Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Μαύρη σελίδα η ανεργία για το 2017:Συγκέντρωση Υπουργείο εργασίας την Τετάρτη 5 Απρίλη, στις 12μ

της Αφροδίτης Παπαναστασίου

Στα πλαίσια αυτά, είναι θετική η πρωτοβουλία των ΕΝΕΡΓΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ που καλούν όλους τους ανέργους, τις επιτροπές και τις συλλογικότητες τους, σε μαζική κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας

 
 
Τη Δευτέρα 27 Μαρτίου ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων εργοδοτών που επιθυμούν συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για θέσεις πλήρους απασχόλησης και κατάρτιση 10.000 ανέργων ηλικίας 55-67 ετών. Το πρόγραµµα επιχορηγεί για 12 µήνες εργοδότες του ιδιωτικού τοµέα που απασχολούν έως 10 άτοµα. Οι άνεργοι «Δικαιούχοι της επιταγής επανένταξης» του ΟΑΕΔ υποδεικνύονται µε συστατικό σηµείωµα από την αρµόδια Υπηρεσία.
 
Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου δαφνοστόλισε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αποκρύβοντας τεχνηέντως τον αντιδραστικό πυρήνα τους. Είναι γνωστό πως τα προγράμματα ΟΑΕΔ «προσφέρουν» ολιγόμηνη απασχόληση, με αντάλλαγμα εργασία χωρίς κανένα δικαίωμα και μηδενικό κόστος για τον εργοδότη. Οι δε μισθοί διαμορφώνονται κάτω από τα 490 ευρώ για εργαζόμενους άνω των 25 ετών και στα 427 για τους κάτω των 25.
 
Στο φόντο διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της διογκούμενης ανεργίας τα προγράμματα ΟΑΕΔ, κοινωφελούς εργασίας στο Δημόσιο και voucher στον ιδιωτικό τομέα όχι απλά δε λύνουν το πρόβλημα αλλά ουσιαστικά ανακυκλώνουν την ανεργία, δημιουργώντας ένα όλο και μαζικότερο φτωχοποιημένο στρώμα που εγκλωβίζεται στη γκρίζα ζώνη μισοανεργίας-μισοαπασχόλησης, χωρίς δικαιώματα, με τραγικά χαμηλές απολαβές, χωρίς κανένα πλαίσιο προστασίας. Από το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, «ευρωπαϊκών προδιαγραφών», οι μόνοι «ωφελούμενοι» είναι οι εργοδότες που απαλλάσσονται από οποιεσδήποτε υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους και τρίβουν τα χέρια τους από το φθηνό κι αναλώσιμο εργατικό δυναμικό που τους χαρίζει το κράτος.
 
Εν τω μεταξύ δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το θετικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης το έτος 2016 και τις 31.250 επιπλέον  θέσεις εργασίας που προέκυψαν το προηγούμενο έτος έναντι του 2015. «Τάσεις ουσιαστικής ανάκαμψης της απασχόλησης» διακήρυτταν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, παρουσιάζοντας την εικόνα βέβαια μισή. Η πραγματικότητα είναι πως οι ελαστικές σχέσεις εργασίας έχουν πάρει κανονικά κεφάλι. Το 2016 από το σύνολο των προσλήψεων (2.142.974), το 54,74% (1.173.009) αφορούσαν εργασία εκ περιτροπής (14,63%) ή μερικής απασχόλησης (40,11%), έναντι αυτής πλήρους απασχόλησης (45,26%).
 
Επιπλέον ρεκόρ σημειώνεται στην καταγεγραμμένη ανεργία από την αρχή του 2017, το χειρότερο όλων των εποχών. Τον Ιανουάριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι, σύμφωνα με στοιχεία του  ΟΑΕΔ έφτασαν  τους 1.089.989 ανέργους και το Φεβρουάριο αυξήθηκαν στους 1.095.866.
 
Τα ποιοτικά στοιχεία της ανεργίας είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικά. Οι μακροχρόνια άνεργοι, αυτοί που αναζητούν εργασία πάνω από 12 μήνες, αποτελούν το 73,8%. Μόνο το 10% των ανέργων λαμβάνει επίδομα ανεργίας. Οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο σε σχέση με τους άντρες σε ποσοστό 27,2%, οι νέοι (15-24 ετών) σε ποσοστό 46,9%, ενώ σε 350.000 οικογένειες δεν υπάρχει εργαζόμενο μέλος.
 
Τη στιγμή που ο λαός κι η νεολαία βυθίζονται όλο και περισσότερο στο γκρίζο της εργασιακής ανασφάλειας, του κοινωνικού περιθωρίου και της φτώχειας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «διαπραγματεύεται» με τα κοράκια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ τη συνέχεια ενός Γολγοθά δίχως τέλος. Στο τραπέζι του παζαρέματος οι ομαδικές απολύσεις, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού, οι συλλογικές συμβάσεις και οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.
 
Με το 4ο μνημόνιο προ των πυλών αναδεικνύεται η άμεση αναγκαιότητα μαζικής κι οργανωμένης απάντησης των δυνάμεων της εργασίας. Βραχίονας αυτής δε μπορεί να είναι άλλος από τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή εργασία, την πάλη για Συλλογικές σύμβασης, για την κάλυψη όλων των απωλειών που υπέστησαν οι εργαζόμενοι κατά την περίοδο των μνημονίων, την υπεράσπιση του ελεύθερου συνδικαλισμού. Είναι η στιγμή να ανασυνταχθεί το ταξικό μέτωπο αγώνα, ενάντια στην πολυδιάσπαση που επικρατεί μέχρι σήμερα.
 
Παράλληλα το μεγάλο κομμάτι των ανέργων μπορεί να πάρει τη θέση που του αναλογεί στο αγωνιστικό μέτωπο. Να σπάσει τα δεσμά της ματαιότητας και της κατάθλιψης που το σύστημα θέλει να τους καταδικάσει. Το εργατικό κίνημα κι οι ταξικές πρωτοπορίες του μπορούν να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να οργανωθούν μαζικά οι άνεργοι, να αναπτύξουν συλλογικούς δεσμούς και αγωνιστική αυτοπεποίθηση. Η διεκδίκηση μέτρων προσωρινής ανακούφισης των ανέργων και σταθερής δουλειάς για όλους και όλες εκφράζουν τον αναγκαίο πυρήνα γύρω από τον οποίο μπορούν να συσπειρωθούν όλοι αυτοί που καταδικάζονται στο περιθώριο ή στην καλύτερη στην ημιαπασχόληση και την εργασιακή ανακύκλωση.
 
Στα πλαίσια αυτά, είναι θετική η πρωτοβουλία των ΕΝΕΡΓΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ που καλούν όλους τους ανέργους, τις επιτροπές και τις συλλογικότητες τους, σε μαζική κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) την Τετάρτη 5 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι με αίτημα την έκτακτη επιδότηση όλων των ανέργων τις ημέρες του Πάσχα. Οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος των ανέργων που κατάφεραν την εξασφάλιση της δωρεάν μετακίνησης τους, έδωσαν τον τόνο για να μαζικοποιηθούν και να συνεχίσουν οι αγώνες με πείσμα και αποφασιστικότητα

ΠΗΓΗ