Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Τι πρέπει να προσέξετε για να απολαύσετε το τσίρκο που αποκαλούμε Black Friday


Για άλλη μια φορά, οι ΗΠΑ μοιράζουν πολιτισμό στον πλανήτη και έτσι έφτασε μέχρι εμάς η συνήθεια που έγινε θεσμός και ακούει στο όνομα Black Friday. Αν αναρωτιέστε και εσείς για το τι πρέπει να κάνετε ώστε να αντλήσετε τη μέγιστη απόλαυση από αυτό το καρναβάλι, μαζέψαμε μερικές συμβουλές και τις μοιραζόμαστε μαζί σας.


Ο «θεσμός» των Black Friday, δηλαδή οι ολιγόωρες εκπτώσεις που προσφέρουν μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, ξεκίνησε πριν από χρόνια στις ΗΠΑ και φέτος έφτασε στο κατώφλι μας, χάρη στα Public που έκαναν την πρώτη ανακοίνωση για ένα ανάλογο event που διοργανώνουν αλλά και σε άλλες αλυσίδες που ακολούθησαν το παράδειγμά τους.

Χιλιάδες χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι λοιπόν, έχουν μια φορά το χρόνο, τη μοναδική ευκαιρία να βρεθούν στον ίδιο χώρο με χιλιάδες άλλους χαμηλόμισθους πελάτες που θέλουν να γιορτάσουν το θαύμα της ζωής και το μεγαλείο του καπιταλισμού, κάνοντας έναν άτυπο αγώνα δρόμου για το ποιος θα πάρει πρώτος μια πολύ φτηνή φριτέζα. Ή έστω ένα Χbox. Όμως, όσο αθώο και ευγενές αν είναι κάτι, όπως για παράδειγμα ένα τσίρκο εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από κερδοφόρες εταιρείες, δεν παύει να κρύβει κινδύνους, οι οποίοι μπορεί να αποβούν μοιραίοι. Για την ακρίβεια, θανατηφόροι.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε, για να απολαύσουμε τη Black Friday, με τα παιδιά μας, τους γονείς μας, τις γυναίκες μας, τους άντρες μας και γενικά με όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα που μάλλον θα κουβαλήσουμε μαζί μας;




Δεν παίζουμε ξύλο

Αν είμαστε στην ουρά και περιμένουμε υπομονετικά να ανοίξουν οι πόρτες του καταστήματος και κάποιος μας πάρει τη σειρά, ή αν έχουμε επιτέλους στα χέρια μας αυτό που θέλουμε να αγοράσουμε και κάποιος μας το αρπάξει, αποφεύγουμε να σπάσουμε ο ένας τα μούτρα του άλλου. Όχι τόσο γιατί μπορεί να τραυματιστούμε, ή επειδή ενδεχομένως έχουμε παιδιά τριγύρω που ίσως να μην είναι καλό να δουν το θέαμα, αλλά γιατί ένας καυγάς μπορεί να διαρκέσει αρκετή ώρα ώστε να επιλυθεί, ιδίως να έρθει και η αστυνομία. Χρόνος πολύτιμος, μέσα στον οποίο θα μπορούσατε όλοι, να αγοράσετε πολλά άλλα πράγματα

Αν δείτε μπαλόνια να πέφτουν από την οροφή, πανικοβληθείτε


Οι υπεύθυνοι του καταστήματος, ενδέχεται να έχουν τη φαεινή ιδέα, να ρίξουν εκατοντάδες μπαλόνια μέσα σε ένα χώρο που είναι κατάμεστος από εξαγριωμένους καταναλωτές. Και για να το κάνουν ακόμα καλύτερο, μπορεί να έχουν βάλει δωροεπιταγές μέσα σε αυτά τα μπαλόνια. Κάτι τέτοιο σκέφτηκαν πριν μερικά χρόνια στην Καλιφόρνια. Οπότε σε αντίστοιχη περίπτωση, προετοιμαστείτε για το χάος που θα ακολουθήσει. Αναζητήστε ασφαλές καταφύγιο για σας και τα παιδιά σας, κατά προτίμηση σε κάποιο υπερυψωμένο σημείο. Έχετε μαζί σας σφυρίχτρα, ράδιο,έναν φακό και ξηρά τροφή και περιμένετε μέχρι να σας απεγκλωβίσουν οι αρχές.



Το πάτωμα δεν είναι φίλος σας

Το άνοιγμα της πόρτας του καταστήματος, θα ακολουθήσει συνωστισμός, τρέξιμο και σπρωξίδι. Ό,τι και να συμβεί, προς θεού μην πέσετε κάτω. Αφενός μπορεί να ποδοπατηθείτε μέχρι θανάτου, αφετέρου μπορεί απλά να τραυματιστείτε και να χρειαστείτε πρώτες βοήθειες. Και στις δύο περιπτώσεις, δε θα καταφέρετε να αγοράσετε την εσπρεσιέρα που πάντα θέλατε, στη μισή της τιμή.

Μη χρειαστείτε πρώτες βοήθειες

Στην περίπτωση που ανήκετε σε κάποια ηλικιακή ομάδα, που δεν αντέχει το πολύ ποδοπάτημα, σπρώξιμο και γενικά την κακομεταχείριση, θα ήταν καλό να μη βρεθείτε σε κατάσταση που θα χρειάζεστε την παροχή πρώτων βοηθειών. Είτεκανένας δε θα σας προσέξει μέσα σε αυτό τον πανικό, είτε απλά θα εμποδίσετε όλους τους άλλους από το να ψωνίσουν, κλείνοντας διαδρόμους ζωτικής σημασίας για την ελεύθερη αγορά, με το να αναγκάσετε κάποιο ασθενοφόρο να έρθει να σας παραλάβει. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να συρθείτε σε κάποια γωνιά, να πάρετε αγκαλιά το mac book air pro (whatever) που θέλατε από μικρός, και να αφήσετε την τελευταία σας πνοή χωρίς να γίνετε βάρος σε όλους τους άλλους.

Μη δείρετε κάποιον υπάλληλο

Όχι τόσο γιατί είναι κι αυτός στην ίδια μοίρα με εσάς, ίσως και σε χειρότερη αφού πρέπει να καθαρίσει τα χαμό που έχετε κάνει όλοι οι πελάτες, αλλά γιατί οι υπάλληλοι δε φυτρώνουν στα δέντρα. Η εξουδετέρωση ενός υπαλλήλου, σημαίνει την απώλεια μίας θέσης από τη γραμμή εξυπηρέτησης και έτσι όλη σας η καταναλωτική μανία, ενδέχεται να επιβραδυνθεί.