Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Το μυστήριο των λυγισμένων δέντρων στις ΗΠΑ

Αμερικάνοι Ιθαγενείς λύγιζαν τα δέντρα για να σημειώστε μονοπάτια
Το μυστήριο με τα παράξενα λυγισμένα δέντρα διάσπαρτα γύρω από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προβληματίσει τους ειδικούς εδώ και δεκαετίες.

Αλλά τώρα, ένας ερευνητής που μελετά τα ασυνήθιστα δέντρα μας λέει ότι δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά ένας μυστικός δείκτης από τους Αμερικανούς Ιθαγενείς για να βρουν το δρόμο τους μέσα από τα δάση.
Ο Dennis Downes έχει ακούσει ιστορίες για τις φυλές που κάποτε κατοικούσαν γύρω από τη λίμνη Μίτσιγκαν. Περισσότερο από έναν αιώνα πριν, οι φυλές χρησιμοποιούσαν κρυφές διαδρομές για να βρουν μία ασφαλή διέλευση μέσα από τα δάση και πέρα από το νερό.
«Έχοντας την γνώση αυτών των δέντρων το μονοπάτι θα μπορούσε να σημάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου, μεταξύ τροφής και πείνας, ή αν θα διασχίσουν σωστά ή λανθασμένα το ποτάμι», εξήγησε.
Οι ιθαγενείς Αμερικανοί καλλιεργούσαν τα νεαρά δέντρα, λυγίζοντας τους σε σχήμα για να σηματοδοτήσουν την πορεία τους, ισχυρίζεται ο Downes.
«Ο απλός παρατηρητής τα θεωρεί απλώς ως παραμορφωμένα δέντρα αλλά με μία προσεκτική παρατήρηση και σύγκριση της φύσης και των παραμορφώσεων δείχνουν ότι αυτά τα δέντρα δεν αποκτούν περίεργα σχήματα τους απλά από ένα ατύχημα, «έγραψε ο Janssen, ο οποίος ταξίδεψε σε 13 κράτη να βρει αποδείξεις σε ένα από τα πολλά άρθρα του σχετικά με το θέμα.
Πρεσβύτεροι των φυλών έχουν επιβεβαιώσει την πρακτική που χρησιμοποιείται από τους Αμερικανούς ιθαγενείς.
Ο Συνασπισμός Ιστορικών Δέντρων του Τέξας έχει λάβει αναφορές για περίπου 450 πιθανά δέντρα δείκτες κατά τη διάρκεια των τελευταίων είκοσι ετών, αν και μόνο 155 άξιζαν περαιτέρω έρευνας και λιγότερα από μια δωδεκάδα έχουν λάβει επίσημη αναγνώριση.
Αλλά δυστυχώς, ο αριθμός αυτός βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, χάρη στους ανθρώπους που μειώνουν τα δάση για να ανοίξουν δρόμους για τις αυξανόμενες πόλεις και κωμοπόλεις.
1
2
3
4
5
6