Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Η αφοπλιστική απάντηση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης στον Ντόναλντ Τραμπ

Το διάσημο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMa), σε μια πρωτοφανή κίνηση και αντιδρώντας στο διάταγμα του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί προσωρινής απαγόρευσης εισόδου στη χώρα πολιτών από εφτά μουσουλμανικές χώρες, αντικατέστησε τα έργα της μόνιμης έκθεσής του με έργα καλλιτεχνών με καταγωγή από τις χώρες που μπήκαν στο στόχαστρο του Τραμπ.

Έτσι, στη θέση του Picasso και του Matisse, εκτίθενται πλέον έργα καλλιτεχνών από το Σουδάν, το Ιράν και το Ιράκ, ενώ προσωρινά απουσιάζουν - λόγω προβλημάτων στην γρήγορη εγκατάσταση -  έργα καλλιτεχνών από τη Λιβύη, τη Σομαλία, τη Συρία και την Υεμένη. Ωστόσο, το Μουσείο ανακοίνωσε ότι εντός του επόμενου μήνα θα προβληθούν ταινίες καλλιτεχνών από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην απαγόρευση. 

Δίπλα σε κάθε πίνακα που εκτίθεται πλέον στον πέμπτο όροφο του μουσείου υπάρχει πινακίδα που αναφέρει: "Αυτό το έργο ανήκει σε καλλιτέχνη με καταγωγή από χώρα της οποίας οι πολίτες απαγορεύεται να εισέλθουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα της 27ης Ιανουαρίου 2017. Πρόκειται για ένα από τα έργα της Συλλογής του Μουσείου που εκτίθεται πλέον στον πέμπτο όροφο για να επιβεβαιώσει ότι τα ιδανικά της φιλοξενίας και της ελευθερίας είναι ζωτικής σημασίας για το Μουσείο και για τις ΗΠΑ".