Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016

Όταν οι ΗΠΑ ήθελαν να σκοτώσουν τον Φιντέλ [BINTEO]


Όταν οι ΗΠΑ ήθελαν να σκοτώσουν τον Φιντέλ [BINTEO]
Ο Φιντέλ Κάστρο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών, ωστόσο πολλοί ήταν εκείνοι που ήθελαν να τον σκοτώσουν αρκετά νωρίτερα. Όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος θα μπορούσε να έχει πάρει χρυσό μετάλλιο αν γινόταν ολυμπιακό άθλημα η αποφυγή δολοφονιών.  

Αυτοί που ήθελαν τον ηγέτη της Κούβας νεκρό ήταν κυρίως οι Αμερικανοί, οι οποίοι δεν εκτιμούσαν καθόλου το κομμουνιστικό καθεστώς που είχε εγκαθιδρύσει εκεί ο Φιντέλ Κάστρο. Έτσι οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν καταστρώσει αρκετά σχέδια για να τον εξοντώσουν. 

Ορισμένα από τα σχέδια που έγιναν γνωστά ήταν η επιχείρηση που είχε οργανωθεί πριν από την (αποτυχημένη) εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων το 1961, κατά την οποία δύο άνδρες είχαν εφοδιαστεί με δηλητηριώδη χάπια προκειμένου να τα τοποθετήσουν στο φαγητό του Κουβανού ηγέτη, ενώ λίγα χρόνια αργότερα (1965) η CIA στρατολόγησε τον συνεργάτη του Κάστρο Ρολάντο Κουμπέλα, ο οποίος είχε εφοδιαστεί με ένα ειδικό στυλό-σύριγγα το οποίο περιείχε δηλητήριο. 

Σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία, η CIA εξέταζε τρόπους να δολοφονήσει τον Κάστρο κατά τη διάρκεια των αγαπημένων του συνηθειών, όπως ήταν οι καταδύσεις (με εκρηκτικά ή δηλητηριώδη στολή δύτη) ή ακόμα και οι ομιλίες του στο ραδιόφωνο της Αβάνας. 

Ένα πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της Κούβας, ο Φαμπιάν Εσκαλάντε έχει υπολογίσει τον αριθμό των σχεδίων για τη δολοφονία του Κομαντάντε στα 638(!), ωστόσο αυτός ο αριθμός θεωρείται λιγάκι υπερβολικός.   

 Πηγή