Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

1.400 παιδιά – θύματα κακοποίησης πανελλαδικά το 2016

m_2_1Τραγικός είναι ο αριθμός των παιδιών που πέφτουν θύματα κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών κατά της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης (18 Νοεμβρίου) αλλά και της  Παγκόσμιας Ημέρας ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών (19 Νοεμβρίου) , το «Χαμόγελο του Παιδιού» δημοσιοποιεί στοιχεία που αφορούν στη βία εναντίον των παιδιών.
Περίπου 1.400 είναι τα κρούσματα κακοποίησης παιδιών σε πανελλαδικό επίπεδο για το 2016, ενώ 74 παιδιά κακοποιήθηκαν στην Θεσσαλία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του συλλόγου το «Χαμόγελο του Παιδιού».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος του συλλόγου Βάσω Χατζή, λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, που ξεκίνησε την Παρασκευή στην Λάρισα, με αφορμή την 19η Νοεμβρίου και την Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών, δήλωσε πως «η ποιο σημαντική μορφή κακοποίησης των παιδιών για το 2016, είναι η σωματική κακοποίηση, ενώ ακολουθούσαν σε μικρότερο βαθμό η συναισθηματική κακοποίηση και η παραμέληση – εγκατάλειψη ανηλίκων».
Να σημειωθεί πως τα παραπάνω στοιχεία αφορούν καταγραφές του Συλλόγου για το πρώτο δεκάμηνο του 2016, ενώ σύμφωνα με την Βάσω Χατζή, τα περισσότερα κρούσματα αφορούσαν την ηλικιακή ομάδα από 7 – 12 ετών.
Στις 14, 15 και 16 Νοεμβρίου, το «Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετείχε στην διακρατική συνάντηση στο Παλέρμο της Ιταλίας, όπου ειδικοί επιστήμονες από την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα με εκπροσώπους του οργανισμού, έλαβαν μέρος σε συνάντηση προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης σε παιδιά με θέμα την σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση των παιδιών. Οι εργασίες για την διαμόρφωση του συγκεκριμένου προγράμματος με τίτλο ««CONVEY – Counteracting sexual Violence and harassment: Engaging Youth in schools in digital education on gender stereotyping» γίνεται με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα διαρκέσει 30 μήνες.
Παράλληλα, την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκπομπή «Ρώτα το Χαμόγελο», όπου ψυχολόγοι του οργανισμού ανέλυσαν το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης και απάντησαν στις ερωτήσεις των θεατών.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την 19η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών, υλοποίησε σε εθνικό επίπεδο δράσεις ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης με τη συμμετοχή μαθητών, συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, συλλόγων Εκπαιδευτικών και ελεύθερου κοινού.
Επίσης, συμμετείχε και φέτος εκπροσωπώντας τη χώρα μας στη διεθνή καμπάνια «19 Ημέρες Πρόληψης ενάντια στην Κακοποίηση και Βία κατά των Παιδιών του διεθνούς Οργανισμού» που υλοποιείται από τον διεθνή Οργανισμό Women’s World Summit Foundation με τη συμμετοχή περισσότερων από 70 φορέων από χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής.
Στατιστικά στοιχεία του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από 1/1/2016 έως και 31/10/2016:
Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», έλαβε συνολικά 717καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Εκ των οποίων το 97% ανώνυμες & μόνο 3% επώνυμες. Οι καταγγελίες αφορούσαν στο σύνολό τους 1.413 παιδιά εκ των οποίων: 633 (45%) αγόρια, 633 (45%) κορίτσια, 147 (10%) παιδιά για τα οποία δεν ήταν γνωστό το φύλο. Σε ποσοστό 38% τα παιδιά ήταν από 0 έως 6 ετών. Σε ποσοστό 51,5% τα παιδιά υφίσταντο παραμέληση/εγκατάλειψη. Σε ποσοστό 92,5% θύτες είναι οι γονείς, και οι δύο ή ένας από τους δύο.
Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», έλαβε συνολικά 102 αιτήματα για τη διαμονή παιδιών σε κίνδυνο που αφορούσαν συνολικά 183 παιδιά όλων των ηλικιακών ομάδων. Στον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παραπέμφθηκαν 20 από αυτά τα παιδιά που σήμερα μεγαλώνουν στα Σπίτια του. Το σύνολο των παιδιών θυμάτων Βίας που ζουν στα Σπίτια του οργανισμού είναι 298.
Κατά το χρονικό διάστημα 1/1/2016-31/10/2016 συνολικά 49 παιδιά συμμετείχαν στα Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας του οργανισμού. Το 83% των παιδιών συμμετέχει στη δράση της Ημερήσιας Φροντίδας για κοινωνικούς λόγους ενώ το 17% εμφάνιζαν χαρακτηριστικά παραμέλησης στο οικογενειακό περιβάλλον.
Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης παιδιών 116 111» παρείχε υπηρεσίες συμβουλευτικής για θέματα ανηλίκων σε 3.454 άτομα. Από τα 3.454 άτομα που απευθύνθηκαν στον οργανισμό τα 163 (5%) πραγματοποίησαν ατομικές ή οικογενειακές συνεδρίες ενώ τα 3.291 πραγματοποίησαν τηλεφωνική συμβουλευτική. Το μεγαλύτερο ποσοστό (17,5%) απευθύνθηκε στον οργανισμό αναζητώντας συμβουλές για τις σχέσεις στην οικογένεια.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε 86 επιτόπιες παρεμβάσεις για 136 παιδιά. Μετά την επιτόπια παρέμβαση και τη διενέργεια κοινωνικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι από τα 136 παιδιά τα: 80 (59%) είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον. 14 (11%) είχαν ανάγκη υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών. 6 (4%) είχαν ανάγκη άλλης εξειδικευμένης υπηρεσίας. Σε ποσοστό 39% τα παιδιά ήταν από 7 έως 12 ετών. «Στο Σπίτι του Παιδιού», ένα Κέντρο Ημέρας εξατομικευμένης παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους, θύματα κακοποίησης, παραμέλησης ή ενδοοικογενειακής βίας, παιδιά θυματοποιημένα, εμπλεκόμενα σε περιστατικά bullying πραγματοποιήθηκαν 3.551 θεραπευτικά ραντεβού σε 89 παιδιά κατά το διάστημα 1/1/2016 – 31/10/2016.
Το τμήμα Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», πραγματοποίησε διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης με θεματική την κακοποίηση και παραμέληση των παιδιών σε 4.968 άτομα πανελλαδικά με τη συμμετοχή μαθητών, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, συλλόγων εκπαιδευτικών και ελεύθερου κοινού.
Στατιστικά στοιχεία
Κάθε χρόνο ανάμεσα στα 500 εκ. με 1.5 δις. παιδιά σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας (πηγή ΟΗΕ)
Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι σε 70% με 85% των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης, ο θύτης είναι κάποιος που το παιδί γνωρίζει καλά και εμπιστεύεται (πηγή: Συμβούλιο της Ευρώπης)
Υπολογίζεται ότι 120 εκ. κορίτσια και 73 εκ. αγόρια έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας, και περίπου 1 δισ. παιδιά έχουν υποστεί φυσική τιμωρία σε καθημερινή βάση (πηγή ΟΗΕ).
1 στα 3 κορίτσια και 1 στα 5 αγόρια θα κακοποιηθούν σεξουαλικά πριν φτάσουν στην ηλικία των 18 ετών (πηγή ΟΗΕ)
Υπολογίζεται ότι περίπου 10 εκ. παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης (πηγή ΟΗΕ)
1 εκ. παιδιά πέφτουν θύματα απαγωγής κάθε χρόνο, πωλούνται και εξαναγκάζονται σε παιδική πορνεία ή παιδική πορνογραφία (πηγή ΟΗΕ)
Υπολογίζεται ότι 10 εκ. παιδιά έχουν εξαφανιστεί στην διάρκεια της πρόσφατης μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης (πηγή: Europol)
Στην Ελλάδα βρίσκονται 2.400 ασυνόδευτοι ανήλικοι (πηγή: ΕΚΚΑ)
Το 2016 εξαφανίστηκαν 526 ασυνόδευτοι ανήλικοι και μόλις 126 εντοπίστηκαν (πηγή: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ)
Συμβούλιο της Ευρώπης
3_infographic_european_day_en_mod-750x500.jpg
Στους ευάλωτους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες στρέφει το βλέμμα το Συμβούλιο της Ευρώπης με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση, όπως έχει καθιερωθεί από το 2015 η 18η Νοεμβρίου.
Εδώ και ένα χρόνο το Συμβούλιο της Ευρώπης ξεκίνησε την εκστρατεία ευαισθητοποίησης «ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ» ενάντια στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών, αυτή τη σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων τους, η οποία έχει διαρκείς και πολύ συχνά αρνητικές συνέπειες για όλη τους τη ζωή και παραμένει μια τραγική πραγματικότητα για όλες τις κοινωνίες. Η δυναμική της δράσης αυτής συνεχίζεται με σκοπό να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη, να προληφθούν αυτές οι πράξεις, να διωχθούν οι δράστες και να προστατευθούν τα θύματα από τη στιγματοποίηση.
Επίσης στόχος είναι η κύρωση και εφαρμογή του μοναδικού νομικά δεσμευτικού κειμένου για την ποινικοποίηση όλων των μορφών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, της Σύμβασης Lanzarote, οπότε το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα κράτη μέλη του καλούν γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά, ΜΚΟ, τοπικές, περιφερειακές και εθνικές αρχές να μην αποφύγουν το πρόβλημα, αλλά να το φέρουν στο φως, να συζητήσουν για τους τρόπους επίλυσής του και να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπισή του.
Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο από τα κράτη μέλη και την κοινωνία των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρέσβης Στέλιος Περράκης, συνυπέγραψε Κοινή Δήλωση κρατών μελών, με πρωτοβουλία της Ανδόρας, του Λουξεμβούργου, του Μονακό και της Σλοβενίας, για την προστασία του μεγάλου αριθμού και ευάλωτων ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και μεταναστών. Με αυτή καλωσορίζουν κάθε σχετική πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό θεσμικό επίπεδο που συνδέεται με παιδιά, πρόσφυγές ή μετανάστες και εκφράζουν τη σταθερή δέσμευσή τους στον αγώνα εναντίον της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σεξουαλικής κακοποίησης, προκειμένου όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως να μεγαλώνουν σε ασφαλές και υγιές περιβάλλον.
Για την ενημέρωση των πολιτών το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδαwww.coe.int/EndChildSexAbuseDay με υλικό ευαισθητοποίησης και κατάλογο με τις εκδηλώσεις που οργανώνονται σε εθνικό επίπεδο.