Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

ΠΕΝΕΝ: Η 24ωρη απεργία στις 24 Νοέμβρη και η προοπτική κλιμάκωσης ο δρόμος για λύσεις στα προβλήματά μας

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21/11 η προγραμματισμένη συνάντηση του νέου υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή με τη διοίκηση της ΠΝΟ.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ναυτεργασία και τα οποία στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παραμένουν στο σύνολό τους άλυτα, ενώ παράλληλα την ίδια περίοδο έχουν δημιουργηθεί και καινούργια ως αποτέλεσμα της ασκούμενης κυβερνητικής ναυτιλιακής πολιτικής. Στη συνάντηση πήρε μέρος και η ΠΕΝΕΝ, η οποία σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει: «Είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν προσδοκούμε λύσεις στα φλέγοντα και οξύτατα ναυτεργατικά προβλήματα από αυτήν την συνάντηση και την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Η Ναυτεργατική Πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 24/11/2016 και η προοπτική κλιμάκωσης είναι ο δρόμος τον οποίο με συνέπεια θα πορευτούμε για να διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματά μας».
Κεντρικά ζητήματα που αναπτύχθηκαν στη σχετική συζήτηση ήταν αυτά της αυξανόμενης ανεργίας και της ανασφάλειας του Ναυτεργατικού κόσμου, η διάλυση των ασφαλιστικών Ταμείων (ΝΑΤ – ΚΕΑΝ – Ταμεία Πρόνοιας) τα οποία σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου οδηγούνται στην συγχώνευση με το ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑ. Επίσης, τα εργασιακά προβλήματα, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία που οργιάζει στην Ναυτιλία, η καταστρατήγηση της ναυτικής νομοθεσίας και των ΣΣΕ.
Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, μεταξύ των άλλων, επισήμανε ότι «στους 21 μήνες που έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει καταστεί σαφές και αποδεκτό και από τον πλέον δύσπιστο ότι η πολιτική αυτή στηρίζει, προωθεί και υπερασπίζεται τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Τρανή και αναμφισβήτητη απόδειξη για αυτό αποτελεί ο χώρος της ναυτιλίας». Όπως τόνισε, «η ασκούμενη πολιτική στη ναυτιλία σε κεντρικά ζητήματα δεν έχει οποιαδήποτε εμπλοκή με τα μνημόνια και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, παρά ταύτα η πολιτική της ταυτίζεται και συμπορεύεται με το εφοπλιστικό κεφάλαιο».
Στηλιτεύοντας τη στάση της κυβέρνησης στη ναυτεργασία, επισήμανε ότι «σε ιερή συμμαχία με το εφοπλιστικό κεφάλαιο επιχείρησε και εξακολουθεί να έχει στην ατζέντα της την κατάργηση των ΣΣΕ και την αντικατάστασή τους από τις ατομικές επιδιώκοντας την επιστροφή στην εποχή της γαλέρας, διάλυσε τα ασφαλιστικά μας Ταμεία ΝΑΤ – ΚΕΑΝ – Ταμεία Πρόνοιας, συνέτριψε ακόμη περισσότερο τις πενιχρές συντάξεις των απόμαχων της θάλασσας, προσφέρει γη και ύδωρ στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, μεθοδικά καταστρέφει και διαλύει ότι με κόπο, αγώνες και θυσίες κατάφεραν να δημιουργήσουν οι ναυτεργάτες».