Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

Απεργία πείνας ξεκίνησαν ο φυλακισμένος ηγέτης του HDP Σελαχαντίν Ντεμιρτάς και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του κυριότερου φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Τουρκίας  ανακοίνωσε ότι από σήμερα ότι Παρασκευή 31 Μάρτη ξεκινάει απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής του στη φυλακή όπου έχει εγκλειστεί από τον Νοέμβρη.

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα και σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, ανεξάρτητοι παρατηρητές έκαναν αναφορά ότι οι συνθήκες στις φυλακές της Τουρκίας δεν διαφέρουν από αυτές που υπήρχαν στα στρατόπεδο συγκεντρώσεων του ναζιστικού καθεστώτος.


Ο συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) σε μήνυμα του αναφέρει πως η απεργία πείνας έχει σκοπό να καταγγείλει τις «παράνομες και απάνθρωπες πρακτικές» στη φυλακή της Εντίρνε (Αδριανούπολη, βορειοδυτική Τουρκία), όπου και άλλοι Κούρδοι κρατούμενοι έχουν ήδη αρχίσει απεργία πείνας.

Εκτός της Εντίρνε, πολιτικοί κρατούμενοι ξεκίνησαν πρόσφατα απεργίες πείνας στις φυλακές της Σμύρνης (δυτικά), της Άγκυρας και της Βαν (ανατολικά) για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες κράτησής τους.

Ο ηγέτης του HDP είναι αντικείμενο πολλών δικαστικών διώξεων και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 142 χρόνια κάθειρξη στο πλαίσιο μιας δίκης όπου κατηγορείται για «διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης» και για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν το HDP ότι είναι η πολιτική βιτρίνα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Το HDP έχει πληγεί σκληρά από τις διώξεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου, με περίπου 10 βουλευτές του να βρίσκονται σήμερα υπό κράτηση, μεταξύ των οποίων ο Ντεμιρτάς και η συμπρόεδρος του κόμματος Φιγκέν Γιουκσεντάγ.

Πληροφορίες από ΑΠΕ