Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Τι αέρας φυσά καπετάνιο;



Οι χριστουγεννιάτικες βιτρίνες και η Black Friday δεν είναι αρκετές για να καλύψουν έστω και για λίγο τη ζοφερή πραγματικότητα. Κι όλα τα σημάδια στον ορίζοντα, δείχνουν πως έρχονται κι άλλα που θα φορτωθούν στις πλάτες μας. Όπου κι αν πέσει η ματιά μας, σκοτεινιά. Όλα αυτά προσπαθούμε να καλύψουμε στον Δρόμο που κρατάτε σήμερα στα χέρια σας. 


Στην Ευρώπη, τριγμοί μεγάλης κλίμακας αλλά ο Σόιμπλε το βιολί του. Οι φρουροί της παγκοσμιοποίησης δεν σκέφτονται καθόλου να χαλαρώσουν τις θηλιές μέχρι να έρθουν σεισμοί πολλών ρίχτερ. Στον υπέρ πάντων πόλεμο της παγκοσμιοποίησης κατά του «λαϊκισμού», θύματα πέφτουν μισθοί, συντάξεις, αποταμιεύσεις, Υγεία, Παιδεία και δικαιώματα. Οι σεισμοί όμως έχουν προαναγγελθεί και μεγάλες ανακατατάξεις θα αλλάξουν τον πολιτικό χάρτη. 


Στη γειτονιά μας, ο πόλεμος καλά κρατεί. ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρώπη και τα περισσότερα αραβικά κράτη εμπλέκονται, ενώ η Τουρκία φιλοδοξεί να διαδραματίσει μεγαλοκρατικό ρόλο. Κυπριακό, Αιγαίο και Θράκη βάζουν την Ελλάδα στο στόχαστρο του τουρκικού επεκτατισμού, ενώ κι άλλοι γείτονες ξεθαρρεύουν και προβάλλουν αλυτρωτικές βλέψεις.

Μία 60χρονη και το 5χρονο εγγόνι της χάθηκαν στη Μόρια. Στοιβαγμένοι χωρίς μέλλον σε έναν άθλιο καταυλισμό. Τι να πεις μπροστά σε μια τέτοια τραγωδία; Τι να πεις για όσους πουλούν ευαισθησία και στήνουν μπίζνες για ΜΚΟ; Και αν υπάρξει ένα ακόμα μεγάλο προσφυγικό κύμα, όπως απείλησε ανοικτά ο Τούρκος πρόεδρος την Ε.Ε.; Τότε, όσα τραγικά βλέπουμε σήμερα στα νησιά του Αιγαίου, θα πολλαπλασιαστούν.

Η κυβέρνηση του Χίλτον είναι αποφασισμένη να φτάσει σε μισθούς και συντάξεις των 200-300 ευρώ. Αυτό είναι που προωθείται βήμα-βήμα και όλοι το γνωρίζουν. Οι μόνες κόκκινες γραμμές που έχουν απομείνει είναι τα χαλιά που στρώθηκαν στον Ομπάμα στο αεροδρόμιο (κι αυτά εντελώς στραβά). «Κυβερνήτες» έτοιμοι να υπογράψουν οποιοδήποτε μνημόνιο, φτάνει να έχουν θέσεις στα υπουργικά συμβούλια και τα βουλευτικά έδρανα. Τσίπρας και Μητσοτάκης τσακώνονται για το ποιος θέλει τέταρτο μνημόνιο, λες και θα τους ρωτήσουν κιόλας… Οντισιόν και βίζιτες στο Χίλτον θα κάνουν, όποιος κι αν κυβερνά.

Απειλεί ξανά με εκλογές ο Τσίπρας για να πετύχει κατιτίς στη διαπραγμάτευση; Μα τον έχουν κοζάρει από όλες τις μεριές! Μπορεί και να του διευκολύνουν μια άτακτη και «ηρωική» έξοδο, μήπως και διατηρήσει ένα διψήφιο ποσοστό. Σε λίγο, όλοι θα θέλουν αυτό που από καιρό διαλαλεί ο Λεβέντης: Οικουμενικά σχήματα διακυβέρνησης και μοίρασμα της ευθύνης, γιατί κανείς δεν θα θέλει να ταυτιστεί με μια οικονομική, κοινωνική και εθνική συρρίκνωση μεγάλων διαστάσεων.

Για άλλη μια φορά το κοινωνικό συμπλέκεται στενά με το εθνικό και δημιουργεί όρους μεγάλων αναστατώσεων και περιπετειών.

Μην περιμένεις απόκριση από τον καπετάνιο. Τα καράβι είναι ουσιαστικά ακυβέρνητο μέσα στη φουρτούνα. Και δεν πρέπει να χαθεί!

Πηγή: e-dromos.gr