Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

Υπάρχει μια χώρα στην οποία οι εργαζόμενοι πεθαίνουν από υπερβολική δουλειά

Το φαινόμενο "καρόσι" που σημαίνει θάνατος από εξαντλητική δουλειά είναι συνηθισμένο στην Ιαπωνία. Κάθε χρόνο καταγράφονται στη χώρα πάνω από 200 τέτοιοι θάνατοι.

Η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχει το χαμηλότερο εδώ και 22 χρόνια ποσοστό ανεργίας: 3,1% το 2016, ποσοστό απόλυτα φυσιολογικό, σύμφωνα με τους οικονομολόγους. Για κάθε 100 Ιάπωνες υπάρχουν 143 διαθέσιμες θέσεις εργασίας, λένε οι στατιστικές. 

Το "καρόσι" όμως έχει πάρει πλέον επικίνδυνες διαστάσεις και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει μέτρα ορίζοντας ανώτατο όριο για υπερωριακή απασχόληση τις 60 ώρες, με εξαίρεση ως 100 ώρες για τους μήνες που υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην παραγωγή. 

Ταυτόχρονα, τα κυβερνητικά μέτρα προβλέπουν ανάπαυση 11 ωρών από την ώρα που ο εργαζόμενος θα φύγει από την δουλειά του έως την επομένη που θα πάει ξανά.  Κάτι που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα. 

Η  πρόσφατη περίπτωση της νεαρής Ματσούρι Τακαχάσι, πυ αυτοκτόνησε από τα γραφεία της διαφημιστικής εταιρίας Ντεντσού,  πήρε μεγάλες διαστάσεις στη χώρα καθώς η  Ματσούρι αποκάλυψε στη μητέρα της ότι αναγκάσθηκε να δουλέψει υπερωρίες 150 ώρες τον μήνα. Την τελευταία εβδομάδα πριν αυτοκτονήσει  είχε κοιμηθεί μόνο  12 ώρες.  Το δικαστήριο του Τόκιο αποφάνθηκε ότι επρόκειτο για κλασσική περίπτωση "καρόσι".