Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή: Η Ζάκυνθος σε κατάσταση «υγειονομικού γκέτο»

 

Στην Ζάκυνθο είχαν προηγηθεί πλημμύρες πριν λίγους μήνες και ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την διακομιδή των απορριμάτων στο νησί. Αυτά σε συνδυασμό με την πρόσφατη οξεία δυσλειτουργία του νοσοκομείου (τελείως εκτός λειτουργίας τα χειρουργεία και διακομιδή ΟΛΩΝ των περιστατικών σε άλλα νοσοκομεία εκτός νησιού) δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες «υγειονομικού γκέτο».

Η παρατεινόμενη αναστολή της λειτουργίας των χειρουργείων είναι απαράδεκτη. Μάλιστα με τον ρυθμό και τον τρόπο που διεξάγονται οι υποτιθέμενοι έλεγχοι, αναμένεται η αναστολή αυτή να παραταθεί για αρκετούς μήνες ακόμα. Πρέπει ΑΜΕΣΑ να δοθεί λύση με κάθε τρόπο (π.χ. ανάπτυξη χειρουργικών αιθουσών σε άλλον χώρο με άλλον εξοπλισμό).
Δυστυχώς μάλλον οδηγούμαστε στην επανάληψη των γνωστών ΚΑΤΑΓΕΛΑΣΤΩΝ καταστάσεων όπου σε ένα νησί που αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό οι διάφοροι αρμόδιοι θα αρχίσουν να «τρέχουν» για να βρουν λύσεις μόνο ενόψει έναρξης τουριστικής περιόδου. Οι μόνιμοι κάτοικοι ΔΕΝ αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος για την καταστροφική πολιτική του μαύρου μετώπου κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ – μνημονιακών κυβερνήσεων.
Την Δευτέρα 16/1 κλιμάκιο της ΟΕΝΓΕ θα επισκεφθεί το νοσοκομείο μετά από την έκκληση της ΕΝΙΖ. Ως τότε απαιτούμε από την διοίκηση του νοσοκομείου, την διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ανακοινώσουν τι μέλει γενέσθαι με την επανέναρξη της λειτουργίας των χειρουργείων και με τα υπόλοιπα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου Ζακύνθου τα οποία προϋπήρχαν.
ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Ζάκυνθος 4/1/ 2017)
Θέμα: Σοβαρό και επείγον το θέμα της ασφαλούς επαναλειτουργίας των χειρουργείων στο γενικό νοσοκομείο Ζακύνθου
Πρόκειται για το σοβαρό συμβάν του θανάτου ασθενούς 43 ετών, που μια ημέρα μετά από χειρουργείο αφαίρεσης υλικών οστεοσύνθεσης έσω σφυρού, παρουσίασε αιφνίδια πολυοργανική κατάρρευση , διακομίστηκε στην ΜΕΘ του Ρίου , για να καταλήξει μια εβδομάδα αργότερα.
Ακολούθησαν  ανάλογα με το πρώτο ακόμα τέσσερα περιστατικά μικρότερης όμως έντασης και σοβαρότητας, ένα από τα οποία όμως χρειάστηκε διακομιδή στο Ρίο και νοσηλεία στην παθολογική για πάνω από μία εβδομάδα.
 Όλα τα περιστατικά ήταν σχετικά νέα σε ηλικία, σε καλή η πολλή καλή γενική κατάσταση και είχαν δεχθεί γενική αναισθησία  για όχι μείζον χειρουργείο.
 Σε σχέση με τη αιτία του φαινόμενου, η πρώτη διερεύνηση έγινε από την επιτροπή λοιμώξεων, που έλαβε πολλαπλές καλλιέργειες από πολλά σημεία των χειρουργείων , οι οποίες όμως επέβησαν αρνητικές.
Μετά από το συμβάν του θανάτου της ασθενούς η διοίκηση του νοσοκομείου απαγόρευσε την διενέργεια οποιασδήποτε χειρουργικής επέμβασης και κάλεσε την 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο για σχετική συνδρομή.
Είναι περίπου δύο εβδομάδες που ειδικοί τόσο του ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και του Υπουργείου διερευνούν το θέμα χωρίς όμως να έχουν καταλήξει για την ακριβή αιτία του προβλήματος.
Αναζητώντας κανείς τα αίτια που μας οδήγησαν εδώ, η συνέβαλαν στην συγκεκριμένη επισφαλή έως επικίνδυνη παροχή υπηρεσιών υγείας, δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη του την υποβαθμισμένη χρηματοδότηση του νοσοκομείου μας ( μείωση της δαπάνης για φάρμακα της τάξεως του 40 – 50%, κυρίως μέσω της προμήθειας γεννοσήμων φαρμάκων) και την – στα όρια της ασφαλούς – λειτουργίας των τμημάτων του νοσοκομείου μας, με την υποστελέχωση σε ιατρικό και κυρίως σε νοσηλευτικό, παραιατρικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μια καθαρίστρια καθαρίζει 13.000 τμ και τεχνικό συνεργείο τα άλλα 4.000 τμ από τα 17.000 τμ, ενώ σοβαρά υπολειτουργούν τα τμήματα πλυντηρίων, σίτισης και ιματισμού.
Το ζήτημα όμως είναι ότι :
  • είναι πραγματικά δύσκολο , χωρίς την άρση συγκεκριμένου αιτιολογικού παράγοντα, να υπογράψει κάποιος διοικητικός παράγων για την ασφαλή επανεκκίνηση των χειρουργείων
  • κανείς γιατρός δεν μπορεί και δεν επιθυμεί να ξαναχειρουργήσει χωρίς σαφή ενυπόγραφη διαβεβαίωση ότι το πρόβλημα ( όποιο και αν είναι αυτό ) δεν υφίσταται πλέον.
  • Είναι πραγματικά μεγάλη η ανάγκη να επανεκκινήσουν τα χειρουργεία που καλύπτουν επείγοντα και τακτικά περιστατικά σε ένα νησί 45.000 κατοίκων, που μάλιστα έχει πρόσφατα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες του τελευταίου εικοσαημέρου, ενώ πάνω από χίλιοι τόνοι σκουπιδιών είναι από 2 μήνες τώρα παρατημένα στους δρόμους της πόλης με ευθύνη βεβαία της Δημοτικής αρχής.
  • Η διερεύνηση των αιτιών του παραπάνω προβλήματος που γίνεται ήδη από τα μέσα του Δεκέμβρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και του ΚΕΕΛΠΝΟ καθυστερεί ανησυχητικά και δεν διαφαίνεται προς το παρόν κανένα πόρισμα που θα συνέβαλε στην κατεύθυνση της επανέναρξης λειτουργίας των χειρουργείων
Πρόκειται για ένα μίγμα προβλημάτων που δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση για την οποία το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι η επανεκκίνηση των χειρουργείων του νοσοκομείου .
Προτείνουμε την επίσκεψη κλιμακίου της ΟΕΝΓΕ στο Νοσοκομείο μας. Προκειμένου να ενημερωθείτε άμεσα για τα παραπάνω προβλήματα και να διεκδικήσουμε έτσι σε κεντρικό επίπεδο την πιο γρήγορη και αξιόπιστη επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.
Επίσης θα δοθεί η δυνατότητα να ενημερωθούμε και εμείς για το συνολικότερο διεκδικητικό πλαίσιο της ομοσπονδίας μετά και την ανάδειξη του νέου ΓΣ, ώστε να συμμετέχουμε σε τοπικό αλλά και Πανελλαδικό επίπεδο στις κινητοποιήσεις που έρχονται απέναντι στην ολοένα και μεγαλύτερη μνημονιακή υποβάθμιση του ΕΣΥ που βιώνουμε τα τελευταία οκτώ έτη.