Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

ΑΡΑΓΕΣ: Κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο Σπίρτζη


Οι φοιτητικοί σύλλογοι των πολυτεχνείων στον αγώνα για να μην περάσει το νομοσχέδιο – έκτρωμα του Σπίρτζη για τα μητρώα στα ιδιωτικά έργα, που διαλύει το μέλλον τους
 

Η παρακάτω φωτογραφία είναι από το γραφείο του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και δείχνει το πανό που ανάρτησαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι από Πολυτεχνικές Σχολές Αθήνας και Πάτρας στο γραφείο του στο Υπουργείο την Παρασκευή 2 Δεκέμβρη όταν έκαναν κινητοποίηση για να καταγγείλουν το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ να ψηφίσει για τα Μητρώα Μηχανικών στα ιδιωτικά έργα.
spirtzis-grafeio-foitites-mixanikoi-politexneio


Η βασική αιχμή που αναδεικνύουν οι σπουδάζοντες συνάδελφοι είναι η κατεύθυνση οι νέοι μηχανικοί να προσέρχονται εφεξής στο επάγγελμα με το καθεστώς μαθητείας για 4 χρόνια από την εγγραφή στο ΤΕΕ. Επίσης αναδεικνύουν τη διάλυση που φέρνει η εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Οδηγιών στο επάγγελμα και οι νόμοι που ψηφίζονται από τις μνημονιακές κυβερνήσεις που μετατρέπει τα πτυχία σε κουρελόχαρτα και το επάγγελμα ένα σπορ για πλούσιους, για το οποίο η διατήρηση της ιδιότητας του μηχανικού θα είναι μια διαδικασία ατέλειωτων εξετάσεων, επανακαταρτήσεων και εγγραφής σε αμέτρητα μητρώα ειδικών δραστηριοτήτων.

Η αγωνία τους δεν είναι παράλογη. Σήμερα η δυνατότητα ανάληψης δημόσιων έργων ή μελετών με πτυχίο τάξης Α΄ για όλες της κατηγορίες πτυχίων (πλην της κατηγορίας 27 «Περιβαλλοντικά» για τις μελέτες που εφαρμόζεται και στα ιδιωτικά έργα) προϋποθέτει την έλευση 4 ετών από την εγγραφή στο ΤΕΕ. Αυτό το καθεστώς το νομοσχέδιο Σπίρτζη θέλει να το γενικεύσει και στα ιδιωτικά έργα καθιστώντας αυτά τα 4 χρόνια περίοδο μαθητείας για όλους.

Οι ευρύτερες συνέπειες του νομοσχεδίου έχουν ήδη καταγγελθεί από πλευράς επιστημονικών συλλόγων. Η ΑΡΑΓέΣ θα συμβάλει στο συντονισμό όλων των πλευρών που θέλουν να αντιταχθούν και σίγουρα η παρουσία των νέων συναδέλφων αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα.