Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

«Βόμβα» Σόιμπλε: Νέο μνημόνιο με έγκριση από την γερμανική Βουλή εάν φύγει το ΔΝΤ

Αποτέλεσμα εικόνας για Σόιμπλε:Προειδοποίηση – βόμβα ότι τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα θα προκαλούσε νέο μνημόνιο απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ειδικότερα όπως είπε, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε νέα διαπραγμάτευση και ένα νέο σχέδιο που θα έπρεπε να εγκριθεί από τη Γερμανική Βουλή.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung που θα δημοσιευτεί αύριο, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι εάν τελικώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρξει λύση από την Ευρώπη και τον ESM, υπογραμμίζοντας ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις και έγκριση του νέου σχεδίου από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Ταυτόχρονα ζητά από φέτος τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από φέτος.

Η «βόμβα» Σόιμπλε έρχεται έπειτα από τη σκληρή γραμμή που κράτησε εκ νέου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σήμερα για την Ελλάδα. Σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά τη συνάντηση του Πιερ Μοσκοβισί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπου ο ευρωπαίος επίτροπος διαμήνυσε πως η παραμονή του Ταμείου είναι αναγκαία, ο Τζέρι Ράις επανέλαβε πως «ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% (του ΑΕΠ) είναι ρεαλιστικός και αποτελεί την προτιμητέα προσέγγιση, σε αυτό το σενάριο δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον μέτρα τώρα, για επιπλέον λιτότητα», όμως αν ο στόχος είναι υψηλότερος στο 3,5%, «τότε θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα».

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του ΔΝΤ για περαιτέρω ψαλίδι σε αφορολόγητο και συντάξεις στην Ελλάδα, ο Ράις παρέπεμψε στο πρόσφατη ανάρτηση των Τόμσεν και Όμπσφελντ στο blog του ΔΝΤ, λέγοντας ότι «το κείμενο αυτό περιγράφει με σαφήνεια τη θέση του Ταμείου» για το ελληνικό πρόγραμμα. Με άλλα λόγια , το ΔΝΤ θέτει πλέον ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα νέες περικοπές σε αυτούς τους δύο τομείς.

 Ακόμη δήλωσε πως δεν έχει ημερομηνία επιστροφής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, ενώ σε ερώτηση για το πότε πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση του προγράμματος δήλωσε πως «δεν υπάρχει προθεσμία» και πως «στο μεσοπρόθεσμο διάστημα η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κάποια επείγουσα χρηματοδοτική ανάγκη».



Πηγή: