Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

ΑΕΠΙ: οι μέτοχοι κερνούσαν, οι μέτοχοι έπιναν!

aepi
Η έκθεση «καταπέλτης» για την ΑΕΠΙ των ορκωτών λογιστών της ΕΡΝΣΤ & ΓΙΑΝΓΚ (ΕΛΛΑΣ) επιβεβαιώνει πλήρως όλα τα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» για τον τρόπο διοίκησης, διαχείρισης και… κατανομής των εσόδων της εταιρείας.

Επιβεβαιώνει τις ζημίες, τα παραπλανητικά στοιχεία και τις αιτίες για τις οποίες οι Ελληνες δημιουργοί -πλην των εκλεκτών- αμείβονταν με… ψίχουλα και με μόνιμη δικαιολογία την οικονομική κρίση.
Τώρα αποδεικνύεται εξάλλου γιατί η ΑΕΠΙ Α.Ε. απείλησε με μετακόμιση στην Κύπρο μόλις κατατέθηκε το αρχικό νομοσχέδιο του Αριστείδη Μπαλτά, αντιδρώντας έτσι στη ρύθμιση για επίτροπο και οικονομικό έλεγχο.
Θυμίζουμε ότι η ΑΕΠΙ αρνήθηκε αρχικά τον έλεγχο προσπαθώντας να παραπλανήσει τα μέλη της ότι δήθεν ο έλεγχος θα περιλάμβανε προσωπικά τους στοιχεία και μόνο μετά την επιβολή διοικητικού προστίμου από το ΥΠΠΟ δέχθηκε να παράσχει τα απαραίτητα για τον έλεγχο στοιχεία.
■ Πρώτο και βασικό συμπέρασμα τα 19,9 εκατομμύρια ευρώ σε αρνητικά κεφάλαια, τη στιγμή που η ίδια η εταιρεία το 2014 παρουσίαζε θετικά κεφάλαια 982.000 ευρώ.
Οπως διαπιστώνεται στην έκθεση, ακόμα κι αν ρευστοποιήσει η εταιρεία όλα της τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα κ.λπ.), δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να πληρώσει στους δημιουργούς-μέλη της δικαιώματα αξίας 19,9 εκατ. ευρώ.
■ Τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα με αποτέλεσμα μεταξύ 2011 και 2014 η ζημία να φτάνει τα 11,3 εκατ. ευρώ.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον όμως είναι ότι τα κύρια έξοδα αφορούν αμοιβές των μελών του Δ.Σ. και των συγγενών τους (7,4 εκατ.), αμοιβές υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης (από τις συγγενικές εταιρείες) 7,2 εκατ., αμοιβές νομικών συμβούλων 4,5 εκατ. και προμήθειες είσπραξης τιμολογίων 6,7 εκατ.
Ενδεικτικά, ο διευθύνων σύμβουλος λάμβανε ετησίως 625.565 ευρώ (άνω των 52.000 ευρώ μηνιαίως), ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος 195.544, ο γενικός διευθυντής 294.450 και η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων και γραμματείας 466.266 ευρώ.
Εκτός από τους μισθούς που λαμβάνουν οι μέτοχοι της ΑΕΠΙ έχουν επίσης ετήσιες αμοιβές παραστάσεων στο Δ.Σ. 4.000 ευρώ ο καθένας.
Ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος Δ.Σ. έχουν και αντίστοιχα μηνιαία ποσά 2.000 ευρώ και 1.700 ευρώ. Επίσης πληρώνονται οι ιδιωτικές τους ασφαλίσεις, αυτοκίνητα κ.λπ.
■ Ο γενικός διευθυντής είχε πάρει ανοιχτό δάνειο τη στιγμή που αυτό απαγορεύεται (23α του Κ.Ν. 2190/1920).
■ Οι συνδεδεμένες εταιρείες (πέντε εταιρείες ιδιοκτησίας μετόχων και συγγενών της ΑΕΠΙ) κερδοφορούσαν ενώ η ΑΕΠΙ «μετρούσε» τις ζημίες της. Για παράδειγμα, η συγγενική ΕΔΙΣ είχε μεταξύ 2011-2014 ύψος συναλλαγών με την ΑΕΠΙ (ως αποκλειστικός της προμηθευτής) οκτώ εκατ. ευρώ.
■ Δεν μπορεί, σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα της ΑΕΠΙ, να συσχετιστεί το τι εισπράττεται με το τι πληρώνεται στους δημιουργούς, παρ’ όλο που ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα της ΑΕΠΙ είναι το μηχανογραφικό της σύστημα.
■ Από τα χρήματα που παρακρατεί για πολιτιστικούς σκοπούς (2011-2014 1,6 εκατ. ευρώ) το 1,2 εκατ. δαπανήθηκε για το αρχείο μουσικής και συγκεκριμένα την πληρωμή των υπαλλήλων της.
Μόνο ένα ελάχιστο ποσό χρησιμοποιήθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους και μάλιστα εν μέσω της οικονομικής κρίσης για τους δημιουργούς.
Δίνονται σε… επιλεγμένους δημιουργούς και μόνον προκαταβολές, οι οποίες φτάνουν να είναι μεγαλύτερες των αντίστοιχων ετήσιων δικαιωμάτων τους και συνεπώς δεν συμψηφίζονται εντός του έτους. Καθόλου παράξενη λοιπόν η επιμονή ορισμένων δημιουργών να μην «πειραχτεί» η ΑΕΠΙ.
■ Επίσης υπάρχει και το περίφημο τραπεζικό δάνειο που εμφανίζεται (το ίδιο) κάθε χρόνο για να κλείνει ο ισολογισμός και φεύγει αμέσως μετά μέχρι να ξαναδοθεί την επόμενη χρονιά. Εδώ ίσως αναζητηθούν κι άλλες ευθύνες εκτός ΑΕΠΙ!
■ Η συγγενική ΕΔΙΣ εμφανίζεται να εκμισθώνει στην ΑΕΠΙ ακίνητο 214,5 τ.μ. αντί 7.700 ευρώ μηνιαίως, ήτοι 92.000 ευρώ ανά έτος, ενώ το αγοραίο μίσθωμα στην περιοχή κυμαίνεται μεταξύ 1.000 έως 1.700 ευρώ μηνιαίως.
■ Τα αδιανέμητα δικαιώματα σε μέλη/δικαιούχους συνολικού ύψους 42,5 εκατ. ευρώ δεν έχουν ακόμα διανεμηθεί και αποδοθεί σε μέλη.
Δεν κατέστη εφικτό να αναλυθεί η φύση σημαντικού μέρους των αδιανέμητων πνευματικών δικαιωμάτων, ύψους 36,8 εκατ. ευρώ, λόγω μη αντιστοίχισης τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρείας.
Ολόκληρο το πόρισμα.aepi