Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Προσοχή: Κίνδυνος θάνατος στην «υγειονομική χωματερή» ενός «σαπισμένου» δημόσιου συμφέροντος

Προσοχή: Κίνδυνος θάνατος στην «υγειονομική χωματερή» ενός «σαπισμένου» δημόσιου συμφέροντος
Αρκετές φορές, διάφορα site της πόλης του Αγρινίου, δημοσίευσαν τη λεηλασία των ερειπίων της κινητής περιουσίας του δημόσιου κτιρίου του παλιού νοσοκομείου.
Μια λεηλασία, που την αποκλειστική ευθύνη της φέρει, σε ακέραιο και απόλυτο βαθμό, η περιφερειακή υπηρεσία υγείας που εδρεύει στην Πάτρα, η οποία, αντί να προστατέψει και να αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο και προσφορότερο τρόπο το εν λόγω δημόσιο κτίριο και χώρο, το άφησε παραδομένο και ορθάνοιχτο στην παρακμή, την απαξία και το αχαλίνωτο πλιάτσικο.
  • Κείμενο | Ρεπορτάζ: Λευτέρης Τηλιγάδας |  | red line
Παρά τα τόσα δημοσιεύματα, παρά τις τόσες βαρύγδουπες δηλώσεις, όλων όσων πακετάρουν υπηρεσίες για τη μεταστέγαση τους σ’ αυτό, η κατάσταση της απαξίωσης του όλο και περισσότερο αυξάνει η διοίκηση της 6ηςΥΠΕ, ως απλώς παρατηρητής, στην καλύτερη των περιπτώσεων, κάθεται και κοιτάζει τα ντουβάρια να πέφτουν και τα εναπομείναντα υλικά να φεύγουν, όπως εκείνος ο άνθρωπος που κοίταζε τα τρένα να περνούν.
Αυτό που υπέπεσε όμως στην αντίληψη μας προχθές Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2016 ξεπερνά κάθε προηγούμενο.
Στην φωτογραφία της ανάρτησης (στη φωτογραφία που ακολουθεί ακόμα καλύτερα) βλέπεται τον γενικό πίνακα της τροφοδοσίας του νοσοκομείου, καθώς και τις λεηλατημένες και γυμνές καλωδιώσεις που το περιβάλλουν.
Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε, τα ενδεικτικά λαμπάκια της τροφοδοσίας των δύο φάσεων είναι αναμμένα. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι το ρεύμα στο παλιό, εγκαταλειμμένο, λεηλατημένο και «πανταχόθεν ελεύθερο» στην πρόσβαση νοσοκομείο είναι ΑΚΟΜΑ συνδεδεμένο.
Και τα ερωτήματα που προκύπτουν εξ αυτού σε συνδυασμό με την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το σύνολο της ηλεκτρικής εγκατάστασης του μεγάλου αυτού χώρου είναι πολλά, σοβαρά και αναπάντητα για όποιον πολίτη διαθέτει στοιχειώδη λογική.
Γιατί όλα αυτά τα χρόνια που έχουν περάσει από την εγκατάλειψη του μέχρι σήμερα, δεν έχει διακοπή η ηλεκτρική παροχή;
Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό;
Πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η βαριά αμέλεια για τη ζωή κάποιων παιδιών από την γύρω περιοχή, που θα φτάσουν, ως εκεί για να «παίξουν» στα λεηλατημένα «ερείπια» της πρώην υγειονομικής δομής, καθώς και κάθε άλλου ανθρώπου που θα φτάσει ως εκεί, ίσως ακόμα-ακόμα και για να επιτελέσει πράξεις που διώκονται από τον ποινικό κώδικα;
Το ότι κανένας θάνατος από ηλεκτροπληξία δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα είναι προϊόν τύχης ή εφαρμοσμένου συστήματος προστασίας;
Μήπως η έκθεση σε κίνδυνο θανάτου, όσων λεηλατούν τον συγκεκριμένο χώρο, αποτελεί κάποιο εξειδικευμένο σύστημα προστασίας του;
Η καταβολή των πάγιων της ηλεκτροδότησης καθώς και των φόρων που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για αυτό το τεράστιας έκτασης κτίριο και οι οποίοι είναι ανεξάρτητοι της κατανάλωσης, είναι ένας τρόπος να εισπράττει ξανά το κράτος ένα, μικρό έστω, μέρος των χρημάτων, από τις λιγοστές πιστώσεις που διαθέτει για την υγεία;
Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου κ. Δημήτρη Μιχάλη πληροφορηθήκαμε ότι στο παλιό νοσοκομείο Αγρινίου δεν έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, γιατί από τον κεντρικό του πίνακα ηλεκτροδοτείται το λυόμενο που φιλοξενεί την υπηρεσία του ΕΚΑΒ, που βρίσκονται εκεί. Μας διαβεβαίωσε επίσης ότι ο χώρος είναι κλειδωμένος με χοντρό λουκέτο, αλλά έχει συμβεί μερικές φορές κατά το παρελθόν να τον βρίσκουν διαρρηγμένο.  Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η διοίκηση του νοσοκομείου εξετάζει την περίπτωση να προχωρήσει στην διακοπή της ηλεκτροδότησης και να αιτηθεί νέας για την κάλυψη των αναγκών του προαναφερόμενου λυόμενου σταθμού του ΕΚΑΒ. Μέχρι όμως να αποφασισθεί αυτό μας διαβεβαίωσε ότι άμεσα θα επιληφθεί του θέματος και θα προβεί στην εκ νέου ασφάλιση του χώρου.
Παρά ταύτα θεωρούμε ότι επιβάλλεται άμεσα η διακοπή της ηλεκτροδότησης, αφού, όπως έχει αποδειχθεί, ούτε την ασφαλή περιφρούρηση του χώρου μπορεί κάποιος να εγγυηθεί, ούτε τα χρήματα της πάγιας καταβολής της ηλεκτροδότησης και των φόρων που την ακολουθούν και καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο περισσεύουν. Ιδιαίτερα στις μέρες μας που αρκετές οικογένειες της χώρας και της περιοχής μας ζούνε με «κομμένο το ρεύμα», για πολλές μέρες.
Λέτε, να μην τους είναι αρκετό, που με το δικό τους υστέρημα, ίσως και αν, η κεντρική διοίκηση θα επιχειρήσει κάποτε, να μετατρέψει ξανά σε κτίριο αυτό το στοιχειωμένο και απαξιωμένο πια «ερείπιο»;
Αυτή η εντοιχισμένη και επικίνδυνη «υγειονομική χωματερή» ενός «σαπισμένου» δημόσιου συμφέροντος, βρίσκεται μέσα στην πόλη του Αγρινίου για να στοιβάζει εκεί το υπουργείο υγείας, στο οποίο ανήκει και η 6η ΥΠΕ, η οποία το διαχειρίζεται, μεγαλοϊδεατισμούς για κέντρα υγείας αστικού τύπου, σκουπίδια, μπάζα και άλλες βαρύγδουπες εξαγγελίες.
Οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Γιαννακόπουλου
Σε περίοπτη θέση φιγουράρουν, «δίκην ειρωνείας», το λαμπρό όνομα του «Εθνάρχη», το «κατόπιν ενεργειών μου όνομα του τοπικού βουλευτή-υπουργού και «δίκην απαξίας», τα ονόματα των δωρητών.
Δημόσιο χρήμα παραδομένο στη σήψη (Φωτογραφία 2η)
Σήψη-χύμα φάκελοι και εξετάσεις ασθενών (Φωτογραφία 4η)
Λεηλατημένο και απροστάτευτο δημόσιο χρήμα (Φωτογραφία 6η)
Δημόσιο χρήμα πεταμένο στα «σκουπίδια» (Φωτογραφία 8η)
Λεηλατημένο και απροστάτευτο δημόσιο χρήμα, σαπίζει (Φωτογραφία 10η)
Λεηλατημένο και απροστάτευτο δημόσιο χρήμα, σαπίζει (Φωτογραφία 11η)
Λεηλατημένο και απροστάτευτο δημόσιο χρήμα, σαπίζει (Φωτογραφία 12η)
Λεηλατημένο και απροστάτευτο δημόσιο χρήμα, σαπίζει (Φωτογραφία 13η)
Λεηλατημένο και απροστάτευτο δημόσιο χρήμα, κατασρέφεται και σαπίζει (Φωτογραφία 15η)
Λεηλατημένο και απροστάτευτο δημόσιο χρήμα, κατασρέφεται και σαπίζει (Φωτογραφία 17η)

Η εντοιχισμένη και επικίνδυνη «υγειονομική χωματερή» στην πόλη του Αγρινίου μέσα στην οποία στοιβάζονται τα σκουπίδια και τα μπάζα ενός «σαπισμένου» δημόσιου συμφέροντος.
Δημόσιο χρήμα πεταμένο στα «σκουπίδια» (Φωτογραφία 1η)
Δημόσιο χρήμα πεταμένο στα «σκουπίδια» (Φωτογραφία 3η)
Λεηλατημένο και απροστάτευτο δημόσιο χρήμα (Φωτογραφία 5η)
Λεηλατημένο και απροστάτευτο δημόσιο χρήμα (Φωτογραφία 7η)
Λεηλατημένο και απροστάτευτο δημόσιο χρήμα (Φωτογραφία 9η)
Λεηλατημένο και απροστάτευτο δημόσιο χρήμα, σαπίζει (Φωτογραφία 14η)
Λεηλατημένο και απροστάτευτο δημόσιο χρήμα, κατασρέφεται και σαπίζει (Φωτογραφία 16η)