Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Με αφορμή τις εθνικιστικές διώξεις στον ελληνικό στρατό

“Μαχόμενος αστικός εθνικισμός που αποκτηνώνει, αποβλακώνει και διαιρεί τους εργάτες, για να τους σύρει στο άρμα της αστικής τάξης – να ποιο είναι το βασικό γεγονός της σύγχρονης πραγματικότητας. Όποιος θέλει να υπηρετεί το προλεταριάτο, έχει χρέος να συνενώνει τους εργάτες όλων των εθνών, παλεύοντας ακλόνητα ενάντια στον αστικό εθνικισμό, και το «δικό του» και τον ξένο. Όποιος υπερασπίζει το σύνθημα του εθνικού πολιτισμού δεν έχει θέση μέσα στους μαρξιστές, αλλά μέσα στους εθνικιστές μικροαστούς.”
Λενιν, Ο “εθνικός πολιτισμός” και το Εθνικιστικό σκιάχτρο του “αφομοιωτισμού” (1913) Από το Κριτικά σημειώματα πάνω στο εθνικό ζήτημα, Σύγχρονη Εποχή, 2006
Τις τελευταίες μέρες παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον το νέο εθνικιστικό παραλήρημα που έχει φουντώσει ξανά σε αυτήν τη χώρα με αφορμή μια φωτογραφία που τράβηξαν κάποιοι στρατιώτες σχηματίζοντας με τις παλάμες τους την Αλβανική σημαία. Έτσι λοιπόν ήρθε η ώρα να γράψουμε και εμείς ένα σχόλιο για το πώς βλέπουμε το γεγονός και να τοποθετηθούμε δημόσια στην συζήτηση που έχει ανοίξει όλα τα προηγούμενα 24ωρα στα ΜΜΕ και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εξαρχής ότι ασχέτως με το ποιες είναι αφετηρίες που ώθησαν τους συγκεκριμένους νεοσύλλεκτους στρατιώτες για αυτήν τους την πράξη, το πρόβλημα μας σε αυτήν τη χώρα είναι ο ελληνικός εθνικισμός ο οποίος ιστορικά προσπαθεί να παίξει ένα ηγεμονικό ρόλο στα Βαλκάνια. Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που σήμερα η ελληνική προπαγάνδα αξιοποιεί το γεγονός.
Στην Ελλάδα καθήκον των κομμουνιστών/τριων είναι να καταδικάσουν τον ελληνικό εθνικισμό και όχι γενικά και αόριστα τους εθνικισμούς, όπως γράφεται από πολλούς τις τελευταίες μέρες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι η πλειοψηφία της αριστεράς μετά τις διαστρεβλώσεις από τα ΜΜΕ των δηλώσεων του πρωθυπουργού της Αλβανίας κ. Ράμα έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που ψευδώς αναφέρουν ότι η Αλβανία επιδίδεται σε προκλήσεις και δήθεν έχει βλέψεις προς την Ελλάδα, μια γνωστή τακτική από πλευράς της ελληνικής διπλωματίας. Με άλλα λόγια η αριστερά για ακόμα μια φορά ευθυγραμμίζεται πλήρως με την κυρίαρχη εθνική αφήγηση.
Ας κάνουμε και μια σύντομη παρατήρηση ως προς τα ιστορικά στοιχεία. Η Αλβανία ποτέ δεν παραβίασε τα ελληνικά σύνορα. Αντιθέτως, η Ελλάδα παραβίασε τα αλβανικά το 41, για λόγους που καμία σχέση δεν είχαν με την απόκρουση της φασιστικής Ιταλίας, και μάλιστα ο ελληνικός στρατός έφτασε λίγο έξω από τα Τίρανα. Επίσης πήγε να το ξανακάνει το 1945 και απετράπη ύστερα από την ενεργητική παρέμβαση του ΚΚΕ και του ίδιου του Ζαχαριάδη.
Η ουσία είναι ότι εδώ και έναν χρόνο το ελληνικό καπιταλιστικό κράτος ψάχνεται αριστερά και δεξιά να δημιουργήσει ένα κλίμα έντασης με την γειτονική χώρα. Η δίωξη εις βάρος των στρατιωτών και η προπαγάνδα επί του θέματος είναι ενταγμένη σε αυτή την επικοινωνιακή προετοιμασία των εθνικιστικών τυχοδιωκτισμών του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους.
Ας μην ξεχνάμε επίσης και την περίπτωση της Θεσπρωτίας που αποτέλεσε ένα από τα πλέον ζωτικά γεωστρατηγικά σημεία των επιδιώξεων του ελληνικού κράτους για επέκταση προς την Αλβανία. Οι αλβανόφωνοι μουσουλμάνοι Τσάμηδες ήταν εμπόδιο στα σχέδια αυτά. Αρχικά, απαλλοτριώθηκαν οι περιουσίες τους, περιθωριοποιήθηκαν χωροταξικά και εγκληματοποιήθηκαν. Στη συνέχεια – και μετά την ήττα στη μικρασιατική εκστρατεία – επιδιώχθηκε ανεπιτυχώς η ανταλλαγή των Τσάμηδων με ‘Έλληνες’ από τη Μ. Ασία. Αντίθετα, μικρασιάτες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή αυτή. Η κατάληξη της ιστορίας ήρθε με την εθνοκάθαρση της περιοχής από τους στρατιώτες του Ζέρβα
Αλλά και από την πρόσφατη ιστορία δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις απαράδεκτες κινήσεις του ελληνικού στρατού στην νότια Αλβανία κατά την περίοδο της κρίσης στην γειτονική χώρα με τη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος το 1997 και ότι επακολούθησε [1].
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ.
Στην Ελλάδα, την χώρα που δεν βλέπει καταπίεση μειονοτήτων, αφού πρώτα διενεργήθηκε σφαγή μειονοτήτων, στην χώρα του “δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ βρωμοαλβανέ”, και των 1.500.000 υποτιμημένων μεταναστών εργατών, κάποια αλβανόπαιδα βγάλανε μια φώτο με τον συμβολισμό της αλβανικής σημαίας, δηλαδή της πατρίδας από την οποία προέρχονται (και όχι του uck όπως πάνε να μας το προπαγανδίσουν ψευδώς τα ελληνικά ΜΜΕ).
Τα παιδιά αυτά ζουν εδώ, πληρώνουν φόρους εδώ, τρώνε τον ρατσισμό εδώ, παράγουν υπεραξία για την ελληνική καπιταλιστική οικονομία, και υπηρετούν στον ελληνικό στρατό. Προφανώς αν το έκαναν Αλβανοί, στην Αλβανία, ίσως να ήταν μια άλλη περίπτωση.
Οι εθνικιστές Έλληνες στρατοκράτες που θα τους τιμωρήσουν, δεν θα το έκαναν σε περίπτωση που Σέρβοι μετανάστες έκαναν την Σέρβικη σημαία. Βλέπετε, για τους Έλληνες εθνικιστές (δεξιούς και αριστερούς) οι Αλβανοί είναι παρακατιανοί, ενώ οι Σέρβοι είναι οι ορθόδοξοι αδερφοί μας. Θα μπορούσαμε να επεκταθούμε και με άλλα παραδείγματα, όπως τους Ελληνοαμερικανούς που υπηρετούν στον αμερικανικό στρατό και επιδεικνύουν με υπερηφάνεια ελληνικά σύμβολα πχ την Αγία Σοφία, MACEDONIA IS GREECE κοκ.
Ταυτόχρονα, για άλλη μία φορά, έχουν αρχίσει μερικοί Έλληνες που δηλώνουν αντιφασίστες, να μουρμουρίζουν για ίσες αποστάσεις “ανάμεσα στον ελληνικό και αλβανικό εθνικισμό”. Τα ίδια πράγματα έλεγαν και το 2004, όταν μετά την νίκη της Αλβανίας κατά της Ελλάδας σε ένα αγώνα ποδοσφαίρου, έγινε το αντιαλβανικό πογκρόμ [2] που είχε ως αποτέλεσμα δολοφονίες Αλβανών μεταναστών και εκατοντάδες τραυματίες από τους Έλληνες φασίστες εθνικιστές και ενός ευρύτερου όχλου. Κάποιοι “σύντροφοι” τότε έβλεπαν “επεισόδια μεταξύ εθνικιστών”.
Αν λοιπόν κάτι έχει σημασία αυτήν την στιγμή δεν είναι τίποτα άλλο από το να υπερασπιστούμε τα παιδιά αυτά από τις διώξεις του Υπουργείου Αμύνης και των Ελλήνων Στρατοκρατών.
σημειώσεις
[1] Για τα γεγονότα του 1997 βλέπε εδώ: http://www.antifascripta.net/LinkClick.aspx?fileticket=LZPeFmEpuus%3D&tabid=170
[2] Για το πογκρόμ του 2004 βλέπε εδώ: https://grassrootreuter.wordpress.com/2016/09/05/pogrom4septemvri/