Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Η Interunit αναστέλλει τις στρατιωτικές δραστηριότητες στο Ντονμπάς (βίντεο)

Πηγή:solidarityantifascistukraine.wordpress

Δήλωση Νο 10: Η Interunit αναστέλλει τις στρατιωτικές δραστηριότητες στο Ντονμπάς

Η Interunit είναι μια πολιτικο-στρατιωτική ομάδα που ιδρύθηκε από διεθνιστές το 2015 για να υποστηρίξει την αντίσταση στο Ντονμπάς και την πάλη της πιο προοδευτικής από τις τοπικές πολιτοφυλακές, της Ταξιαρχίας Φάντασμα (Prizrak).
Ακολουθούμε τα καλύτερα παραδείγματα της αντιφασιστικής και διεθνιστικής εμπειρίας του 20ου αιώνα: από τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, την ευρωπαϊκή Αντίσταση και τα απελευθερωτικά κινήματα των τελευταίων 70 ετών. Από το καλοκαίρι του 2015 πολεμάμε στο βορειοδυτικό μέτωπο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ.
Η αντίσταση του Ντονμπάς κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την εφαρμογή της «Συμφωνίας Μινσκ ΙΙ». Δε μάχεται πια ενάντια στον ουκρανικό στρατό. Υπάρχουν ακόμα καθημερινές συγκρούσεις και οι άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν, αλλά μέρα με τη μέρα οι στρατιωτικές δραστηριότητες μειώνονται. Έχουμε μια κατάσταση «ούτε πολέμου ούτε ειρήνης» που ενδεχομένως να συνεχιστεί για αρκετά χρόνια.
Με δεδομένο το νέο πολιτικό σκηνικό, πιστεύουμε ότι θα επιτευχθεί σύντομα μια διπλωματική συμφωνία για την κατάσταση αυτή, κατά πάσα πιθανότητα με βάση το έγγραφο που υπογράφτηκε πριν από δύο χρόνια.
Δε θέλουμε να εμποδίσουμε την ειρηνευτική διαδικασία, επειδή ο λαός του Ντονμπάς εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη σε αυτήν, και είναι απέναντι στο λαό αυτόν που δεσμευτήκαμε.
Η Interunit πέτυχε διάφορους στόχους, τόσο στον πόλεμο όσο και πολιτικά. Δεν είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για τον πόλεμο αυτή τη στιγμή, αλλά στο πολιτικό επίπεδο συμβάλαμε σημαντικά σε αυτό τον αγώνα. Χτίσαμε μια γέφυρα μεταξύ της αντίστασης στο Ντονμπάς και των δυτικών αντιφασιστικών κινημάτων, ένα σύνδεσμο για την ενημέρωση, την αλληλεγγύη και τη στρατολόγηση. Σχεδόν 30 μαχητές εντάχθηκαν στην Interunit, προερχόμενοι από τη Χιλή, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ινδία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ. Οικοδομήσαμε ισχυρές σχέσεις με αρκετά πολιτικά και στρατιωτικά κινήματα σε όλο τον κόσμο, γι ‘αυτό και ο πόλεμος στο Ντονμπάς βρίσκεται στην πολιτική ατζέντα πολλών αντιφασιστικών οργανώσεων στις δυτικές χώρες. Η δουλειά μας κατέστησε δυνατό το να γίνει η Ταξιαρχία Φάντασμα η πιο γνωστή ομάδα του Ντονμπάς στις δυτικές χώρες.

Θα είμαστε για πάντα ευγνώμονες προς τους συντρόφους από όλο τον κόσμο που υποστήριξαν την Interunit και το Ντονμπάς ταξιδεύοντας εδώ, διοργανώνοντας συναντήσεις, συγκεντρώνοντας βοήθεια, φτιάχοντας ντοκιμαντέρ, γράφοντας άρθρα και βιβλία κλπ.
Οι συνθήκες στο Ντονμπάς έχουν αλλάξει. Η ίδια η Ταξιαρχία Φάντασμα αλλάζει. Δεν είναι πλέον η ώρα της λαϊκής πολιτοφυλακής και του παρτιζάνικου πολέμου: τώρα πρέπει να οικοδομηθεί ένας τακτικός στρατός. Αυτό είναι κάτι διαφορετικό από το δικό μας πρότζεκτ, και ήρθε η ώρα να αλλάξει και η Interunit. Είμαστε μια πολιτικο-στρατιωτική ομάδα, πράγμα που δεν ταιριάζει και πολύ με τον τακτικό στρατό. Πιστεύουμε ότι οι προσπάθειές μας τώρα θα μπορούσαν να είναι πιο χρήσιμες με κάποιον άλλο τρόπο.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η Interunit αποφάσισε να αναστείλει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες στο Ντονμπάς.
Η Interunit δεν έχει τελειώσει – θα είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε γρήγορα στη δράση, εδώ ή κάπου αλλού στον κόσμο. Δε θα σταματήσουμε ποτέ το διεθνιστικό αγώνα μας, με την ελπίδα ότι το παράδειγμά μας θα ωθήσει περισσότερους συντρόφους να πολεμήσουν.
Αυτός ο πόλεμος είναι απλώς ένα μέρος της μεγάλης σύγκρουσης που καίει σε όλο τον κόσμο. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη, ενάντια στον φασισμό και την εκμετάλλευση.
Μέχρι τη νίκη!
No pasaran!
Interunit
Κίροφσκ, Λαϊκή Δημοκρατία Λουγκάνσκ
16 Γενάρη 2017