Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Πάνω από 250 δονήσεις μέσα σε λίγες ώρες στην περιοχή κοντά στο ρήγμα του Aγίου Ανδρέα

Συνολικά πάνω από 250 μικροί σεισμοί έπληξαν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς την περιοχή κοντά στα σύνορα Καλιφόρνιας-Μεξικού, προκαλώντας ανησυχία μεταξύ των κατοίκων και την προσοχή των επιστημόνων.

Ο ισχυρότερος σεισμός στην ακολουθία ήταν μεγέθους 3,9 Ρίχτερ, με επίκεντρο την πόλη Brawley, περίπου 170 μίλια νοτιοανατολικά του Λος Άντζελες.
«Οι σεισμοί έπληξαν το νότιο άκρο του Brawley, μια σεισμικά ενεργή περιοχή όπου οι τεκτονικές πλάκες απομακρύνονται η μία από την άλλη και ο φλοιός της Γης όλο και απλώνεται ουσιαστικά προσθέτοντας γη», δήλωσε ο σεισμολόγος Egill Hauksson σύμφωνα με την εφημερίδα Los Angeles Times.
H συγκεκριμένη σεισμική ζώνη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους παρατηρητές καθώς είναι η περιοχή που συνδέει το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα με το ρήγμα Imperial, τα οποία μπορούν να παράγουν καταστροφικούς σεισμούς. Η σεισμική ζώνη εκτείνεται για περίπου 30 μίλια από την πόλη Brawley, σε όλο το νότιο μισό του Salton Sea και καταλήγει κοντά στο Bombay Beach.
Ο Hauksson παρακολουθεί στενά το φαινόμενο που ξεκίνησε το Σάββατο, καθώς υπήρχε μια πιθανότητα να προκληθεί ένας σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ ή και ακόμη μεγαλύτερος. Το ρήγμα Imperial έχει δώσει δύο μεγάλους σεισμοί κατά τις τελευταίες δεκαετίες, αναφέρει η εφημερίδα. Το 1979, ένας σεισμός μεγέθους 6,5 Ρίχτερ συντάραξε το El Centro, τραυματίζοντας 91 ανθρώπους και προκάλεσε μεγάλες ζημίες σε κτίρια. Ακόμη ένας μεγάλος σεισμός που προκάλεσε εννέα θανάτους προκλήθηκε από το ίδιο ρήγμα το 1940.
Η σεισμική δραστηριότητα των ημερών θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική δόνηση προερχόμενη από το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, μια από τις πιο επικίνδυνες σεισμικά ζώνες της Καλιφόρνια.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ένα τέτοιο φαινόμενο με πολλαπλές δονήσεις στην ίδια περιοχή, οδήγησε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ να προειδοποιήσει ότι οι πιθανότητες ενός σεισμού μεγέθους 7 Ρίχτερ από το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα είχαν αυξηθεί ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που κατεγράφη στο Brawley ήταν το 2012, με μέγεθος 5,4 Ρίχτερ.
Ο Δήμαρχος της πόλης, Sam Couchman, είπε ότι οι σεισμοί έχουν αναστατώσει την πόλη των 26.000 κατοίκων και πως για την ώρα ο συνδυασμός των σεισμών και των πυροτεχνημάτων της Πρωτοχρονιάς έχει γίνει η αιτία να χαθούν μερικά τρομαγμένα σκυλιά. Οι επιστήμονες πάντως αναφέρουν πως θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τη δραστηριότητα στην περιοχή.
pronews.gr