Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016

Δαλάι Λάμα: Η τέχνη της ευτυχίας

Δαλάι Λάμα: Η τέχνη της ευτυχίας
"Η αγάπη και η συμπόνια είναι ανάγκες, δεν είναι πολυτέλειες. Χωρίς αυτές, η ανθρωπότητα δεν μπορεί να επιβιώσει."


"Εάν οι πράξεις μας είναι υγιής ή μη, εξαρτάται από το αν αυτές οι πράξεις προέρχονται από μια πειθαρχημένη ή απείθαρχη ψυχική κατάσταση. Υπάρχει η αίσθηση ότι ένα πειθαρχημένο μυαλό οδηγεί στην ευτυχία και ένα απείθαρχο οδηγεί στον πόνο. Στην πραγματικότητα λέγεται ότι όταν φέρεις την πειθαρχία στο μυαλό κάποιου, αυτή είναι και η ουσία της διδασκαλίας του Βούδα."


"Αν και δεν μπορείς πάντα να αποφύγεις δύσκολες καταστάσεις, μπορείς να αλλάξεις το βαθμό που υποφέρεις, επιλέγοντας το πώς θα ανταποκριθείς σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις."

"Η ευτυχία καθορίζεται περισσότερο από την ψυχική κατάσταση του ατόμου παρά από εξωτερικά γεγονότα."

"Μερικές φορές όταν συναντώ παλιούς φίλους, θυμάμαι πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός. Και αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι αν έχουμε αξιοποιήσει τον χρόνο μας σωστά ή όχι. Η σωστή αξιοποίηση του χρόνου είναι πολύ σημαντική. Ενώ έχουμε αυτό το σώμα, και ιδιαίτερα αυτό τον καταπληκτικό ανθρώπινο εγκέφαλο, νομίζω ότι κάθε λεπτό είναι κάτι πολύτιμο. Η μέρα με την ημέρα ύπαρξή μας είναι πολύ ζωντανή με την ελπίδα, αν και δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το μέλλον μας. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αύριο αυτή τη στιγμή θα είμαστε εδώ. Αλλά προσπαθούμε γι 'αυτό αποκλειστικά επί τη βάσει της ελπίδας. Έτσι, θα πρέπει να κάνουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χρόνου μας. Πιστεύω ότι η σωστή αξιοποίηση του χρόνου είναι αυτό: αν μπορείτε, να εξυπηρετείτε άλλους ανθρώπους, άλλα αισθανόμενα όντα. Αν όχι, τουλάχιστον να μην τους βλάπτετε. Νομίζω ότι αυτή είναι η βάση της φιλοσοφίας μου.

Έτσι, ας αναλογισθούμε ποια είναι πραγματικά η αξία στη ζωή, αυτό που δίνει νόημα στις ζωές μας, και να ορίσουμε τις προτεραιότητές μας με βάση αυτό. Ο σκοπός της ζωής μας πρέπει να είναι θετικός. Δεν γεννηθήκαμε με σκοπό να βλάψουμε τους άλλους. Για να έχουν αξία οι ζωές μας, νομίζω ότι πρέπει να αναπτύξουμε τα βασικά ανθρώπινα προτερήματα: τη ζεστασιά, την καλοσύνη, τη συμπόνια. Τότε η ζωή μας γίνεται ουσιαστική και πιο ειρηνική-πιο ευτυχισμένη. "


"Όταν η ζωή γίνεται πολύ περίπλοκη και αισθανόμαστε πνιγμένοι, είναι συχνά χρήσιμο να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να θυμηθούμε εν γένει τον σκοπό μας, τον συνολικό μας στόχο. Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια αίσθηση στασιμότητας και σύγχυσης, μπορεί να είναι χρήσιμο να σταματήσουμε για μια ώρα, ένα απόγευμα, ή ακόμα και για αρκετές ημέρες ώστε να αναλογιστούμε απλά για το τι είναι αυτό που θα μας φέρει πραγματικά την ευτυχία, και στη συνέχεια να επαναφέρουμε τις προτεραιότητές μας με αυτό ως βάση. Αυτό μπορεί να βάλει τη ζωή μας πίσω στο σωστό πλαίσιο, να επιτρέψει μια νέα προοπτική και να μας δώσει τη δυνατότητα να δούμε ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσουμε."


Αποσπάσματα από το βιβλίο  "Η τέχνη της ευτυχίας" (The Art of Happiness, Riverhead, 1998) του Δαλάι Λάμα, 14ου θρησκευτικού ηγέτη του Θιβέτ και του Howard Cutler, συγγραφέα και ψυχίατρου ο οποίος εθέσε ερωτήματα στον Δαλάι Λάμα και παραθέτει τις απαντήσεις.