Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Οι μηχανικοί αναζητούσαν τον Πετρόπουλο και τους… σέρβιραν υπηρεσιακούς «ανευθυνοϋπεύθυνους»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη 16/2 έξω από το υπουργείο Εργασίας οι μηχανικοί, με αφορμή το φορολογικό – ασφαλιστικό και την εγκύκλιο για τα μπλοκάκια.

Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, που βρίσκουν χρόνο για να συνδιαλεχθούν και να συνεννοηθούν με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών συνδέσμων και των ομίλων, παρά το ότι είχαν ζητήσει εδώ και ημέρες οι μηχανικοί συνάντηση με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, αυτός… έλαμψε διά της απουσίας του και της απαξίωσής του και προς αυτήν την κατηγορία των εργαζομένων. Στη συνάντηση, πήγαν υπηρεσιακοί παράγοντες και συνεργάτες τους και αυτό που ουσιαστικά εισέπραξαν οι εκπρόσωποι των μηχανικών ήταν… τρέλα:
Παρά το ότι, όπως άλλωστε έχει καταγγείλει και το ΣΜΤ, υπάρχουν εργοδότες που εμφανίζουν νέες συμβάσεις και ζητούν ευθαρσώς από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι δεν υπάγονται στη ρύθμιση για τα μπλοκάκια και άλλοι εργοδότες προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους να δηλώσουν «ελεύθεροι επαγγελματίες» προκειμένου δήθεν να «ωφεληθούν» από την έκπτωση των εξόδων από το εισόδημά τους, πληρώνοντας λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές και χαμηλότερη φορολογία, εντούτοις, οι… απεσταλμένοι Πετρόπουλου είπαν ότι το υπουργείο δεν είναι αρμόδιο για τη διαπίστωση των εργασιακών σχέσεων (σ.σ.: ενώ το ΣΕΠΕ στο υπουργείο υπάγεται) και διαπιστώνονται στα δικαστήρια κ.λπ. Δεν απάντησαν στο «γιατί δεν παίρνετε τα στοιχεία του ποιος είναι μισθωτός από την εφορία» κ.λπ.
Επιπλέον, είπαν ότι θα εκδώσουν νέα ερμηνευτική εγκύκλιο από εβδομάδα, για το πώς θα δηλώνουν τις ΑΠΔ οι εργοδότες στην (αναμενόμενη) ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους «μπλοκάκηδες» τους οποίους θα αναγγέλλουν. Επίσης, δήλωσαν άγνοια για τα αναδρομικά, ενώ για τις οφειλές στο ΚΕΑΟ είπαν πως δεν το έχουν ως πρώτη προτεραιότητα να αρχίσουν να κυνηγάνε τους μικροοφειλέτες (;;;).
Και αυτό, την ώρα που όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία έχουν πάει στο ΚΕΑΟ. Χιλιάδες μηχανικοί βυθίζονται στα χρέη προς τα Ταμεία και απειλούνται να χάσουν τους διακανονισμούς μέσω των οποίων εξασφαλίζουν υγειονομική περίθαλψη σε αυτούς και τα παιδιά τους. Το ΚΕΑΟ, είναι έτοιμο να κατασχέσει, (ακόμα και από όσους χρωστούν λιγότερο από πέντε χιλιάδες ευρώ) απευθείας από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τα χρήματα ή να βγάλει σε πλειστηριασμό το σπίτι τους.
«Το τι θα γίνει στους χώρους εργασίας περνάει κυρίως από το χέρι μας. Η αλληλοενημέρωση και επικοινωνία, η αντίδραση και ο συντονισμός με τους συναδέλφους είναι ο βασικός τρόπος για να μη φορτωθούμε εμείς όλες τις αλλαγές στο ασφαλιστικό», σημειώνει μιλώντας στο ergasianet.gr το μέλος της ΑΡΑΓΕΣ Γιάννος Γιαννόπουλος.