Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Η συνταξιούχος Αμερικανίδα που σερβίρει τους πρόσφυγες


Ένα διαφορετικό χώρο στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Ριτσώνας έχει δημιουργήσει μια συνταξιούχος τραπεζίτης και σύμβουλος επενδύσεων από τη Νέα Υόρκη, η Καρολάιν Ροκαφέλοου. 

Η κ. Ροκαφέλοου βρέθηκε στο κέντρο φιλοξενίας τον περασμένο Μάρτιο, προκειμένου να βοηθήσει τους πρόσφυγες, όταν λίγες μέρες μετά εντόπισε έναν εγκαταλελειμμένο χώρο και αποφάσισε –με τη βοήθεια αλληλέγγυων και προσφύγων- να φτιάξει κάτι διαφορετικό: το Café Rits. 

Εκεί διανέμονται καθημερινά στους πρόσφυγες της δομής ζάχαρη και αλάτι, μία φορά την εβδομάδα λάδι, δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα φρέσκα προϊόντα και μπαχαρικά σε οικογένειες για να μαγειρεύουν τα γεύματά τους. Επίσης, μαγειρεύονται για τους πρόσφυγες δύο έως τέσσερα γεύματα την εβδομάδα, σερβίρεται τσάι πέντε φορές την εβδομάδα, ενώ καθημερινά διανέμονται και 100 γεύματα με σάντουιτς και φρούτα στα παιδιά που πηγαίνουν στα σχολεία της περιοχής.

Τα προϊόντα και τα φαγητά διανέμονται δωρεάν, ενώ χορηγοί στην πρωτοβουλία της κ. Ροκαφέλοου είναι κυρίως η οικογένειά της, όπως λέει, καθώς και εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων που έχουν παραρτήματα στην Ελλάδα και τις οποίες προσέγγισε η ίδια μέσω των γνωριμιών που είχε στον τραπεζικό τομέα.
 
Όπως επισημαίνει η κ. Ροκαφέλοου οι στόχοι του Cafe Rits είναι η παροχή υγιεινών και θρεπτικών συστατικών και γευμάτων «προκειμένου να ενισχύσουμε τη διατροφή των προσφύγων, ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα», η χρήση του φαγητού ως μέσου καλλιέργειας του αισθήματος κοινότητας και η εκπαίδευση κατοίκων και εθελοντών αναφορικά με ζητήματα υγιεινής τροφίμων, προετοιμασίας γευμάτων και επαγγελματικών δεξιοτήτων μαγειρικής.