Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Εκεί που φτιάχνονται τα στολίδια σου δεν έχει καμία σχέση με χωριό του Άι Βασίλη, χιόνι και ξωτικά [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

 Μπορεί μερικοί να έχουν μια εξιδανικευμένη εικόνα για τον τρόπο παρασκευής των χριστουγεννιάτικων στολιδιών που γεμίζουν τα σπίτια τις γιορτινές ημέρες, να σκέφτονται το χωριό του Άι Βασίλη, τα... ξωτικά και το χιόνι, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.


Μέσα στο "Χριστουγεννιάτικο χωριό" της πόλης Yiwu στην Κίνα, δεν υπάρχει χιόνι ή ξωτικά, αλλά 600 εργοστάσια που παράγουν το 60% όλων των χριστουγεννιάτικων στολιδιών του κόσμου.

Οι τοίχοι, τα πατώματα και τα παράθυρα των εργοστασίων είναι καλλυμένα με κόκκινη μπογιά.


Τα "ξωτικά" του Άι Βασίλη είναι στην πραγματικότητα μετανάστες, οι οποίοι εργάζονται τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα με μεγαλύτερο μισθό τα 200 ευρώ τον μήνα. Οι πιο πολλοί εργάτες δεν ξέρουν καν τι είναι τα Χριστούγεννα.

"Ίσως είναι σαν την [Κινέζικη] Πρωτοχρονιά για τους ξένους", λέει ο 19χρονος Wei, εργάτης που πήγε στην Yiwu από την επαρχία Guizhou πριν λίγους μήνες,  μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, Sina.

Μαζί με τον πατέρα του, δουλεύει ατελείωτες ώρες φτιάχνοντας τουλάχιστον 5.000 στολίδια κάθε μέρα. Προσπαθούν να φορούν μάσκες για να μην εισπνέουν την κόκκινη σκόνη. 

Ο Wei λέει ότι δεν θέλει να δουλέψει ξανά του χρόνου σε αυτό το εργοστάσιο. Η δουλειά είναι εξοντωτική. Θα μαζέψει λεφτά για το γάμο του και θα γυρίσει στο Guizhou. Δεν θέλει να αντικρύσει ξανά τους κόκκινους τοίχους του εργοστασίου στολιδιών...

με πληροφορίες από Guardian.