Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Εντίθ Πιαφ: Το "σπουργίτι" που μάγεψε με τη φωνή του όλο τον κόσμο

Εντίθ Πιαφ: Το  σπουργίτι  που μάγεψε με τη φωνή του όλο τον κόσμο
Κάτω από  μια λάμπα υγραερίου, γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1915, η Εντίθ Πιαφ. Ο πατέρας της, Λουί Αλφόνς Γκασσιόν, ήταν ακροβάτης του δρόμου και η μητέρα της, Ανιτά Μεγιάρ ήταν λυρική τραγουδίστρια. 

Λίγες εβδομάδες μετά τη γέννησή της, η μητέρα της την εγκατέλειψε και η μικρή Εντίθ περνάει τα πρώτα της χρόνια πρώτα κοντά στην γιαγιά της, από την μητέρα της. 

Το 1917 ο πατέρας της, που εργαζόταν ως ακροβάτης σε τσίρκο  την πήγε στη δική του μητέρα, η οποία ζούσε στο Μπερνέ  της Νορμανδίας και ήταν ιδιοκτήτρια ενός οίκου ανοχής.

Το 1919 η Εντίθ αρρωσταίνει από κάποια πάθηση στον εγκέφαλο και τυφλώνεται. Μετά από δύο χρόνια όμως θεραπεύεται χωρίς τη βοήθεια γιατρού και η όρασή της επανέρχεται. 

Ο πατέρας της από την ηλικία των επτά ετών, την έπαιρνε  μαζί του στις περιοδείες που έκανε με το τσίρκο σε  όλη τη Γαλλία. 

Στα εννιά της η Εντίθ άρχισε να τραγουδάει στους δρόμους. Αν και ο πατέρας της ήθελε να την κάνει ακροβάτη, γρήγορα κατάλαβε πως η κόρη του είχε «όλο το ταλέντο στο λαιμό και καθόλου στο κορμί» – όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο ίδιος.

Σε ηλικία 15 ετών,  εγκατέλειψε τον πατέρα της και πήγε να ζήσει στο Παρίσι ενώ άρχισε να τραγουδά στους δρόμους.  Σε ηλικία 17 ετών έκανε δεσμό με τον Λουί Ντυπόν κι έκαναν ένα κοριτσάκι, τη Μαρσέλ, που ύστερα από δύο χρόνια πέθανε από μηνιγγίτιδα. 

Η γνωριμία της με τον Λουί Λεπλέ ιδιοκτήτη σε καμπαρέ στα Ηλύσια Πεδία ήταν καθοριστική. Της έδωσε δουλειά σε νυχτερινό κέντρο και την βάφτισε «Môme Piaf» που θα πει  στην παρισινή αργκό μικρό σπουργίτι ενώ  το 1935 της βγάζει και τον πρώτο της δίσκο.

Λίγο αργότερα όμως ο μέντοράς της Λεπλέ δολοφονείται και η ίδια κατηγορείται πως γνωρίζει τον δολοφόνο αλλά δεν τον καταδίδει. Στην δίκη αθωώθηκε . 

Όταν ξέσπασε ο Β παγκόσμιος πόλεμος η Πιαφ ήταν ήδη διάσημη. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής δίνει συναυλίες για αιχμαλώτους πολέμου ενώ βοηθάει  πολλούς Γάλλους φαντάρους να δραπετεύσουν.





Με πληροφορίες από Βικιπαίδεια
ΠΗΓΗ