Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Η ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ





Χατζηαναγνώστου Γιώργος

Είσαι τρελός; Είσαι ονειροπόλος:
Σε μια παρακμάζουσα ηθικά,πνευματικά,οικονομικά κοινωνία αντίστοιχη της κατάστασης στην Πομπηία λίγο πριν καεί ολοκληρωτικά από την λάβα της σήψης και της διαφθοράς είναι το δικαίωμα του επιχειρείν στην χώρα μας η τελευταίαα ελπίδα ανάκαμψης.


Επιχειρηματικά βραβεία καινοτομίας,Συνεταιρισμοί γεωργικών επιχειρήσεων,καλύτερη επιχειρησιακή πρακτική,και χιλιάδες άλλες "προτάσεις" υποστηρικτικές της επιχειρηματικότητας γυροφέρνουν με πηχαίους καλόσχημους εύηχους τίτλους και μόνο, γύρω από ένα πτώμα σαν αυτές τις παχουλές μύγες που οσφρίζονται από μακριά την μυρωδιά του σάπιου.

Άλλωστε ακόμα και την πιο καινοτόμα ιδέα να έχεις,ή να παράγεις προϊόν ή υπηρεσία με υψηλή προστιθέμενη αξία , το Κράτος καραδοκεί να υφαρπάξει ότι μπορεί στην προσπάθεια του να "στηρίξει"τους ευνοημένους κλακαδόρους στα γραφεία του στην Θεσσαλονίκη ή όπου αλλού.
Φόροι, ΈΝΦΙΑ,έμμεσοι φόροι, αναδρομικές χρεώσεις,επαίσχυντα πρόστιμα κ.α. φαιδρά στην προσπάθεια να στηριχτή ένα Κράτος με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό γεμάτο κηφήνες οπορτουνιστές λάτρεις του Μαύρου αυτοκινήτου με συνοδεία.

Επιχειρηματικά Η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 146 ανάμεσα σε 185 χώρες (11 βήματα για την ίδρυση και περίπου 3.700 € κόστος), πράγμα όχι και τόσο φοβερό αν συνεκτιμήσει κανείς πως η Κίνα βρίσκεται στη θέση 151, η Ισπανία στην 136 και η Τσεχία στην 140.


Πρόσφατα Βουλγαρική εφημερίδα κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ευχαριστούμε Ελλάδα» παραθέτοντας και στοιχεία για τη μετακόμιση χιλιάδων επιχειρήσεων στη γείτονα χώρα! Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα το τελευταίο 6μηνο 2015 μετακόμιζαν προς Βουλγαρία κατά μέσο όρο 335 επιχειρήσεις την ημέρα! Σύνολο δηλαδή 60.000 επιχειρήσεις! Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σ’ αυτές τις επιχειρήσεις αντιστοιχούν 250.000 θέσεις εργασίας, ενώ στις εν λόγω εταιρείες εργάζονται μόνον 11.500 Έλληνες, που αναγκαστικά μετακόμισαν στη γειτονική Βουλγαρία.

Στην χώρα μας όμως ένα σύνολο από ανεκδιήγητους "οικονομολόγους" "αναλυτές" "Πανεπιστημιακούς"κ.α. προτρέπουν την νεανική "αφελή" επιχειρηματικότητα με άπειρα ψευδή λογοτεχνάσματα όταν στην πραγματικότητα το σύνολο των οικογενειών ζει από την σύνταξη του παππού και της γιαγιάς.
 Όμως οι βολεμένοι "επιστημονικά" καρεκλοκένταυροι κάνουν αναλύσεις επί αναλύσεων χωρίς ουσιαστικά ποτέ να μην έχουν δουλέψει ,χωρίς να έχουν αντίληψη του τι σημαίνει σε 2 χρόνια από την σύσταση της επιχείρησης να μην έχεις φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. 

Φευ η πονηρία είναι χαρακτηριστικό έλλειψης πνεύματος θα έλεγε κανείς αλλά εδώ έχουμε στοχευμένη παραπληροφόρηση.

Απαντήστε μόνοι σας στο ερώτημα "Μα καλά τόσα ταξί τι περιμένουν, έχει τόση δουλειά;"

H απάντηση είναι απλή. Λίγο ή ανάγκη για κοινωνικό άλλοθι ότι δουλεύω ,λίγο η ανυπαρξία εναλλακτικής εργασίας ,λίγο ο εγκλωβισμός γιατί πιθανόν αγόρασε κάποιος ένα ταξί την συνθέτουν ως απάντηση. 
Τα κερδοφόρα αποτελέσματα (εάν υπάρχουν) καταγράφονται σε ισολογισμό που είθισται να μετακυλύει από έτος σε έτος την ζημιά και έχει Ο Θεός όπως λέγει ο κόσμος. 
Αυτό που κάνουν τα κόμματα τα πολιτικά και το Κράτος όπου ποτέ δεν ισοσκελίζουν τον προϋπολογισμό ρεαλιστικά. 

Άλλωστε πως μπορείς να εξηγήσεις ότι σήμερα ένα χωράφι μικρό σε σχέση με την αναλογικότητα της επένδυσης στην Ελλάδα ,δεν μπορεί να αποδώσει κερδοφορία με βάση τους αριθμοδείκτες.
Και ναι Τις δεκαετίες που ακολούθησαν τον Μεσοπόλεμο και με "ανοικτές" τις Τραπεζικές επιχειρήσεις όποιος τολμούσε επιχειρηματικά είχε μεγάλες πιθανότητες να ζήσει την ανάπτυξη της επιχείρησης του με ρυθμούς % υψηλούς..
Σήμερα όμως η παγκοσμιοποίηση και η συνθετότητα του περιβάλλοντος έχει εντονότατη την ανάγκη επιχειρηματικής γνώσης αλλά και επιχειρησιακής στρατηγικής κάθετα και οριζόντια.Με εξειδίκευση αλλά και γενικά. Με αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων χαμηλές έως μηδενικές (δέστε ισολογισμούς σε 10ετη βάση μεγάλων επιχειρήσεων).
Οι οικονομίες Κλίμακος πιέζουν την εξατομικευμένη επιχείρηση μέχρι να γίνει η εξατομικευμένη γνώση κτήμα και κοινόκτητο αγαθό.
Ισως μπορεί κάποιος με λίγη προσπάθεια να εξοικονομήσει-δανειστή 10-20-30.000€ για να κάνει κάποια δουλειά. Μέχρις εκεί όμως, την ώρα που ένα αξιοπρεπές "τυροπιτάδικο" έχει κόστος από 50,000€ και πάνω.
Το Κερδοφόρο επιχειρέιν στην χώρα μας είναι μια σημερινή ουτοπία και έχει μετεξελιχθή σε επιβίωση ,είτε μέσω φοροαποφυγής- φοροδιαφυγής ,είτε σε επιβίωση μεσω λογιστικής εγγραφής των δαπανών των κατά συνθήκη όρων διαβίωσης του πολίτη, στο λογιστήριο της επιχείρησης.

Οι "άρχοντες" το γνωρίζουν και για αυτό επιδιώκουν ηλεκτρονικό χρήμα παρά το ότι κοστολογικά είναι ασύμφορο.Ομως δημιουργέι εννομες θέσεις εργασίας εποπτικού ελέγχου μεγαλώνοντας περαιτέρω το κενό μεταξύ παραγωγής και άυλης εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρηματικές ευκαιρίες και ιδέες υπάρχουν ,έχουν όμως πολυπλοκότητα και αέναη μετεξέλιξη για να είναι κερδοφόρες, και αυτό φαίνεται μετά τα 5-10 χρόνια ζωής της ,όπου έχει περαστή η κοιλάδα του θανάτου.

Μέχρι τότε τα περί επιτυχημένης επιχέιρησης του ενός ή των 2ετων .είναι παραμυθάκια για αφελείς που δίνουν τροφή σε επιτήδειους να αυτοπροβληθούν. 

Το επιχειρηματικό σχέδιο είναι μια επίπονη και μεταβλητή διαδικασία που δεν ανακοινώνεται σε κανένα φορουμ σε καμμία Τραπεζική επιχείρηση για να είναι βιώσιμο. 

Γιατί το "ξέπλυμα" χρήματος μέσω τριγωνικής ή Υπεράκτιας και παρανομίας (τζόγος-πορνεία -ναρκωτικά) καραδοκεί.

*Ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος είναι Εntrepreneur Mικρομεσάιων Επιχειρήσεων

www.fotavgeia.blogspot.com


Πηγή