Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Μια πρόχειρη καταγραφή στοιχείων σχετικά με τους Μετανάστες εργάτες στην Αργολίδα

Τις τελευταίες μέρες του 2016 ξέσπασε σάλος με τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών/τριών εργατών/τριών στην Αργολίδα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα πολλοί/ες έφτασαν στην Ελλάδα υποσχόμενοι/ες από μεσάζοντες μια καλύτερη ζωή. Αντί αυτού όταν έφτασαν στην χώρα είχαν να αντιμετωπίσουν συνθήκες απλήρωτης εργασίας και άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε αποθήκες χωρίς θέρμανση. Αυτή είναι η μοίρα για χιλιάδες ανθρώπους στην καπιταλιστική Ελλάδα του σήμερα, στους πορτοκαλεώνες και γενικότερα στα χωράφια του ελληνικού επαρχιακού βάλτου.
Με αφορμή τα δημοσιεύματα για την κατάσταση στην Αργολίδα, ρωτήσαμε συντρόφους από την περιοχή να μας στείλουν μερικές πρόχειρες πληροφορίες σχετικά με το μεταναστευτικό κομμάτι της εργατικής τάξης στον νομό. Οι σύντροφοι συνέλεξαν μια σειρά επίσημα στοιχεία που προέρχονται κυρίως από την απογραφή του πληθυσμού του νομού (και των μεταναστών) το 2011 και ορισμένα άλλα επίσημα στατιστικά του 2014.
Τα στοιχεία προέρχονται κυρίως από την τελευταία απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ (2011) και της ΕΛΙΑΜΕΠ. Όπως μπορεί να καταλάβει και ο αναγνώστης/τρια έχουν περάσει κάποια χρόνια από αυτές τις καταγραφές, που πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανακρίβειας σήμερα και αυτό γιατί τα νούμερα και η κίνηση των μεταναστών αλλάζει συνεχώς. Ωστόσο μπορεί κανείς να πάρει μια γεύση και πρώτη ενημέρωση, γιαυτό θεωρούμε ότι έχει αξία να δημοσιευτούν εδώ, έστω και αν είναι σωστά κατά προσέγγιση. Επειδή λοιπόν σίγουρα υπάρχει περιθώριο διορθώσεων, όποιος/α ξέρει περισσότερα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας.
Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι στα στοιχεία αυτά έρχονται να προστεθούν κάποιες παρατηρήσεις με βάση και άλλες επίσημες έρευνες που έχουνε γίνει γύρω από την μετανάστευση όπως για παράδειγμα τη διαπίστωση ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανήλικων εργαζομένων. Στο μέλλον θα προσπαθήσουμε να βρούμε περισσότερες πληροφορίες και να κάνουμε μια σοβαρότερη καταγραφή για τους μετανάστες εργάτες στην Αργολίδα και την πραγματικότητα που αυτοί βιώνουν, πάντα με στόχο την διευκόλυνση της οργανωμένης δράσης των μεταναστών και του εργατικού ανταγωνισμού γενικότερα.
Μια πρόχειρη καταγραφή στοιχείων και σύντομος σχολιασμός σχετικά με την πραγματικότητα των Μεταναστών εργατών στην Αργολίδα.
Στην Αργολίδα ο συνολικός πληθυσμός του νομού αυτή τη στιγμή (με χαρτιά και χωρίς χαρτιά) πρέπει να φτάνει τις 110.000 άτομα. Από αυτά λίγο πάνω από το ένα τρίτο είναι ηλικίας από 19-60 χρονών. Ο αντρικός πληθυσμός υπερτερεί αριθμητικά από παλιά στην περιοχή. Αυτό ισχύει και για τους μετανάστες μιας και οι άντρες είναι κυρίως αυτοί που έρχονται για αναζήτηση εργασίας (εκτός από την περίπτωση των Ρουμάνων εργατών που έρχονται και γυναίκες).
Οι μετανάστες με βάση τα στοιχεία πρέπει να φτάνουν τους 12.968. Πιθανόν σήμερα να είναι λίγο περισσότεροι. Από αυτούς λόγω του ότι εργάζονται και αρκετοί ανήλικοι το ποσοστό εργαζομένων πρέπει να είναι λίγο πάνω από τον μισό του πληθυσμού τους (δεδομένου ότι η πλειοψηφία τους ηλικιακά κυμαίνεται στις ηλικίες 16-55).
Στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα (δηλαδή συνεργεία συγκομιδής, χυμοποιεία, συσκευαστήρια, μαρμαράδικα, λιοτρίβεια κλπ) όπου και απασχολούνται κατά κανόνα οι μετανάστες (από τριτογενή μόνο στα μεγάλα ξενοδοχεία) απασχολούνται σήμερα από το συνολικό πληθυσμό που είναι ικανό για εργασία 14.000 άτομα.
Πιο συγκεκριμένα τα συσκευαστήρια, γεωγραφικά βρίσκονται κυρίως στον κάμπο της περιοχής της Αργολίδας (περιοχές Αγία Τριάδα, Παναρίτη, Πουλακίδα, Νέα Τίρυνθα, Νέα Κίος, Κουστοπόδι, Σκαφιδάκι, Κουρτάκι κλπ). Εκεί πολλοί εργαζόμενοι έρχονται και από περιοχές της Αρκαδίας αλλά και της Κορινθίας για να δουλέψουν, πράγμα που μας δυσκολεύει λίγο για να κάνουμε πιο ακριβείς αναλύσεις. Αριθμητικά όσον αφορά τα συσκευαστήρια και τις βιομηχανικές μονάδες που απασχολούνται με τα εσπεριδοειδή (η Αργολίδα εξάγει το 50% του συνολικού ποσοστού της Ελλάδας σε πορτοκάλι). Αριθμητικά τα συσκευαστήρια και οι βιομηχανικές μονάδες που ασχολούνται με εσπεριδοειδή πρέπει να είναι γύρω στις 30 μονάδες με μέσο αριθμό εργαζομένων τα 40 άτομα. Αν τώρα σκεφτεί κάποιος/α ότι κάθε ένα συσκευαστήριο εργοστάσιο συνεργάζεται με τουλάχιστον 2-5 συνεργεία συγκομιδής των 20 με 30 ατόμων μπορείτε να βρείτε κατά προσέγγιση τον αριθμό αυτών που εργάζονται στη συγκομιδή. Αν δεν πέφτουμε έξω πρέπει να φτάνουν τα 1000 άτομα. Πρόκειται για άτομα από Ινδία, Πακιστάν, Σουδάν, Μπαγκλαντές, Σομαλία κλπ. Και από την άλλη και αρκετοί Ρουμάνοι. Η πρώτη ομάδα είναι στην πλειοψηφία της ελεγχόμενη από 2-3 κεφάλια ενήλικες που κάνουνε τις συμφωνίες με τους Έλληνες υπεργολάβους που έρχονται σε επαφή με τα εργοστάσια.
Η εκμετάλλευση των μεταναστών στην Αργολίδα όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδα είναι δίχως προηγούμενο και θυμίζει άλλες ιστορικές περιόδους του καπιταλισμού. Γιαυτό η συλλογή και επεξεργασία στοιχείων είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την οργάνωση του ανταγωνισμού απέναντι στις σύγχρονες μεθόδους υπερεκμετάλλευσης στα κάτεργα του Ελληνικού Κεφαλαίου. Καλούμε όσους/ες φίλους και φίλες του Shades έχουν στοιχεία και ανταποκρίσεις από διάφορες περιοχές της χώρας, πάντα σχετικά με την πραγματικότητα των μεταναστών (και όχι μόνο) εργατών να μην διστάσουν να επικοινωνήσουν μαζί μας