Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

ΕΛΑΣ

Έλενα Χαντζή


Στις 16 Φλεβάρη του 1942 κυκλοφόρησε στην Αθήνα και στην Επαρχία η ιδρυτική διακήρυξη του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ), του μαχητικού δηλαδή τμήματος του ΕΑΜ, που έμελλε να γράψει απαράμιλλες σελίδες ηρωισμού στον αγώνα κατά της φασιστικής κατοχής και να δώσει ξανά στη χώρα τη λευτεριά της.


Η διακήρυξη εκείνη δυστυχώς δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα για να μπορεί ν' ανατρέξει κανείς στο περιεχόμενό της. Από μαρτυρίες, όμως, που υπάρχουν πληροφορούμαστε πως καλούσε τους Ελληνες πατριώτες να πλαισιώσουν το νέο λαϊκό απελευθερωτικό στρατό, που είχε ως στόχο:

1) Αγώνας για την απελευθέρωση της χώρας.

2) Περιφρούρηση των κατακτήσεων του λαού και των ελευθεριών του εναντίον κάθε επιβουλής.

3) Εξασφάλιση της τάξης μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, στις οποίες ο λαός να εκφράσει ελεύθερα τη θέλησή του.

Ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΛΑΣ) ήταν το στρατιωτικό σκέλος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) κατά την τριπλή κατοχή της Ελλάδας.


Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και στα Δεκεμβριανά με ενεργό ρόλο απο το 1942 έως το 1945 με ηγετικές μορφές Τον Άρη Βελουχιώτη.. Καπετάνιος, Τον Στέφανο Σαράφη.. Στρατιωτικό και τον Ανδρέα Τζήμα.. Πολιτικό.

Όσοι αγωνίστηκαν από τις τάξεις του πήραν δικαιωματικά τον μεγαλύτερο τίτλο που μπορούσε να τους δώσει η ζωή, ενώ οι νεότερες και μέλλουσες γενιές απέκτησαν ένα ανεπανάληπτο κεφάλαιο ιστορίας, αναντικατάστατο για την κοινωνικοπολιτική τους διαπαιδαγώγηση.
 Πηγή