Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ: Την Τετάρτη 21 Δεκέμβρη, η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις

tsimenta-xalkidas-lafarge-ergazom
Από κινητοποίηση των απολυμένων στο Τσιμεντάδικο Χαλκίδας 
Ομαδικές απολύσεις ΧΩΡΙΣ όριο και ΧΩΡΙΣ παρέμβαση του κράτους


Από κινητοποίηση των απολυμένων στο Τσιμεντάδικο Χαλκίδας
Για την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016, στις 12 το μεσημέρι, έχει οριστεί η διάσκεψη του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), οπότε και θα ανακοινωθεί η απόφαση επί της υπόθεσης της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ – Τσιμεντάδικο Χαλκίδας (γαλλική πολυεθνική «Lafarge»), αναφορικά με τον θεσμό των ομαδικών απολύσεων, όπως προβλέπεται στον ελληνικό Ν.1387/1983.

«Νομικοί κύκλοι», όπως αποκαλύπτει η ΕΝΥΠΕΚΚ, «θεωρούν σφόδρα πιθανό να γίνει δεκτή η από 9-6-2016 εισαγγελική πρόταση του κ. Nils Wahl, σύμφωνα με την οποία ο ελληνικός νόμος και ιδιαίτερα το άρθρο 5 (υπουργική, διοικητική προέγκριση των ομαδικών απολύσεων) είναι ΕΚΤΟΣ Ευρωπαϊκού Δικαίου και αντίθετη στην Οδηγία 98/59 ΕΚ».

Όπως είναι σαφές, μια τέτοια απόφαση που θα απελευθερώνει τις ομαδικές απολύσεις και έφερε «στον αφρό» του εργασιακού «Αρμαγεδδώνα» η γαλλική πολυεθνική, με τσιμεντάδικα σε περισσότερες από 100 χώρες του πλανήτη, επειδή θέλει να απολύει αθρόα προσωπικό και να προσλαμβάνει νεότερο με «φθηνή» εργασία, θα ανοίξει τον ασκό του αιόλου και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως αυτοί στις ΔΕΚΟ και στο χρηματοπιστωτικό τομέα (τράπεζες κτλ.).

Όσο για την αντίσταση της κυβέρνησης στις «διαπραγματεύσεις»; Είναι σαφής. Έχει εξαρτήσει τη θέση της επί των ομαδικών απολύσεων από την έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Ομαδικές απολύσεις με… κοινωνικό σχέδιο



«Είναι σαφές ότι το ξήλωμα εργασιακών δικαιωμάτων έχει φτάσει πια στο μεδούλι… Κι αν για κάποιους, η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά αποτελεί πολιτικό ελιγμό με πιθανό κέρδος για τη χώρα, για εμάς αποτελεί αιτία αγωνιστικού πολέμου από την πλευρά των συνδικάτων», έχουν τονίσει σχετικά οι 20 συνδικαλιστές που διαχωρίστηκαν από τη φιλοκυβερνητική πλεύση της Ριζοσπαστικής Παρέμβασης στην ΟΤΟΕ.



Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής

Η χώρα βυθίζεται στο μνημονιακό βούρκο και κάποιοι βαυκαλίζονται με την ιδέα ότι μέσα από εκεί περνάει ο δρόμος της εξόδου απ’ αυτόν. Η ανοχή σήμερα σ’ αυτό το έγκλημα είναι συνενοχή και έχει κυλίσει πολύς χρόνος για να διατηρούνται ακόμη αυταπάτες.

Οι συνεχείς επιθέσεις, η κατασυκοφάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς και οι δικαστικές παρεμβάσεις στα εργασιακά(σ.σ.: ποινικοποίηση αγώνων κτλ.) προοιωνίζουν την πρόθεση κυβέρνησης και δανειστών να εφαρμόσουν τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» στην εργατική και συνδικαλιστική νομοθεσία και να προχωρήσουν σε αλλαγή τους, με κύρια αιχμή την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, τον «υποκατάστατο» μισθού, την επέκταση των ελαστικών σχέσεων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τη διευκόλυνση των απολύσεων συνδικαλιστών και πρωτοπόρων εργαζομένων, τον περιορισμό και την ουσιαστική ακύρωση του δικαιώματος της απεργίας και την επαναφορά της ανταπεργίας (lockout) των εργοδοτών.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, όπως επανειλημμένα έχει υπογραμμίσει το ΜΕΤΑ, πρέπει να περάσει από την αμυντική στην επιθετική γραμμή των διεκδικήσεων. Φτάνουν εφτά χρόνια περικοπών και άγριας λιτότητας για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και παχυλής και τρυφηλής ζωής για τους πλούσιους.

Το ΜΕΤΑ καλεί τις εργατικές συνδικαλιστικές να προχωρήσουν σε γενική απεργιακή απάντηση απέναντι σ’ αυτή την επίθεση και στη συγκρότηση κοινού αγωνιστικού μετώπου με όλα τα πληττόμενα από τα μνημόνια στρώματα, με στόχο την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και της λιτότητας, τη γενίκευση της πάλης για τη διαγραφή του χρέους, την εθνικοποίηση και τον εργατικό-κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών, την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των εργαζομένων και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και την προώθηση ενός προγράμματος παραγωγικού μετασχηματισμού υπέρ του λαού, καθώς και τη σύγκρουση με την ιερά συμμαχία της ΕΕ και του ΔΝΤ.

ΕΔΩ για να διαβάσετε με ποια προσδικαστικά ερωτήματα παραπέμφθηκε η υπόθεση στο ΔΕΚ από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

 Πηγή