Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

93 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν - Εκδήλωση στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ

93 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν - Εκδήλωση στο ΑΛΚΥΟΝΙΣΣτις 21/1 συμπληρώνονται 93 ΧΡΟΝΙΑ από την ΗΜΕΡΑ ΘΑΝΑΤΟΥ του Ηγέτη της Επανάστασης ΛΕΝΙΝ 21/1/1924. 

Η NEW STAR διοργανώνει ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ με την ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ του αριστουργήματος του ΤΖΙΓΚΑ ΒΕΡΤΟΦ «ΤΡΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΝΙΝ».


Την προβολή που θα συνοδεύει ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ δυο εξαιρετικών μουσικών του συνθέτη πολυοργανίστα ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΜΟΥΣΑ (ΘΕΡΑΜΙΝ-ΚΙΘΑΡΑ-ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΙΟΝΙ) και του συνθέτη μπασίστα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΡΑΜΠΑ (ΚΟΝΤΡΑ ΜΠΑΣΟ).

Η προβολή της ταινίας θα γίνει ΣΑΒΒΑΤΟ 21/1/17 20.00  στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema στο πλαίσιο του μεγάλου, πολύπτυχου αφιερώματος «100 ΧΡΟΝΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ».

Ρηξικέλευθος, πρωτοποριακός, επαναστατικός και επαναστατημένος, ο ΒΕΡΤΟΦ μετατρέπει έναεπετειακό ντοκιμαντέρ για τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Λένιν, σε συγκλονιστικό ύμνο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, σε δημιουργική έκφραση των προταγμάτων της Επανάστασης του Οχτώβρη, αλλά και σε ένα διαχρονικό, κινηματογραφικό masterclass που συντρίβει τα στερεοτυπικά ιδεολογήματα για την στρατευμένη τέχνη και σε αισθητικό επίπεδο.
Η ταινία έτυχε αμέσως θερμότατης υποδοχής από κοινό και κριτική, τόσο στην ΕΣΣΔ, όσο και στο εξωτερικό, ενώ απέσπασε και το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

«(...) και προχωρούν/ μέσα απ’ την παγωνιά/ και προχωρούν/ μέσα απ’ την πείνα/ και προχωρούν/ μέσα απ’ την φωτιά/ και προχωρούν/ τους οδηγεί/ ο Ιλίτς Λένιν(...)»

(«Τρία τραγούδια για τον Λένιν», Δεύτερο Τραγούδι)

Η έκφραση του ΒΕΡΤΟΦ στο κινηματογράφο ως «τέχνη - οικοδόμου της ζωής», καταγράφοντας ότι δεν είναι ορατό, σε μια ταινία που είναι οπτική και ηχητική μπάντα, του αρχετυπικού μύθου Ζωή-Θάνατος-Ανάσταση. Το τελικό αποτέλεσμα η συνταρακτική οπτικοακουστική συμφωνία που πήρε μια από τις πρώτες θέσεις στην Ιστορία του Κινηματογράφου, ένα διαχρονικό, κινηματογραφικό masterclass του Βερτοφ, του ρηξικέλευθου, πρωτοποριακού, επαναστατικού και επαναστατημένου σκηνοθέτη που μετατρέπει ένα επετειακό ντοκιμαντέρ για τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Λένιν, σε συγκλονιστικό ύμνο.
Οι μουσικοί σε μια in situ ανάγνωση της ταινίας κάνοντας χρήση πρωτότυπων οργάνων δημιουργεί μουσικά ‘εργόχειρα’ που αλληλεπιδρούν με το έργο , εξελίσσονται, κορυφώνονται και έπειτα... σβήνουν, χάνονται. Μια ανάγνωση της ταινίας ως παρτιτούρα με αυτοσχεδιαστική μουσική, πλημμυρισμένη από σπάνια ηχοχρώματα.


Β.Ι.ΛΕΝΙΝ
''Πιο ζωντανός απ' τους ζωντανούς''

Στις 21 Γενάρη 1924, ώρα 6.50` το βράδυ, ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν άφησε την τελευταία του πνοή στον Μαξίμ Γκόρκι. Η είδηση ήταν αναπάντεχη, γιατί κανείς δεν ήταν έτοιμος να αποδειχτεί ένα τέτοιο γεγονός ως πραγματικό. Η είδηση του θανάτου του ΛΕΝΙΝ μεταδόθηκε από το σοβιετικό ραδιόφωνο στη Σοβιετική Ένωση και σ' όλο τον κόσμο στις 22 Γενάρη 1924, στις 6 το πρωί. Η ΚΕ του Μπολσεβίκικου Κόμματος, μετά από έκτακτη συνεδρίασή της, έβγαζε ανακοίνωση «Προς το κόμμα, όλους τους εργαζόμενους», με την οποία ανέφερε πως μετά τον Μαρξ η ιστορία του απελευθερωτικού κινήματος δεν είχε αναδείξει μια τόσο γιγάντια μορφή σαν τον Λένιν.
«Ό,τι πραγματικά μεγάλο και ηρωικό έχει το προλεταριάτο - έλεγε η ανακοίνωση - ατρόμητο μυαλό, θέληση σιδερένια, αλύγιστη, επίμονη θέληση που δαμάζει τα πάντα, ιερό μίσος, μίσος θανάσιμο ενάντια στη σκλαβιά και την καταπίεση, επαναστατικό πάθος, που μετακινεί βουνά, απεριόριστη πίστη στις δημιουργικές δυνάμεις των μαζών, τεράστια οργανωτική μεγαλοφυία, όλα αυτά βρήκαν τη μεγαλειώδη ενσάρκωσή τους στον Λένιν, που το όνομά του έγινε σύμβολο του νέου κόσμου από τη Δύση ως την Ανατολή, από το Νότο ως το Βορρά».
Σε ολοσέλιδο πρωτοσέλιδο άρθρο του στο «Ρ», εκείνες τις ημέρες ο Γ. Κορδάτος έγραφε:
«Το θλιβερόν άγγελμα που από προχθές εβύθισε εις την αγωνίαν την εργατικήν τάξιν όλου του κόσμου αληθεύει. Ο ΛΕΝΙΝ πέθανε στις 21 Γενάρη υποκύψας στο μοιραίο έπειτα από πολυχρόνιον αρρώστιαν. Σφίγγοντας την καρδιά τους από στυγνήν αγωνίαν, άφατον λύπην, οι Ρώσοι εργάτες και χωρικοί που θα προπέμψουν σήμερα τον ΛΕΝΙΝ με τις μεγαλύτερες τιμές στην τελευταία του κατοικίαν, είμαστε βέβαιοι πως θα ορκιστούν - και μαζί τους όλοι οι εργάτες του κόσμου…».
Από το Μαξίμ Γκόρκι η σορός του Λένιν μεταφέρθηκε στις 23 του Γενάρη στη Μόσχα και τοποθετήθηκε για δημόσια αποτίμηση φόρου τιμής στην Αίθουσα με τις Κολόνες του Μεγάρου των Συνδικάτων. Εκεί έμεινε μέχρι τις 27 του μηνός.
Στις 27 Γενάρη η σορός του Λένιν μεταφέρθηκε στην Κόκκινη Πλατεία και στις 4 η ώρα το απόγευμα τοποθετήθηκε στο Μαυσωλείο.
Ο θάνατός του Λένιν, έγραφε αργότερα ο Μαξίμ Γκόρκι, «υπογραμμίζει ακόμα πιο καθαρά στα μάτια της υφηλίου την αξία του - την αξία του αρχηγού του παγκόσμιου προλεταριάτου».


Συνημμένα θα βρείτε
1.    Δελτίο τύπου με πληροφορίες για την ταινία «ΤΡΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΝΙΝ»
2.    Βιογραφία του ΤΖΙΓΚΑ ΒΕΡΤΟΦ
3.    Τα τρία ποιήματα που περιέχονται στην ταινία στα Ελληνικά
4.    "Ο Λένιν και η Τέχνη" του Ανατόλι Βασίλιεβιτς Λουνατσάρσκι.
5.    Ποιήματα που έγραψαν για τον ΛΕΝΙΝ οι Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, Μπέρτολντ Μπρεχτ,Μενέλαος              Λουντέμης κι ένα άγνωστο ποίημα του ίδιου του Λένιν.



Η αίθουσα έχει χωρητικότητα 330 ατόμων, εξασφαλίστε έγκαιρα το εισιτήριο σας.
Πληροφορίες κρατήσεις στα τηλέφωνα 2108220008--210822002 3

Εισιτήριο.:€10.00, Φοιτητικό/Ανέργων €5.00