεγάλη οργάνωση προστασίας των ατομικών ελευθεριών American Civil Liberties Union (ACLU) έστειλε εκατοντάδες δικηγόρους σε μεγάλα αεροδρόμια των ΗΠΑ, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά τις νομικές τους υπηρεσίες σε άτομα που βρίσκονται υπό κράτηση. Η δικαστής Αν Ντόνελι του ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μπρούκλιν διέταξε κατεπείγουσα αναστολή, μπλοκάροντας την απέλαση όποιου ατόμου κρατείται σε αεροδρόμιο σε όλη τη χώρα. «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν είναι μία πλήρη ευκαιρία να το σκεφτεί αυτό», είπε η δικαστής. 

Η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) και άλλες οργανώσεις είχαν καταθέσει την αγωγή το Σάββατο, ενάντια στην κράτηση δύο Ιρακινών που συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης μετά από την υπογραφή του διατάγματος του Τραμπ. Σε αυτή αργότερα προστέθηκαν δύο ακόμη ενάγοντες, αμφότεροι με έγκυρη πράσινη κάρτα. Ομως, η απόφαση της Ντόνελι επεκτάθηκε σε όλα τα άτομα που αντιμετωπίζουν παρόμοια κατάσταση σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το ΑΠΕ-ΚΥΠΕ και το πρακτορείο Reuters ανάμεσα στους ενάγοντες ήταν δύο Ιρακινοί πρόσφυγες, που πέρασαν ώρες υπό κράτηση στο JFK. 

Ηταν ο Χαμίντ Καλίντ Ντάργουις, που έχει εργαστεί για την αμερικανική κυβέρνηση για μία δεκαετία και τον Χαϊντέρ Σαμίρ Αμπντουλκαλίκ Αλσαουί, ο οποίος έφτασε στη χώρα όπου βρίσκεται ήδη η σύζυγός του. 

Η Ντόνελι αποφάσισε ότι οι απελάσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν «ανεπανόρθωτη βλάβη» στους ενάγοντες, αν τους έστελναν πίσω στις χώρες στις οποίες είχαν δεχθεί απειλές. Επίσης σημείωσε ότι οι ενάγοντες είχαν βίζα και ήδη είχε εγκριθεί η είσοδός τους στις ΗΠΑ, μία χώρα στην οποία θα έμπαιναν χωρίς πρόβλημα μόλις δύο ημέρες νωρίτερα. 

  «Προφανώς η δικαστής αντιλαμβάνεται τη σημασία της εκτελεστικής διαταγής και του αντίκτυπου που έχει σε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες», δήλωσε στον Guardian ο Αντονι Ρομέρο, επικεφαλής της ACLU.

 Η αναστολή θα είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι την ακρόαση που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Φεβρουαρίου, ανέφερε η δικαστής, θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα και περιλαμβάνει ανθρώπους με κάθε είδους έγκυρη βίζα και πράσινη κάρτα. Ομως, έχει επηρεάζει μόνο εκείνους που βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος- δηλαδή εκείνους που ήταν σε πτήση ή είχαν προσγειωθεί όταν ο Τραμπ υπέγραψε τη διαταγή, όπως εξήγησε ο Ρομέρο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου, τουλάχιστον 100-200 άνθρωποι κρατούνται σε αεροδρόμια σε όλη τη χώρα, αν και όπως είπε ο αριθμός μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος. Παράλληλα, οι δικηγόροι των εναγόντων και ακτιβιστές εξέφρασαν την ανησυχία τους για εκείνους που πήραν την αναστολή, καθώς υποθέτουν ότι μπορεί να μείνουν σε μεταναστευτικά κέντρα κράτησης μέχρι την ακρόαση, που θα γίνει σε τρεις εβδομάδες.

 Πάντως ο Μπράιαν Τσέσκι, συνιδρυτής της Airbnb, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η εταιρεία του θα στεγάσει δωρεάν πρόσφυγες και όσους δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στις ΗΠΑ, καλώντας τους να επικοινωνήσουν μαζί του. Η δικαστής Ντόνελι πρότεινε στους δικηγόρους να επιστρέψουν στο δικαστήριο, αν οι ταξιδιώτες τοποθετηθούν σε κέντρα κράτησης και δεν αφεθούν ελεύθεροι. ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ Στο μεταξύ χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Σταθμό 4 του Αεροδρομίου Κένεντι της Νέας Υόρκης, φωνάζοντας συνθήματα κατά τους Τραμπ και της απόφασής του. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολλές δεκάδες ταξί, τα οποία αρνούνταν να παραλάβουν πελάτες, δημιουργώντας χάος. Αργότερα εκδόθηκε ανακοίνωση εκ μέρους του συνδέσμου ιδιοκτητών ταξί, που εκπροσωπεί 10.000 επαγγελματίες, πολλοί από τους οποίους μουσουλμάνοι, στην οποία καταδικάζεται το μέτρο και η πολιτική των διακρίσεων.

 Η Αρχή Λιμένων και Αεροδρομίων Νέας Υόρκης απαγόρευσε στους διαδηλωτές τη χρήση του υπέργειου σιδηροδρόμου που συνδέει τους 8 σταθμούς του αεροδρομίου Κένεντι, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του κυβερνήτη της πολιτείας Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο, ο οποίος εξέδωσε διάταγμα, καλώντας την Αρχή να ακυρώσει την απόφαση και να εξυπηρετήσει τους διαδηλωτές. «Ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα που έχει δοθεί στους ανθρώπους αυτής της χώρας είναι το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας», δήλωσε ο κυβερνήτης Κουόμο, που διέταξε την πολιτειακή αστυνομία να φροντίσει για την ασφάλεια των διαδηλωτών. 

«Η φωνή του λαού της Νέας Υόρκης θα ακουστεί», αναφέρει. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα, τονίζει ότι «ποτέ δεν σκέφθηκα ότι θα έβλεπα τη μέρα που πρόσφυγες οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει χώρες κατεστραμμένες από πολέμους σε αναζήτηση καλύτερης ζωής, θα εκδιώκονταν στο κατώφλι μας. Είμαστε έθνος γεφυρών κι όχι τειχών…».

 Αναφέρει ότι έχει δώσει εντολή στις πολιτειακές υπηρεσίες της Νέας Υόρκης νομικές επιλογές για βοήθεια προς όλους όσους κρατούνται σε αεροδρόμια της Νέας Υόρκης και να διασφαλίσουν την προστασία των δικαιωμάτων τους. 

Ο Ελληνομερικανός πολιτειακός γερουσιαστής Μιχάλης Γιάνναρης ανακοίνωσε ότι καταθέτει νομοσχέδιο στη Γερουσία της Νέας Υόρκης με το οποίο θα απαγορεύεται στην Αρχή Λιμένων και Αεροδρομίων να χρησιμοποιεί οποιουσδήποτε από τους πόρους της για την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος.

Αυτό θα αφορά στη διάθεση προσωπικού υποστήριξης, χρήση χώρων των αεροδρομίων και στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και κλιματισμού στους χώρους κράτησης που χρησιμοποιεί η Μεταναστευτική Υπηρεσία εντός των αεροδρομίων. «Το προεδρικό διάταγμα του προέδρου Τραμπ είναι όσο αντιαμερικανικό μπορεί να είναι και επαφίεται στον καθένα μας να λάβουμε κάθε μέσο που είναι στη διάθεσή μας και να αντισταθούμε με νόμιμα μέσα», αναφέρει ο ομογενής πολιτικών, γιος μεταναστών από τα Καλάβρυτα. «Η πολιτεία της Νέας Υόρκης δεν πρέπει να ξοδέψει ούτε σεντ προς υποστήριξη αυτού του αντισυνταγματικού μέτρου και θα παλέψω για να μην συμβεί», είπε ο Μιχάλης Γιάνναρης.

Πηγή:  /mignatiou.com/