Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Η Black Friday των εργαζομένων

black_friday_sepe
Σε 65 ελέγχους που έγιναν σε 21 επιχειρήσεις  που συμμετείχαν στην Black Friday, διαπιστώθηκαν από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας παραβάσεις που αφορούσαν υπερωριακή απασχόληση και ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Οι επιχειρήσεις αυτές κλήθηκαν σε γραπτή παροχή εξηγήσεων, όπως προβλέπεται, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. να προχωρήσουν τις διαδικασίες επιβολής προστίμων.
«Καμία ημέρα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, υπό οποιαδήποτε πρόσχημα», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.
Οι παραπάνω εργοδοτικές παραβάσεις διαπιστώθηκαν μόνο σε 65 ελέγχους σε πολύ μικρό ποσοστό επιχειρήσεων…!
Μήπως να ξανασκεφτούμε, ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η αμερικάνικη αυτή συνήθεια; Οι εργαζόμενοι και συνολικά η κοινωνία είναι οι κερδισμένοι, ή το μεγάλο κεφάλαιο;
Ως κοινωνία που βάλλεται στις μέρες μας -περισσότερο από ποτέ άλλοτε- από την ισχύ της οικονομικής ελίτ που έχει καταλάβει το χώρο της πολιτικής, θα επιτρέψουμε να υπάρξει επόμενη φιέστα Black Friday που θα καταπατά δικαιώματα εργαζομένων, δηλαδή, της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας;