Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

ΟΛΜΕ: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα για τα «κρυφά» λουκέτα σε τμήματα ΕΠΑΛ (19/1)Στα τέλη του Γενάρη, ολοκληρώνεται το πρώτο τετράμηνο για όλα τα σχολεία της χώρας. Σύμφωνα με την από 24-06-2016 υπουργική απόφαση 103539/Δ4 του τέω; υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη, όπως καταγγέλλει το ΔΣ της ΟΛΜΕ, «επιβάλλεται μια “κρυφή” αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνη ρήτρα που αφορά όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας». Βάσει της απόφασης αυτής, «εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι το άθροισμα των απουσιών του μαθητή είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό απουσιών που χαρακτηρίζει τη φοίτηση ανεπαρκή, ο μαθητής χαρακτηρίζεται ως μη παρακολουθών και δεν λαμβάνεται υπόψη α) στα αριθμητικά δεδομένα του τμήματος για τις αναθέσεις των μαθημάτων, θεωρητικών και εργαστηριακών, καθώς και β) στον προγραμματισμό τμημάτων για το επόμενο σχολικό έτος, κενών και πλεονασμάτων των εκπαιδευτικών».

 Έτσι, σημειώνει το ΔΣ της ΟΛΜΕ, σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη όλα τα ΕΠΑΛ βρίσκονται μπροστά σε μια νέα απειλή:
  • Η εφαρμογή της παραπάνω εγκυκλίου θα φέρει αντιμέτωπα τα ΕΠΑΛ με ένα νέο κύμα συγχωνεύσεων τμημάτων ακόμα και καταργήσεων τομέων και ειδικοτήτων στα μισά της χρονιάς!
  • Η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης και το ενδεχόμενο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων και τομέων θα σημάνει μοιραία την βίαιη ανακατανομή ακόμα και εκδίωξη μαθητών από το σχολείο που φοιτούν, όμοια με αυτή που βίωσαν στις αρχές της σχολικής χρονιάς.
  • Ταυτόχρονα θα σημάνει νέα διόγκωση των τμημάτων που σημαίνει παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης.
  • Τέλος θα δημιουργήσει υποχρεωτικά και νέο κύμα εκτοπίσεων και μετακινήσεων εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο για να καλύψουν το πολύπαθο ωράριό τους.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί άμεσα το υπουργείο και τη διοίκηση να μην προχωρήσουν στην εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης η οποία θα δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στους μαθητές των ΕΠΑΛ και τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε αυτά. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη νέα απειλή που στέκει πάνω από τα σχολεία όλης της χώρας να πάρει σάρκα και οστά», σημειώνει και καλεί τις ΕΛΜΕ να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες και μέτρα για να υπερασπίσουν τα ΕΠΑΛ, τα παιδιά και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
Επίσης, τις καλεί, πανελλαδικά, την Πέμπτη 19 Γενάρη 2017, να πραγματοποιήσουν μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης ή στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο νέου κύματος συγχωνεύσεων και κλεισίματος τμημάτων. Ειδικά, για την Αττική, η συγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη 19 Γενάρη 2017, ώρα 1μμ. στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΠΕ και ΔΕ Αττικής (Τσόχα 15-17).