Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016

Έρχεται η "Black Friday" για τον πλανήτη μας

Έρχεται η  Black Friday  για τον πλανήτη μας
Επειδή τα ρούχα είναι από τα είδη που πουλιούνται περισσότερο στην διάρκεια της "Μαύρης Παρασκευής" που εισέβαλε ξαφνικά και στη χώρα μας,  η  Greenpeace  μας προειδοποιεί για τους κινδύνους που κρύβει η υπερκατανάλωση ρούχων . 

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, η  επιπόλαια κατανάλωση ρούχων αποτελεί πηγή σοβαρών περιβαλλοντικων επιπτώσεων καθώς παράγει απορρίμματα, ρύπανση, αέρια θερμοκηπίου και δεν μπορεί, σε αυτό το στάδιο, να επιλυθεί με την ανακύκλωση. 

Η παγκόσμια παραγωγή ρούχων έχει διπλασιαστεί τα 15 τελευταία χρόνια. Ένας άνθρωπος αγοράζει 60% περισσότερα ρούχα απ΄ ό,τι πριν από 15 χρόνια και τα πετάει πιο γρήγορα,  σύμφωνα με μια έρευνα της McKinsey την οποία επικαλείται η Greenpeace.

Iδιαιτέρως προβληματική είναι η ραγδαία αύξηση των συνθετικών ρούχων σημειώνει η Greenpeace, κυρίως του πολυεστέρα που εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα απ΄ό,τι το βαμβάκι, αποσυντίθεται δυσκολότερα και πιθανόν δηλητηριάζει τους ωκεανούς με μικροΐνες από πλαστικό.

«Είναι δύσκολο να αντισταθείς στην ευκαιρία, αλλά η "fast-fashion" σημαίνει πως καταναλώνουμε και πετάμε ρούχα πιο γρήγορα από αυτό που μπορεί να αντέξει ο πλανήτης», υπογραμμίζει η Κίρστεν Μπρόντε, επικεφαλής της εκστρατείας «Detox my Fashion» που διεξάγει η ΜΚΟ από το 2011.