Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Σχόλια στο ημίφως 12.02


Σχόλια στο ημίφως 12.02Σκίτσο του Βασίλη Παπαγεωργίου

«Έντιμος βίος» αρπακτικών

Κατέκλεψαν το δημόσιο αλλά τους αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας (παρότι ένα ζευγάρι, εκ των βασικών κατηγορουμένων προσπάθησε να διαφύγει από τη χώρα).
Πιάστηκαν με τη «γίδα στην πλάτη» και με φουσκωμένους λογαριασμούς με περίπου 100 εκατ. ευρώ, πρότειναν οι ίδιοι να επιστρέψουν τα 83 εκατ., αλλά τελικά το δημόσιο θα πάρει μόνο 2,5 εκατ. ευρώ! Στη δίκη για την υπόθεση Energa -Hellas Power, όπου στελέχη των ιδιωτικών αυτών εταιρειών προχώρησαν σε μακρόχρονη υπεξαίρεση δημοσίων εσόδων, οι πρωτόδικες ποινές (ακόμα και για ισόβια σε μέρος των κατηγορουμένων) έγιναν πολύ πιο απαλές. Σε κάθε περίπτωση υπήρξε μια υπόθεση αποκαλυπτική της ουσίας της ιδιωτικοποίησης – εμπορευματοποίησης.

Ρωγμές στο τείχος σιωπής

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που προκάλεσε η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τον κοινό πολιτικό βηματισμό και την πολιτική συνεργασία των αντικαπιταλιστικών, αντιΕΕ και αντιδιαχειριστικών δυνάμεων της Αριστεράς είναι το γεγονός πως προκάλεσε ρήγματα στο τείχος σιωπής των ΜΜΕ απέναντι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με δημοσιεύματα από την Εφημερίδα των Συντακτών μέχρι την Καθημερινή. Μάλιστα, ο Τάσος Παππάς αφιέρωσε το άρθρο του (στις 4/2) στην πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υπό τον τίτλο: Ιδού μια καλή ευκαιρία. «Είναι αξιοσημείωτη η πρωτοβουλία που πήρε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να καταθέσει ένα σχέδιο συνεργασίας», αναφέρει ο αρθρογράφος, σημειώνοντας πως «το πλαίσιο έχει σαφές ιδεολογικό στίγμα και είναι ευρύχωρο πολιτικά για να χωρέσει όλες τις αποχρώσεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Το ζητούμενο είναι αν θα υπάρξει ανταπόκριση».

Εύσημα Πάσχου στον ΣΥΡΙΖΑ

«Δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος κάτι θετικό για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», έγραψε την Τετάρτη στην Καθημερινή ο Πάσχος Μανδραβέλης. «Σε κάθε τομέα της κυβερνητικής δραστηριότητας αποδεικνύονται χειρότεροι. Σε όλα, πλην ενός. Αποκαθηλώνουν το ιερό τοτέμ της μεταπολίτευσης που λέγεται Αριστερά. Oχι μόνο διά της διακυβέρνησής τους. Κυρίως διά του ξεγυμνώματος εκείνων των μηχανισμών οι οποίοι διά τραμπουκισμών δημιουργούσαν φασαρία μεγάλη, για να παίζουν τα κανάλια και να νομίζει ο κόσμος ότι η χώρα βρίσκεται σε επαναστατική διέγερση. Προχθές, ο κ. Γιάννης Μουζάλας ξεγύμνωσε το αριστερίστικο γκρουπούσκουλο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που πρωταγωνιστεί σε κάθε φασαρία». Και κλείνει: «Ε… Αυτό το ξεγύμνωμα πρέπει να το πιστώσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ». Και εις ανώτερα…

Και ο Σταύρος κατά ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Για το θέμα του Ελληνικού και ο πνιγμένος Σταύρος Θεοδωράκης στο αποξηραμένο Ποτάμι τουίταρε πως «ο κ. Μουζάλας τσακώνεται με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Ελληνικό. Οι σπόνσορες των προσφύγων αλλάζουν αλλά οι άνθρωποι παραδόξως συνεχίζουν να υποφέρουν». Αυτό που είδε ο κυρ Σταύρος (με το άγρυπνο δημοσιογραφικό του μάτι) από την τραγωδία του Ελληνικού ήταν ο τσακωμός Μουζάλα με «τον» ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Εντάξει, ενοχλεί η δράση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, πρέπει να δείξει και ο υπό πρόωρη συνταξιοδότηση «αρχηγός» πως είναι χρήσιμος, αλλά τόση εμπάθεια κατά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Ούτε ο Τζήμερος…

Φορολεηλασία μικρομεσαίων

Στην κατάσχεση καταθέσεων ύψους 124 εκατ. ευρώ προχώρησε το 2016 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η φορολογική διοίκηση κατάσχεσε τις καταθέσεις 188.226 φορολογουμένων για οφειλές τους προς το ελληνικό Δημόσιο. Δηλαδή κατά μέσο όρο άρπαξαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς 659 ευρώ, ανά οφειλέτη, σε ένα χρόνο. Δεν τους λες και μεγαλο-οφειλέτες. Δηλαδή σε μεγάλο βαθμό από μικρομεσαίους έγιναν οι κατασχέσεις. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με όσα είπε η Κ. Παπανάτσιου διενεργήθηκαν 11 πλειστηριασμοί ακινήτων εκ των οποίων οι 4 αφορούσαν πρώτη κατοικία.

Public δούλεμα

Προσλήψεις ανακοίνωσε η μεγάλη εμπορική αλυσίδα Public, με ανακοινώσεις τύπου, PR και ταρατατζούμ, θέλοντας να αντικρούσει τις καταγγελίες για μαζικές απολύσεις υπαλλήλων της γενιάς των 700 ευρώ, που έγιναν προ δεκαημέρου. Μα αυτό ακριβώς έλεγε και το σωματείο βιβλίου χάρτου και ψηφιακών μέσων τότε: ότι τα Public θα απολύσουν «υψηλόμισθους» για να προσλάβει νέα και φτηνή εργατική δύναμη. Επιβεβαιώθηκε!
Περιοχή συνημμένων