Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Απολύθηκαν 50 διασώστες – πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που υπηρετούσαν στα νησιά



Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ 
ΑΘΗΝΑ 25/11/2016 ΑΡ. ΠΡΩΤ. 2472 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Αδιόρθωτοι οι Υπουργοί Υγείας ακόμη και μετά τη Μηνυτήρια Αναφορά στη Διοίκηση του ΕΚΑΒ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ 50 ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ – ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΚΕΕΛΠΝΟ

 • Αντί για προσλήψεις που συνεχώς υπόσχεται στα ψέματα η Κυβέρνηση, πάνε και οι 50 διασώστες του ΕΚΑΒ μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ που υπηρετούσαν στα νησιά του Αιγαίου
 • Αυξήθηκε ο κίνδυνος για τη ζωή των κατοίκων – προσφύγων – μεταναστών που αντιμετωπίζουν επείγον, σοβαρό πρόβλημα υγείας
 • Πεθαίνουν ασθενείς στην άσφαλτο!!! Αντί για προσλήψεις πληρωμάτων Ασθενοφόρων οι Υπουργοί Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ απέλυσαν (δεν ανανέωσαν τις συμβάσεις) 50 διασωστών/πληρωμάτων ασθενοφόρων που υπηρετούσαν σε νησιά του Αιγαίου. 

Στις 19/11/2016 έληξε η σύμβαση συνολικά 50 διασωστών που είχαν συνάψει συμβάσεις μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Παράρτημα ΕΚΑΒ Μυτιλήνης, στους τομείς ΕΚΑΒ Ρόδου (9), Μυτιλήνης (10), Σάμου(5), Χίου (9), Κω (9), Καλύμνου (3) και Λέρου (5), για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης Οι διασώστες προσλήφθηκαν με σύμβαση έργου, αρχικά οκτάμηνης διάρκειας (έως 19/9/2016), η οποία επεκτάθηκε για άλλους δύο μήνες. 

Το προσφυγικό στα νησιά που απελύθησαν οι Διασώστες παραμένει σε έξαρση. Στα Κέντρα Φιλοξενίας εγκαταστάθηκαν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Ταυτόχρονα οι ροές συνεχίζονται. Παρότι ζητήσαμε την ανανέωση και την μετατροπή των συμβάσεων έργου, σε συμβάσεις εργασίας (όπως του επικουρικού προσωπικού των Νοσοκομείων) και την μονιμοποίησή τους, η κυβέρνηση τους απέλυσε επιδεικνύοντας περίσσεια αναλγησία.
Με την εγκατάσταση των προσφύγων/μεταναστών στα εν λόγων Νησιά αυξήθηκε ο όγκος περιστατικών που διακομίζονται από το ΕΚΑΒ.

 Το ζήτημα θα συνεχίσει να υφίσταται και να εντείνεται λόγω της ιδιαιτερότητας των Νησιών που αποτελούν πύλη εισόδου στη χώρας μας νέων προσφύγων και μεταναστών. Η έλλειψη των 50 διασωστών που απολύθηκαν από την δύναμη των κατά τόπους τομέων του ΕΚΑΒ, διαμορφώνει κάτω των ορίων ασφαλείας την επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ. Με λιγότερους διασώστες, τα νησιά θα διαχειρίζονται τα επείγοντα περιστατικά, προγραμματισμένες ή έκτακτες εξετάσεις, εξιτήρια που προϋπήρχαν, αλλά και τα περιστατικά που θα προέρχονται από τα hot spot και άλλες δομές φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών.

Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά και δεν επαρκούν τα εναπομείναντα διαθέσιμα Ασθενοφόρα που διατίθενται στην κίνηση. Αναλογιστείτε ότι και με τους 50 Διασώστες που υπηρετούσαν τα κενά του ΕΚΑΒ ήταν τεράστια. Σε κάποια από τα συγκεκριμένα νησιά υπάρχουν σε κάθε βάρδια διαθέσιμα ένα ή δυο ασθενοφόρα. Πώς να καλύψουν τις ανάγκες σε τόσο μεγάλες αποστάσεις; Έκτακτα περιστατικά ή τροχαία ατυχήματα μεσολαβούν ώρες για τη διακομιδή τους σε Νοσοκομεία. Πεθαίνουν στο δρόμο. Οι διακομιδές σε πολλές περιπτώσεις γίνονται με ιδιωτικά μεταφορικά μέσα. Εάν έχουν. Ντροπή!!! Τα προβλήματα στα νησιά του Αιγαίου θα επιδεινωθούν καθώς μετά την λήξη των συμβάσεων του ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού που προσελήφθησαν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, λήγουν και οι συμβάσεις του Επικουρικού Ιατρικού προσωπικού (μέσω Υπουργείου Υγείας). 

Οι Υπουργοί Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ είναι ξανά υπόλογοι και υπεύθυνοι για τις ζωές Ασθενών που τίθενται σε κίνδυνο, εξαιτίας της μείωσης της επιχειρησιακής ικανότητας του ΕΚΑΒ. Με τις παραλήψεις και την διαχειριστική ανεπάρκειά τους, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Θα περίμενε κανείς μετά την Μηνυτήρια Αναφορά να είναι πιο προσεκτικοί. Είναι αδιόρθωτοι. Παραθέτουμε τα στοιχεία των επιπτώσεων στην επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ που προκαλεί η απόλυση των 50 Διασωστών. 

ΡΟΔΟΣ

 Απολύθηκαν 9 διασώστες. Χάθηκε ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη καθημερινή βάση. Ο συνολικός πληθυσμός του νησιού είναι 116.000 κάτοικοι. Οι προσφυγικές ροές συνεχίζουν σε καθημερινή βάση. Σε μόνιμη βάση βρίσκονται στο νησί περί τους 1.000 πρόσφυγες – μετανάστες. Η δύναμη των ασθενοφόρων που επιχειρούν στο νησί της ΡΟΔΟΥ μειώνεται από τέσσερα σε τρία. Τα τρία εναπομείναντα ασθενοφόρα θα εξυπηρετούν, όλο το νησί, σε επείγοντα περιστατικά όπως επίσης και σε δευτερογενείς διακομιδές (επανεξετάσεις – εξιτήρια και μεταφορές από και προς σε λιμάνια και αεροδρόμια). Κινδυνεύουν οι ζωές εκτάκτων περιστατικών, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων. 

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 

Απολύθηκαν 10 διασώστες. Χάθηκε ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη καθημερινή βάση. Έκλεισε ο Τομέας ΕΚΑΒ Ιππείου ο οποίος κάλυπτε τα Κ.Υ. Πολυχνίτου και Πλωμαρίου και την ευρύτερη περιοχή Αγιάσου και Γέρας. Όποιος αρρωστήσει βαριά, ουαί κι αλοίμονό του.!!! Τα ασθενοφόρα σε καθημερινή βάση μειώνονται από τέσσερα σε τρία. Ο Τομέας ΕΚΑΒ Καλλονής υπολειτουργεί καθώς υπάρχουν μόνο 3 διασώστες. Ο συνολικός πληθυσμός του νησιού είναι 85.000 κάτοικοι.
 Οι προσφυγικές ροές συνεχίζουν σε καθημερινή βάση. Στα κέντρα φιλοξενίας βρίσκονται σήμερα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Άμεσος ο κίνδυνος απώλειας ανθρωπίνων ζωών, λόγω των μεγάλων αποστάσεων που πρέπει να καλύψουν τα εναπομείναντα Ασθενοφόρα με έκτακτα περιστατικά. 

ΣΑΜΟΣ

 Απολύθηκαν 5 διασώστες. Η συνολική δύναμη του ΕΚΑΒ σήμερα είναι 13 διασώστες Χάθηκε ένα ασθενοφόρο Πρωί-Απόγευμα σε καθημερινή βάση. 
Ο συνολικός πληθυσμός του νησιού είναι 33.000 κάτοικοι. Οι προσφυγικές ροές είναι σε καθημερινή βάση. 
Στα κέντρα φιλοξενίας βρίσκονται σήμερα 2.500 πρόσφυγες. 
Πολλές περιοχές δεν καλύπτονται από το ΕΚΑΒ. Μεταφέρονται Ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας με ιδιωτικά μέσα. Άμεσος κίνδυνος για τη ζωή τους. 

ΧΙΟΣ 

Απολύθηκαν 9 διασώστες – Η συνολική δύναμη του ΕΚΑΒ σήμερα είναι 17 διασώστες Χάθηκαν δύο ασθενοφόρα σε καθημερινή βάση. Σε πολλές Νυχτερινές βάρδιες το νησί θα μένει μόνο με ένα ασθενοφόρο. Δεν καλύπτεται πλέον η Βόρεια (Ιατρείο Βολισσού) και η Νότια (Κ.Υ. Πυργίου) πλευρά του νησιού με αποτέλεσμα να μη υπάρχει η δυνατότητα άμεσης κάλυψης των επειγόντων περιστατικών. Η υγειονομική αποδυνάμωση του νησιού συνεχίζεται και με την απόλυση άλλων 11 εργαζομένων από το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο. Δυστυχώς τα έκτακτα περιστατικά θα φθάνουν στο Νοσοκομείο μετά θάνατον.
 Ο συνολικός πληθυσμός του νησιού είναι 52.000 κάτοικοι. Οι προσφυγικές ροές είναι σε καθημερινή βάση. Στα κέντρα φιλοξενίας βρίσκονται σήμερα χιλιάδες πρόσφυγες, με την κατάσταση να είναι εκτός ελέγχου
. Μεγάλος κίνδυνος τραυματισμών από επεισόδια και βίαιες συμπεριφορές μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών!!! 

ΚΩΣ

 Απολύθηκαν 9 διασώστες – Η συνολική δύναμη του ΕΚΑΒ σήμερα είναι 6 διασώστες Δεν επαρκούν καν για την στελέχωση ενός ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση. Μένουν βάρδιες ακάλυπτες. 
Χάθηκε ένα ασθενοφόρο Πρωί-Απόγευμα σε καθημερινή βάση το οποίο στάθμευε στο Κ.Υ. Αντιμάχειας και παρείχε κάλυψη (για 12 ώρες περίπου) στους κατοίκους του νότιου μέρους του νησιού και όχι μόνο. 
Σήμερα μετά το τέλος της σύμβασης με το ΚΕΛΠΝΟ τα πληρώματα του ΕΚΑΒ επαρκούν για να καλύψουν το μοναδικό ασθενοφόρο που σταθμεύει στο νοσοκομείο για όλο το νησί, με αποτέλεσμα τα ιατρικά περιστατικά στο δημοτικό διαμέρισμα Ηρακλειδών που χρήζουν νοσηλείας να χρειάζονται περίπου 90 λεπτά της ώρας να διακομισθούν στο Νοσοκομείο. Μεγάλη επικινδυνότητα για τη ζωή των Ασθενών που κρέμεται σε μία κλωστή. Ο συνολικός πληθυσμός του νησιού είναι 35.000 κάτοικοι. Οι προσφυγικές ροές είναι σε καθημερινή βάση. Οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται ανέρχονται σε περίπου 2.000. όποιος αρρωστήσει βαριά κινδυνεύει να μην προλάβει να φθάσει στο Νοσοκομείο.

 ΚΑΛΥΜΝΟΣ

 Απολύθηκαν 3 διασώστες – Η συνολική δύναμη του ΕΚΑΒ σήμερα είναι 5 διασώστες Δεν επαρκούν καν για την στελέχωση ενός ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση. Μένουν βάρδιες ακάλυπτες. Για να υπάρχει η υποτυπώδη κάλυψη του συνολικού πληθυσμού αναγκάζονται οι διασώστες του ΕΚΑΒ να εργάζονται χωρίς ρεπό μαζί με έναν τραυματιοφορέα του νοσοκομείου (και αυτοί μέχρι τον Δεκέμβριο) με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ασθενών. Ο συνολικός πληθυσμός του νησιού είναι 14.000 κάτοικοι. Οι προσφυγικές ροές είναι σε καθημερινή βάση. Οι διακομιδές γίνονται με ιδιωτικά μέσα. Εάν έχουν οι συγγενείς. Εάν δεν έχουν; Μόνο ο θεός!!! 

ΛΕΡΟΣ

 Απολύθηκαν 5 διασώστες – Η συνολική δύναμη του ΕΚΑΒ σήμερα είναι 10 διασώστες Χάθηκε ένα ασθενοφόρο Πρωί-Απόγευμα σε καθημερινή βάση. Οι εναπομείναντες διασώστες δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες σε διακομιδές του Γενικού Νοσοκομείου και του Ειδικού Ψυχιατρικού Νοσοκομείου. Ο συνολικός πληθυσμός του νησιού είναι 8.000 κάτοικοι. Οι προσφυγικές ροές είναι σε καθημερινή βάση. Στο κέντρο φιλοξενίας βρίσκονται σήμερα 2.000 πρόσφυγες. Συχνά επεισόδια στα Κέντρα Φιλοξενίας. 

Μεγάλος ο κίνδυνος για απώλεια ανθρώπινων ζωών, λόγω καθυστερημένων διακομιδών. Οι δεσμεύσεις των Υπουργών Υγείας ότι θα υπάρξει νέα προκήρυξη με άλλη διαδικασία, προκαλούν την νοημοσύνη των κατοίκων των Νησιών, καθ’ ότι ακόμη και εάν είναι αληθινές στο μεσοδιάστημα θα θρηνήσουμε θύματα. Πέρα βρέχει για την κυβέρνηση.
 Γιατί η διαδικασία δεν έγινε νωρίτερα για να μη μεσολαβήσει νεκρό διάστημα; Γιατί δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις;
 Κρίμα!!!
 Πάνω από τις ανθρώπινες ζωές βρίσκονται τα Μνημόνια για την ψευτοαριστερή κυβέρνηση.

 ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.kar.org.gr/2016/11/26/apolythikan-50-diasostes-pliromata-asthenoforon-tou-ekav-pou-ypiretousan-sta-nisia/