Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

«'Εξυπνοι» φράχτες... αδιαπέραστη απανθρωπιά Η ανατολική Ευρώπη σε αντιπροσφυγικό «κρεσέντο»

Σε αντιπροσφυγικό «κρεσέντο» επιδίδονται τα ευθέως και ακραιφνώς αντικομμουνιστικά καθεστώτα των χωρών της ανατολικής Ευρώπης – μέλη, κατά τα άλλα, της Ευρωπαϊκής Ενωσης – τόσο με την δημιουργία μηχανισμού διακρατικού συντονισμού, όσο και με την κατασκευή και εκσυγχρονισμό των φραχτών στα σύνορά τους.
Ηδη η Ουγγαρία ξεκίνησε την κατασκευή ενός δεύτερου… «έξυπνου φράχτη» στα σύνορά της με τη Σερβία, ο οποίος θα διαθέτει κάμερες νυχτερινής όρασης και θερμικές κάμερες με στόχο να ελέγχει πιθανές απόπειρες προσφύγων να εισέλθουν στη χώρα, όπως μετέδωσε χθες Δευτέρα η κρατική τηλεόραση.
Ο ακροδεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο την κατασκευή αυτού του φράχτη για την ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος, ο οποίος είχε κατασκευαστεί την προηγούμενη χρονιά και έχει μήκος 175 χιλιόμετρα.
Οπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν τον δεύτερο φράχτη, το πρώτο κομμάτι του οποίου μόλις ολοκληρώθηκε, «έξυπνο» εξαιτίας των μέσων τελευταίας τεχνολογίας που διαθέτει, όπως οι θερμικές κάμερες. Το ύψος του φράχτη φτάνει τα τρία μέτρα και το πρώτο του κομμάτι έχει μήκος 10,3 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο M1, ο φράχτης αυτός θα βοηθήσει να μειωθεί ο αριθμός των στρατιωτών και των αστυνομικών που χρειάζονται για να ελέγχουν τα ουγγρικά σύνορα. Στη συνέχεια η κυβέρνηση της χώρας θα αποφασίσει πότε θα κατασκευαστεί ο υπόλοιπος φράχτης.
Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εσωτερικών της ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) ανακοίνωσαν χθες στην Βαρσοβία την ίδρυση ενός «κέντρου διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης» για… τον «συντονισμό της βοήθειας σε πρόσφυγες» εκτός της επικράτειας της ΕΕ, στον Λίβανο και στην Ιορδανία.
Δεν τους έπιασε βέβαια ο «πόνος» για τους πρόσφυγες. Αντίθετα. Το κέντρο, το οποίο θα διευθύνει η Πολωνία, αποτελεί, ουσιαστικά, μια μορφή αντιπρότασης στο σύστημα υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την ανακατανομή των προσφύγων στις χώρες μέλη της ΕΕ, το οποίο έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι η ομάδα του Βίσεγκραντ απέρριψε για άλλη μια φορά χθες, χαρακτηρίζοντάς το «αναποτελεσματικό».
Ο σκοπός του κέντρου θα είναι «να μοιραζόμαστε βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά την χορήγηση αρωγής σε μετανάστες εκεί όπου έχουν προσφύγει, στον Λίβανο, στην Ιορδανία, σε καταυλισμούς όπου είναι κόσμος που έφυγε για να σωθεί από τον πόλεμο», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Μάριους Μπλάστσακ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
«Πρόκειται να συντονίζουμε αυτές τις ενέργειες και να κατανέμουμε κεφάλαια προερχόμενα από τις χώρες μας σε πραγματική βοήθεια», πρόσθεσε ο ίδιος.
Εκτός των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας. Ολοι μαζί επέμειναν για άλλη μια φορά στη θέση ότι είναι ανάγκη να καταστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ πιο αδιαπέραστα και να ενθαρρύνεται ο επαναπατρισμός των μεταναστών.

toperiodiko