Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Η επεισοδιακή συναυλία των Rolling Stones λίγες μέρες πριν την επιβολή της Χούντας.


16
Απρίλιος 1967, η Ελλάδα σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας της, βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί προς τις προγραμματισμένες εκλογές τις 28ης Μαΐου.
Αδιαφιλονίκητο φαβορί ο ανερχόμενος Ανδρέας Παπανδρέου της Ένωσης Κέντρου με το παλάτι και τη Δεξιά να είναι ξενερωμένοι φουλ. Όπως ξενερωμένοι ήταν και οι Συνταγματάρχες…
Σε αυτό το κλίμα 4 μόλις μέρες πριν την επιβολή της χούντας, στις 17 Απριλίου, οι Rolling Stones αναμένεται να δώσουν μια συναυλία στο γήπεδο της Λεωφόρου. Πρόκειται για ένα κοσμοιστορικό γεγονός για τη χώρα καθώς τέτοιου μεγέθους ονόματα ήταν άπιαστο όνειρο για εκείνη την εποχή.
Την προηγούμενη μέρα της συναυλίας κυκλοφόρησε η φήμη ότι το συγκρότημα αναμένεται στην Αθήνα. Στο αεροδρόμιο επικράτησε  πανδαιμόνιο με μπόλικες δόσεις ξύλου μεταξύ αστυνομίας και φαν. Τελικά αντί για την μπάντα είχαν καταφθάσει οι τεχνικοί οι οποίοι δεν χάνουν την ευκαιρία να υπογράψουν αβέρτα αυτόγραφα αφού στην ψωροκώσταινα κανείς δεν γνώριζε πως μοιάζει ο Mick Jagger η ο Kith Richards.
23Ανήμερα του μεγάλου γεγονότου η ανυπομονησία του κόσμου και ειδικά της νεολαίας είναι πολύ μεγάλη. Η λεωφόρος είναι από νωρίς κατάμεστη με πάνω από 20 χιλιάδες κόσμου. Εξίσου πολλοί είναι  και οι χωροφύλακες που επιτηρούσαν τους «γιεγιέδες». Πρώτα βγαίνουν τα σαπόρτ συγκροτήματα που ήταν δικά μας παιδιά (Loubogg, MGC, Idols, Τάσος Παπασταμάτης, Δάκης και We five)
stones1



Και ύστερα έρχεται η ώρα των Rolling Stones. Η συναυλία ξεκίνα μέσα σε παραλήρημα και τρελό ενθουσιασμό. Όλα κυλούν φαινομενικά ομαλά, ώσπου μετά από λίγη ώρα ο μάνατζερ της  μπάντας για κάποιο δικό του λόγο ξεκινά να πετά κόκκινα γαρύφαλλα στο κοινό, η πράξη θεωρείται επαναστατική (Νίκος Μπελογιάννης, ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο…) και έτσι απλά 6 αστυνομικοί τον σαπίζουν στο ξύλο. Παράλληλα η μπάντα ξεκινά να λέει το «Satisfaction», τα ένστολα αγράμματα ντουγάνια νομίζουν ότι ο Jagger λέει «θα σας σφάξω» και αυτό είναι το τελειωτικό χτύπημα στο νευρικό τους σύστημα. Η συναυλία διακόπτεται βία, και στις κερκίδες αρχίζει να πέφτει ξύλο, τα επεισόδια γρήγορα κλιμακώνονται και επικρατεί πανδαιμόνιο. Η αστυνομία ρίχνει τον γενικό του γηπέδου προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και το συγκρότημα φυγαδεύεται μέσα στο σκοτάδι και το χάος. Το μεγάλο αυτό καλλιτεχνικό γεγονός δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
stones3
Λίγες μέρες αργότερα, η χώρα θα μπει επίσης στο σκοτάδι και το χάος καθώς μια ομάδα συνταγματαρχών εγκαθιδρύει στρατιωτική χούντα.







Αναδημοσίευση από brancaleone