Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Σιμον Μπολιβαρ ο Ελευθερωτης πεθαινει σαν σημερα το 1830


Σαν σήμερα  (17 Δεκεμβρίου 1830) πεθαίνει ο Βενεζουελάνος στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης Σιμόν Μπολιβάρ, που έγινε σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Λατινικής Αμερικής κατά των Ισπανών.

Ο Λιμπερταδόρ, ο Ελευθερωτής δηλαδή, έξι χωρών της Λατινικής Αμερικής (τίτλος που του έδωσαν οι πατριώτες του) –της Βενεζουέλας, την Κολομβίας, του Εκουαδόρ, του Περού, της Βολιβίας και του Παναμά – γεννήθηκε στο Καράκας στις 24 Ιουλίου 1783. Γόνος μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες της Βενεζουέλας.
Πέρασε τα χρόνια της εφηβείας του στην Ευρώπη και με την επιστροφή του στην πατρίδα του, τη Βενεζουέλα, πήρε δραστήρια μέρος στην ανατροπή της ισπανικής κυριαρχίας και την ανακήρυξη της το 1811 σε Δημοκρατία. Το 1819 τα στρατεύματα απελευθέρωσαν τη Νέα Γρανάδα και ο Μπολιβάρ εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Μεγάλης Κολομβίας. Στη συνέχεια, με τη συντριβή των κύριων ισπανικών δυνάμεων απελευθερώνει το 1821 το Κίτο (σήμερα Ισημερινός). Τέλος, το 1824 ο Μπολιβάρ συνέτριψε τα ισπανικά στρατεύματα στην περιοχή του Περού και το 1825 τέθηκε επικεφαλής της Δημοκρατίας της Βολιβίας. Προσπάθησε ανεπιτυχώς να συνενώσει τα νεαρά λατινοαμερικανικά κράτη.
πηγη## Ατεχνως
ΑΝΑΠΟΔΑ