Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Η «Οδύσσεια» μιας ασφαλισμένης του ΙΚΑ – Καταγγελία

Η «Οδύσσεια» μιας ασφαλισμένης του ΙΚΑ – Καταγγελία
Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία για ασφαλισμένη του ΙΚΑ, η οποία μετά από πραγματική «Οδύσσεια», ένα χρόνο μετά τον τοκετό της, έλαβε τελικά την περασμένη
Παρασκευή από το ασφαλιστικό ταμείο το επίδομα 610 ευρώ που δικαιούται, ωστόσο κινδυνεύει να το επιστρέψει και μάλιστα εντόκως, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων σε Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αθήνας.
Όλο αυτό το διάστημα η άτυχη γυναίκα είχε γίνει «μπαλάκι» μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών του ΙΚΑ που με αντικρουόμενες αποφάσεις από τη μία γνωμοδοτούσαν υπέρ και από την άλλη κατά της καταβολής του επιδόματος.
Η ασφαλισμένη που θέλησε με τεράστιο κόστος να φέρει στον κόσμο δυο παιδιά με εξωσωματική γονιμοποίηση, έκανε το "έγκλημα" να αρρωστήσει μέσα στον ίδιο χρόνο δυο φορές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ΙΚΑ να αρνείται να καταβάλλει το επίδομα που δικαιούται, διότι όπως ισχυρίζεται βάση της απόφασης που εξέδωσε, η ασφαλισμένη συμπλήρωσε 182 μέρες ασθένειας μέσα στο ίδιο έτος. Με άλλα λόγια το ΙΚΑ θεωρεί την εγκυμοσύνη ασθένεια.
Η γυναίκα, η οποία εργάζεται ως ενοικιαζόμενη υπάλληλος και αμείβεται μηνιαίως με 586 ευρώ μικτά, υπέβαλε εμπρόθεσμα ένσταση στο ΙΚΑ κατά της απόφασης, η οποία έγινε δεκτή τον περασμένο Μάιο. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, η διευθύντρια του ΙΚΑ Παγκρατίου αρνήθηκε να υπογράψει την απόφαση πληρωμής κρίνοντας παράνομο το αποτέλεσμα της τοπικής επιτροπής, στην οποία μετείχε ως μέλος. Είναι ενδεικτικό ότι χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις και πλέον μήνες μέχρι να ενημερωθεί η ενδιαφερόμενη για την απόφαση της Διευθύντριας και αυτό κατόπιν αλλεπάλληλων οχλήσεων προς το υποκατάστημα του ΙΚΑ.
Μετά από δημοσιοποίηση τους θέματος στο enikos.gr και στο real,gr η ασφαλισμένη έλαβε τελικά το επίδομα την περασμένη Παρασκευή. Όπως, όμως, την ενημέρωσαν,  η διευθύντρια του ΙΚΑ Παγκρατίου είναι αποφασισμένη να προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Μετά απ’ όλα αυτά δεν αποκλείεται, ανάλογα με το αποτέλεσμα της απόφασης, η γυναίκα να κληθεί να επιστρέψει τα χρήματα καταβάλλοντας και τους σχετικούς τόκους. Για το λόγο αυτό της έδωσαν να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι είναι ενήμερη για τη διαδικασία που θα κινήσει η υπηρεσία του ΙΚΑ, παρατείνοντας την περιπέτειά της.