Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Άγριες συγκρούσεις στο Μεξικό, για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων

mexico1

Τον Αύγουστο του 2014 ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο προχώρησε σε μια μεταρρύθμιση που ουσιαστικά τερμάτιζε το κρατικό μονοπώλιο στα καύσιμα ώστε να μπούνε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μέχρι τότε η Pemex, η κρατική επιχείρηση πετρελαίου, είχε το μονοπώλιο στις πωλήσεις και τη διανομή καυσίμων στο Μεξικό.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι τιμές των καυσίμων μετά την είσοδο των ιδιωτικών επιχειρήσεων, έπρεπε να αυξηθούν για την τόνωση της αγοράς. Έτσι, λοιπόν, από την 1 Ιανουαρίου η τιμή της βενζίνης ανέβηκε κατά 20,1% και του ντίζελ 16,5% ξεσηκώνοντας τους Μεξικανούς. Να σημειωθεί ότι η χώρα εισάγει το μεγαλύτερο μέρος καυσίμων που καταναλώνει, παρ’ ότι είναι  πετρελαιοπαραγωγός, ελλείψει επαρκών διυλιστηρίων.
c1dn4fuveaafwfrΑπό την εφαρμογή της αύξησης των τιμών, ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιούνται, σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις του Μεξικού. Οι εικόνες που μας έρχονται από τις συγκρούσεις μαρτυρούν το μέγεθος της δυσαρέσκειας. Εικόνες με μαζικές και άγριες συγκρούσεις στους δρόμους. Κατειλημμένοι δρόμοι, μαγαζιά με είδη τροφίμων και οικοσκευών απαλλοτριώνονται, βυτιοφόρα καυσίμων λεηλατούνται, βενζινάδικα καταλαμβάνονται και απαλλοτριώνονται τα διαθέσιμα καύσιμα, επίσης καταλαμβάνεται τελωνιακός σταθμός στα σύνορα με τις ΗΠΑ για αρκετές ώρες. Σκηνές από εκατοντάδες αστυνομικούς να εγκαταλείπουν άρον-άρον τις θέσεις τους κυνηγημένοι από διαδηλωτές, που σε κάποια περίπτωση εφορμούν ακόμα και με αυτοκίνητο. Από τις μέχρι τώρα συγκρούσεις, δύο πολίτες και ένας αστυνομικός έχουν χάσει την ζωή τους. Οι συλλήψεις ανέρχονται σε 600 σε όλη την χώρα.
Ελευθερόκοκκος